16 °C

Велика Албания - бъдещата нова държава на Балканите?

Скоро след като на 14 декември 2018 г. беше обявено създаването на косовска армия, косовският премиер Рамуш Харадинай се похвали в социалните мрежи, че е подписал споразумение с албанския си колега Еди Рама за общ контрол на границите на двете страни. Той увери, че премахването на границата с Албания ще влезе в сила през март и в съответствие с правилата на Шенгенското пространство. От 1 януари косовските стоки преминават безпрепятствено през пристанището на Дуръс.

Премахването на границата между Косово и Албания може да отбележи първата стъпка към обединението на балканските региони, населени с албанско мнозинство или малцинство, пише френското издание Courrier International.

Процес, който трудно може да бъде спрян

На 26 ноември, на съвместното заседание на правителствата на Косово и Албания, проведено в Печ, Рама и Харадинай обявиха създаването на общ фонд за външната политика, насочен към насърчаване на Косово и Албания да се присъединят към Европейския съюз до 2025 г. Някои анализатори смятат, че всички тези стъпки са еквивалент на създаването на Велика Албания. Въпреки че този проект вероятно ще срещне много пречки, като се започне с противопоставянето на международната общност, балканските експерти смятат, че това е процес, който трудно може да бъде спрян.

Засега само сръбският президент Александър Вучич реагира на премахването на границата между Албания и Косово. Според него албанците поставят международната общност пред свършен факт. "Ясно е, че те ще продължат да развиват своя проект. Когато през март премахнат границите, аз съм сигурен, че косоварите ще вдигнат митата, наложени върху сръбския внос, и ще се върнат на масата за преговори, но в силна позиция - в съюз с Албания, " каза Вучич. Изненадан от липсата на реакция на предстоящото създаване на Велика Албания, той оспори политиката на двойни стандарти: "Представете си, че Сърбия започне проект за обединение с Република Сръбска (едно от двете образувания на Федерация Босна и Херцеговина). Целият свят ще се изправи срещу Сърбия. "

Албанският премиер, изглежда, е стратегът на реализацията на албанската мечта. Наричан "бащата на нацията", той се радва на голяма власт и доверие сред албанците на Балканите. Независимо дали са от Косово, Македония, Черна гора или Гърция, те очакват благословията му за всяко политическо решение, което ги засяга. В Македония, когато министър-председателят Зоран Заев дойде на власт, беше създадена "Албанската платформа". Текстът, подписан в края на 2017 г., поставя основите на коалиция от албански партии в Македония с оглед на тяхната интеграция в новото македонско правителство и значително увеличава правата на тяхната общност. Македонските националисти протестират срещу дискретното албанизиране на македонската федерация с цел интегриране на западната част на страната във Велика Албания. Албанското малцинство представлява около 25% от македонското население.

Стремежите на етническите албанци стават все по-настойчиви и в Черна гора. Те присъстват във всички държавни структури, от правителството до местните власти. В края на 2014 г. албанците успяха да извоюват автономия на община Тути (предградие на Подгорица), което им позволява да контролират местния бюджет. В сегашното правителство албанците заемат няколко министерски позиции и имат значително влияние върху външната политика на Черна гора, която са сближили с Косово и Албания.

Усещане за принадлежност към една нация

Миналата година Еди Рама представи в парламента на Косово идеята за обща външна политика и политика на сигурност, съвместни дипломатически мисии и единен президент. На десетата годишнина от независимостта на Косово бе обсъдено общото бъдеще на Косово и Албания, в което се подчертава политическият интерес на двете страни към сливане на техните територии. В политическата, икономическата и културната сфера отношенията между Косово и Албания са толкова силни, че границата, която ги разделя, е предимно мислена. Рама предварително обяви създаването на обща образователна система в двете страни, както и създаването на общ пазар. Наличието на четири различни валути - лекът в Албания, еврото в Косово и Черна гора, динарът в Сърбия и денарът в Македония - не е проблем - еврото циркулира в целия регион.

Независимо къде живеят, албанците смятат, че принадлежат към една и съща нация: това допринася за укрепване на компактността на балканската територия, която населяват. Така, по време на честването на Националния ден на Албания, който отбелязва независимостта, провъзгласена на 29 ноември 1912 г. във Вльора от Исмаил Кемали, ликуваха във всички страни, населени с албанци. На площадите и пазарите на Прищина и Скопие бяха развети знамена и карти на Велика Албания, които освен Албания и Косово включваха и териториите на Македония, Гърция, Черна гора и Сърбия, където живеят албанци.

Идея, подкрепена от САЩ

Някои страни подкрепят създаването на Велика Албания миролюбиво, макар и все още мълчаливо, с убеждението, че то ще донесе мир и стабилност на Балканите. А правителството на Тръмп даде зелена светлина на "делимитацията" - обмен на територии между Косово и Сърбия. Северната част на Косово, населена със сърби, ще бъде прикрепена към Сърбия, в замяна на Прешево, Буяновац и Медведжа, райони в Южна Сърбия, населени предимно с албанци,които ще се присъединят към Косово. Този обмен на територии може да улесни в бъдеще създаването на Велика Албания.

САЩ , които имат в Косово една от най-големите си военни бази в тази част на Европа, подкрепят идеята от години. Албания и Косово са важни стратегически партньори на американците, особено след като Черна гора се присъедини към НАТО, което им позволи да поемат контрола над Адриатическо море и да затворят за руснаците достъпа до тази част на Западните Балкани. Идеята за Велика Албания се подкрепя и от Турция, която я вижда като средство за по-нататъшно засилване на присъствието и влиянието си в Западните Балкани.

news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
27 яну 2020
Последни новини