Аудиокомпромат за 700 000 лв. срещу министър Банов. Преглед на печата

24 часа

Започнаха рокадите по върховете на митниците

Първите рокади в митниците, след като бяха преструктурирани, вече са факт, научи "24 часа". Предстояли още смени по върховете на приходната агенция, твърдят запознати.

Заместник-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков е бил освободен от поста на 23 януари със заповед на финансовия министър Владислав Горанов.

От митниците потвърдиха за промяната. Оттам обясниха също, че Мирков посочил в молбата си лични причини за напускането си.

Труд

Аудиокомпромат за 700 000 лв. срещу министър Банов

Аудиокомпромат срещу министъра на културата Боил Банов представи пред журналисти депутатът от БСП Елена Йончева. Пуснат бе запис, на който се чува как министърът на културата Боил Банов опрощава 700 000 лв. на частна фирма.

"Средствата са европейски, а въпросните 700 000 лв. са неустойка за фирма, която работела по проект за ремонта на Ларгото, културно-комуникационен комплекс "Сердика" 2-3 етап", обяви Йончева.

Тази афера "Ало, Банов съм", не е схема на г-н Банов, а схема на правителството на Борисов. Какъв е интересът на тогавашния зам.-министър да опрости тези 700 000 лева и защо защитава интерес на частна фирма, а не на държавата?", попита депутатката.

Монитор

90 000 българи с нови паспорти във Великобритания

Над 90 000 българи по официални данни трябва да си издадат биометрични международни паспорти, за да останат във Великобритания след Брекзит. Според неофициалната статистика броят им може би достига двойно повече. В консулската служба в Лондон има увеличение на български граждани, които подават заявления за нови документи, защото голяма част от сънародниците ни в момента пребивават само с лични карти, научи в. "Монитор".

Стандарт

Кармата Елена в БСП

Не, става дума за Елена Поптодорова. Дългогодишната преводачка на Тодор Живков, един от най-дейните БСП депутати в зората на демокрацията, един от най-яростните критици на Русия, една от най-тачените жени в Атлантическия клуб. И която сложи край на безспорно успешната си дипломатическа кариера с една кражба на едно кремче, което задигна от варшавското летище на път за дома си през февруари 2017 година. В първите дни Поптодорова се кълнеше пред телевизиите, че няма кражба. После се измъкна, че е било моментно невнимание, защото е била погълната от важни мисли. А небивалия интерес към нейния случай обясни с хибридна атака с азиатски привкус заради евроАнтлантическите си ценности. Поптодорова бе категорична, че прибързаното заключение от полската полиция ще бъде променено, докато атлантиците вдигаха международна компания в нейна защита.

Сега

ВАС е разрешил строителство и на плажа Корал

След като преди дни Върховният административен съд (ВАС) позволи ново строителство на брега на Синеморец, днес сайтът tsarevo.info показа друго негово съдебно решение, с което се обявява за законосъобразно строителство на плажа Корал.

Става дума за проекта "Корал Резидънс" на "Прайм Пропърти БГ" за ваканционен комплекс. Решението е от 10 януари 2019 г. и отхвърля жалба на РИОСВ-Бургас за липса на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие.

Капитал дейли

Най-накрая беше намерен удобен шеф за АПИ

Областният управител на Ловеч Георги Терзийски е новият председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" - едно от ведомства в държавата, които разпределят най-много пари за поръчки за строителство и поддръжка на пътищата и магистралите. Назначението му се случва точно 20 дни след като пътната агенция остана без ръководство заради проблемите с електронните винетки.

Изборът на Терзийски обаче е изненадващ, тъй като той няма опит в управлението на пътни проекти и като цяло професионалният му опит е много далеч от инфраструктурния сектор. Вероятно става дума за изцяло партийно назначение, защото по неофициална информация няколко експерти от строителния бранш са отказали да застанат начело на АПИ поради изключителната концентрация на скандали във ведомството през последните месеци. Миналата седмица например се твърдеше, че поста ще заеме Стилян Кротнев, който е бил началник на отдела за проектите по програма.

Дума

Трафикът и мръсният въздух тревожат все повече българи

Натоварения трафик, липсата на места за паркиране и трудното придвижване от работа до дома са основните проблеми на градската среда, които тревожат българите. Мръсният въздух и неефективното почистване на снега през зимата също са сред водещите проблеми. Това показва експресен сондаж на агенция "Галъп интернешънъл" по актуални теми.

Мненията в страната са разделени по въпроса дали прословутите ремонти на градски пространства са добри. Категорични мнозинства от над 80% обаче се съгласяват, че като цяло придвижването в големите градове става все по-голям проблем, отчетливо мнозинство от 64% са склонни да съобразяват и работното си място с мястото, където живеят. 72% биха мислили първо за детските градини и училищата, когато мислят за това къде да работят.

Източник: news-bg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини