17 °C

Велика Албания - бъдещата нова държава на Балканите?

Скоро след като на 14 декември 2018 г. беше обявено създаването на косовска армия, косовският премиер Рамуш Харадинай се похвали в социалните мрежи, че е подписал споразумение с албанския си колега Еди Рама за общ контрол на границите на двете страни. Той увери, че премахването на границата с Албания ще влезе в сила през март и в съответствие с правилата на Шенгенското пространство. От 1 януари косовските стоки преминават безпрепятствено през пристанището на Дуръс.

Премахването на границата между Косово и Албания може да отбележи първата стъпка към обединението на балканските региони, населени с албанско мнозинство или малцинство, пише френското издание Courrier International.

Процес, който трудно може да бъде спрян

На 26 ноември, на съвместното заседание на правителствата на Косово и Албания, проведено в Печ, Рама и Харадинай обявиха създаването на общ фонд за външната политика, насочен към насърчаване на Косово и Албания да се присъединят към Европейския съюз до 2025 г. Някои анализатори смятат, че всички тези стъпки са еквивалент на създаването на Велика Албания. Въпреки че този проект вероятно ще срещне много пречки, като се започне с противопоставянето на международната общност, балканските експерти смятат, че това е процес, който трудно може да бъде спрян.

Засега само сръбският президент Александър Вучич реагира на премахването на границата между Албания и Косово. Според него албанците поставят международната общност пред свършен факт. "Ясно е, че те ще продължат да развиват своя проект. Когато през март премахнат границите, аз съм сигурен, че косоварите ще вдигнат митата, наложени върху сръбския внос, и ще се върнат на масата за преговори, но в силна позиция - в съюз с Албания, " каза Вучич. Изненадан от липсата на реакция на предстоящото създаване на Велика Албания, той оспори политиката на двойни стандарти: "Представете си, че Сърбия започне проект за обединение с Република Сръбска (едно от двете образувания на Федерация Босна и Херцеговина). Целият свят ще се изправи срещу Сърбия. "

Албанският премиер, изглежда, е стратегът на реализацията на албанската мечта. Наричан "бащата на нацията", той се радва на голяма власт и доверие сред албанците на Балканите. Независимо дали са от Косово, Македония, Черна гора или Гърция, те очакват благословията му за всяко политическо решение, което ги засяга. В Македония, когато министър-председателят Зоран Заев дойде на власт, беше създадена "Албанската платформа". Текстът, подписан в края на 2017 г., поставя основите на коалиция от албански партии в Македония с оглед на тяхната интеграция в новото македонско правителство и значително увеличава правата на тяхната общност. Македонските националисти протестират срещу дискретното албанизиране на македонската федерация с цел интегриране на западната част на страната във Велика Албания. Албанското малцинство представлява около 25% от македонското население.

Стремежите на етническите албанци стават все по-настойчиви и в Черна гора. Те присъстват във всички държавни структури, от правителството до местните власти. В края на 2014 г. албанците успяха да извоюват автономия на община Тути (предградие на Подгорица), което им позволява да контролират местния бюджет. В сегашното правителство албанците заемат няколко министерски позиции и имат значително влияние върху външната политика на Черна гора, която са сближили с Косово и Албания.

Усещане за принадлежност към една нация

Миналата година Еди Рама представи в парламента на Косово идеята за обща външна политика и политика на сигурност, съвместни дипломатически мисии и единен президент. На десетата годишнина от независимостта на Косово бе обсъдено общото бъдеще на Косово и Албания, в което се подчертава политическият интерес на двете страни към сливане на техните територии. В политическата, икономическата и културната сфера отношенията между Косово и Албания са толкова силни, че границата, която ги разделя, е предимно мислена. Рама предварително обяви създаването на обща образователна система в двете страни, както и създаването на общ пазар. Наличието на четири различни валути - лекът в Албания, еврото в Косово и Черна гора, динарът в Сърбия и денарът в Македония - не е проблем - еврото циркулира в целия регион.

Независимо къде живеят, албанците смятат, че принадлежат към една и съща нация: това допринася за укрепване на компактността на балканската територия, която населяват. Така, по време на честването на Националния ден на Албания, който отбелязва независимостта, провъзгласена на 29 ноември 1912 г. във Вльора от Исмаил Кемали, ликуваха във всички страни, населени с албанци. На площадите и пазарите на Прищина и Скопие бяха развети знамена и карти на Велика Албания, които освен Албания и Косово включваха и териториите на Македония, Гърция, Черна гора и Сърбия, където живеят албанци.

Идея, подкрепена от САЩ

Някои страни подкрепят създаването на Велика Албания миролюбиво, макар и все още мълчаливо, с убеждението, че то ще донесе мир и стабилност на Балканите. А правителството на Тръмп даде зелена светлина на "делимитацията" - обмен на територии между Косово и Сърбия. Северната част на Косово, населена със сърби, ще бъде прикрепена към Сърбия, в замяна на Прешево, Буяновац и Медведжа, райони в Южна Сърбия, населени предимно с албанци,които ще се присъединят към Косово. Този обмен на територии може да улесни в бъдеще създаването на Велика Албания.

САЩ , които имат в Косово една от най-големите си военни бази в тази част на Европа, подкрепят идеята от години. Албания и Косово са важни стратегически партньори на американците, особено след като Черна гора се присъедини към НАТО, което им позволи да поемат контрола над Адриатическо море и да затворят за руснаците достъпа до тази част на Западните Балкани. Идеята за Велика Албания се подкрепя и от Турция, която я вижда като средство за по-нататъшно засилване на присъствието и влиянието си в Западните Балкани.

news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
20.09.2019

Случаен виц

Последни новини