Саудитска Арабия приключи антикорупционната кампания с иззети 106 милиарда долара

Саудитска Арабия прекрати 15-месечна антикорупционна кампания, организирана по заповед на престолонаследника Мохамед бин Салман. Рияд обяви, че е възстановил повече от 106 милиарда долара, иззети от принцове, министри и топ бизнесмени, информира "Ройтерс".

В съобщение на кралския двор се казва, че правителството е привлякло 381 души от ноември 2017 г. Някои са били свидетели. Не се разкриват имената им. 87 души са признали повдигнатите срещу тях обвинения и са сключили споразумения с държавното обвинение, което включва конфискация на имоти, компании, пари и други активи.

Кампанията е прекратена внезапно, както и започна, въпреки че има спекулации сред местните бизнесмени, че предстоят нови арести.

Прокуратурата отказва да постигне споразумение по други 56 случая заради повдигнати обвинения. Задържаните, които не са обвинени, са освободени.

През първите три месеца на кампанията мнозина от икономическия и политическия елит бяха арестувани и държани в хотел от луксозната верига "Риц-Карлтън" в Рияд. По непотвърдена информация някои от задържаните са били изтезавани. Това се отрича от властите.

Монархията е под международен натиск след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги от саудитски агенти в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и заради ролята на Рияд във войната в Йемен.

Принц Мохамед защити антикорупционната кампания като "шокова терапия", докато се опитва да реформира икономиката.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини