16 °C

Велика Албания - бъдещата нова държава на Балканите?

Скоро след като на 14 декември 2018 г. беше обявено създаването на косовска армия, косовският премиер Рамуш Харадинай се похвали в социалните мрежи, че е подписал споразумение с албанския си колега Еди Рама за общ контрол на границите на двете страни. Той увери, че премахването на границата с Албания ще влезе в сила през март и в съответствие с правилата на Шенгенското пространство. От 1 януари косовските стоки преминават безпрепятствено през пристанището на Дуръс.

Премахването на границата между Косово и Албания може да отбележи първата стъпка към обединението на балканските региони, населени с албанско мнозинство или малцинство, пише френското издание Courrier International.

Процес, който трудно може да бъде спрян

На 26 ноември, на съвместното заседание на правителствата на Косово и Албания, проведено в Печ, Рама и Харадинай обявиха създаването на общ фонд за външната политика, насочен към насърчаване на Косово и Албания да се присъединят към Европейския съюз до 2025 г. Някои анализатори смятат, че всички тези стъпки са еквивалент на създаването на Велика Албания. Въпреки че този проект вероятно ще срещне много пречки, като се започне с противопоставянето на международната общност, балканските експерти смятат, че това е процес, който трудно може да бъде спрян.

Засега само сръбският президент Александър Вучич реагира на премахването на границата между Албания и Косово. Според него албанците поставят международната общност пред свършен факт. "Ясно е, че те ще продължат да развиват своя проект. Когато през март премахнат границите, аз съм сигурен, че косоварите ще вдигнат митата, наложени върху сръбския внос, и ще се върнат на масата за преговори, но в силна позиция - в съюз с Албания, " каза Вучич. Изненадан от липсата на реакция на предстоящото създаване на Велика Албания, той оспори политиката на двойни стандарти: "Представете си, че Сърбия започне проект за обединение с Република Сръбска (едно от двете образувания на Федерация Босна и Херцеговина). Целият свят ще се изправи срещу Сърбия. "

Албанският премиер, изглежда, е стратегът на реализацията на албанската мечта. Наричан "бащата на нацията", той се радва на голяма власт и доверие сред албанците на Балканите. Независимо дали са от Косово, Македония, Черна гора или Гърция, те очакват благословията му за всяко политическо решение, което ги засяга. В Македония, когато министър-председателят Зоран Заев дойде на власт, беше създадена "Албанската платформа". Текстът, подписан в края на 2017 г., поставя основите на коалиция от албански партии в Македония с оглед на тяхната интеграция в новото македонско правителство и значително увеличава правата на тяхната общност. Македонските националисти протестират срещу дискретното албанизиране на македонската федерация с цел интегриране на западната част на страната във Велика Албания. Албанското малцинство представлява около 25% от македонското население.

Стремежите на етническите албанци стават все по-настойчиви и в Черна гора. Те присъстват във всички държавни структури, от правителството до местните власти. В края на 2014 г. албанците успяха да извоюват автономия на община Тути (предградие на Подгорица), което им позволява да контролират местния бюджет. В сегашното правителство албанците заемат няколко министерски позиции и имат значително влияние върху външната политика на Черна гора, която са сближили с Косово и Албания.

Усещане за принадлежност към една нация

Миналата година Еди Рама представи в парламента на Косово идеята за обща външна политика и политика на сигурност, съвместни дипломатически мисии и единен президент. На десетата годишнина от независимостта на Косово бе обсъдено общото бъдеще на Косово и Албания, в което се подчертава политическият интерес на двете страни към сливане на техните територии. В политическата, икономическата и културната сфера отношенията между Косово и Албания са толкова силни, че границата, която ги разделя, е предимно мислена. Рама предварително обяви създаването на обща образователна система в двете страни, както и създаването на общ пазар. Наличието на четири различни валути - лекът в Албания, еврото в Косово и Черна гора, динарът в Сърбия и денарът в Македония - не е проблем - еврото циркулира в целия регион.

Независимо къде живеят, албанците смятат, че принадлежат към една и съща нация: това допринася за укрепване на компактността на балканската територия, която населяват. Така, по време на честването на Националния ден на Албания, който отбелязва независимостта, провъзгласена на 29 ноември 1912 г. във Вльора от Исмаил Кемали, ликуваха във всички страни, населени с албанци. На площадите и пазарите на Прищина и Скопие бяха развети знамена и карти на Велика Албания, които освен Албания и Косово включваха и териториите на Македония, Гърция, Черна гора и Сърбия, където живеят албанци.

Идея, подкрепена от САЩ

Някои страни подкрепят създаването на Велика Албания миролюбиво, макар и все още мълчаливо, с убеждението, че то ще донесе мир и стабилност на Балканите. А правителството на Тръмп даде зелена светлина на "делимитацията" - обмен на територии между Косово и Сърбия. Северната част на Косово, населена със сърби, ще бъде прикрепена към Сърбия, в замяна на Прешево, Буяновац и Медведжа, райони в Южна Сърбия, населени предимно с албанци,които ще се присъединят към Косово. Този обмен на територии може да улесни в бъдеще създаването на Велика Албания.

САЩ , които имат в Косово една от най-големите си военни бази в тази част на Европа, подкрепят идеята от години. Албания и Косово са важни стратегически партньори на американците, особено след като Черна гора се присъедини към НАТО, което им позволи да поемат контрола над Адриатическо море и да затворят за руснаците достъпа до тази част на Западните Балкани. Идеята за Велика Албания се подкрепя и от Турция, която я вижда като средство за по-нататъшно засилване на присъствието и влиянието си в Западните Балкани.

news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
15 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
15 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
15 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
15 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
15 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
15 ное 2019
Последни новини