12 °C

Арда и Върбица повишават нивата си заради снеготопенето, язовирите имат свободен обем

В следствие на снеготопенето речните нива в старопланинските и родопските притоци на река Марица, както и във водосбора на Арда краткотрайно се повишават. От следобедните часове на 29 януари до вечерните часове на 30 януари вследствие на валежи, комбинирани със снеготопене се очакват повишения на речните нива в басейна, съобщиха за TrafficNews.bg от пресцентъра на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район". По-значителни са възможни в горните части на Тунджа, старопланинските притоци на Марица (Луда Яна, Пясъчник и Стряма) и родопските притоци на Марица (Стара (Пещерска) и Въча), както и във водосбора на Арда (горните му части и притока й Върбица). От 31 януари се очаква речните нива да се понижават, като в резултат на оттичане ще има повишения в долното течение на реките Марица и Тунджа. На 31 януари в резултат на валежи, комбинирани със снеготопене, са възможни незначителни повишения във водосбора на Съзлийка и притоците на Марица и Тунджа в долните им течения.

В резултат на интензивни валежи, комбинирани със снеготопене в следобедните и вечерните часове на 29 януари има опасност от възникване на поройни наводнения в горното течение на Тунджа (над яз. Копринка) и Марица (в горните части от водосбора на Въча и притока й Девинска). Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ прогнозира, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Водното количество на Черна река при Смолян има вероятност да достигне жълтия праг на внимание в следобедните часове на 29-и и в обедните часове на 30 януари. Водното количество на река Елховска при Рудозем има вероятност да достигне жълтия праг на внимание в следобедните часове на 30 януари.

Няма данни за засегнати населени места и за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях. Експлоатационните дружества са предприели мерки за изпълнение на условията, посочени в графика, като намаляването на обема се извършва чрез работата на ВЕЦ и при необходимост чрез контролирано изпускане през основен изпускател.

Коритата на реките след язовирните стени са в добро състояние и проводимостта им е осигурена. Проводимостта на реките след язовирите е много по-голяма от количеството вода, което се изпуска контролирано през основен изпускател, или изтича през преливника.

Язовирите „Кърджали“ и „Студен кладенец“ провеждат висока вълна, но постъпващият приток се сработва чрез работата на ВЕЦ. В яз. „Студен кладенец“ има свободен обем 86,7 млн.м3, което е 22,36% от общия обем, притокът към 12 часа е 120,8 м3/ сек (намалява). В яз. „Кърджали“ свободният обем е 72,2 млн.м3, което е 14,52% от общия обем, притокът към 12 часа е 133,1 м3/сек  (намалява).

Каскада „Арда“:

- Язовир „Кърджали“ – 425,037 млн. м3, което е 85,48% от общия му обем;

- Язовир „Студен кладенец“ – 301,077 млн. м3, което е 77,64% от общия му обем;

- Язовир „Ивайловград“ – 123,151 млн. м3, което 78,59% от общия му обем.

 Каскада „Горна Тунджа“:

- Язовир „Копринка“ – 48,580 млн. м3, което е 31,16% от общия му обем;

- Язовир „Жребчево“ – 172,756 млн. м3, което е 43,19% от общия му обем.

trafficnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ив
  Иван Хаджиев
  0 0
  09:59, 30 яну 2019
  До
  ГЛАВЕН РЕДАКТОР - Георги Кулов
  на http://www.kardjali.bgvesti.net/
  ЕСКОМ-МЕДИАГРУП ООД

  Здравейте,
  получавате това писмо като остро възражение относно публикувана новина в интернет пространството на адрес:
  http://www.kardjali.bgvesti.net/news/465827/-Arda-i-Varbica-povishavat-nivata-si-zaradi-snegotopeneto--yazovirite-imat-svoboden-obem?fbclid=IwAR3P2dy4_37fa7Ear0t16pvUB03kOQUgBaeifDu3_3GOvfXXzZYW0vrorPQ
  касаеща публикуване на авторска снимка на Дяволския мост над река Арда с пълноводие.
  В сайта си твърдите че "Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Kardjali.bgvesti.NET, освен ако изрично е посочено друго",
  при разглеждането на вашата публикация не открихме да пише нещо - име на автор фотограф или друго за тази снимка, т.е. така публикувана тя е ваша.
  Да ама НЕ, снимката е направена от Иван Хаджиев и е лична собственост, публикувана е в сайта:
  https://photo-forum.net/i/1891407
  съответно е защитена с авторските права съгласно действащо законодателство в Република България и правилата на сайта.
  Информирам Ви че като автор и собственик на тази снимка остро възразявам срещу вас и публикацията ви,
  настоявам незабавно същата да бъде премахната от новината ви, или да пишете името на автора и източника на снимката,
  в противен случай ще бъда принуден да си потърся правата по съдебен път срещу вас, съответно ще си навлечете голяма разправия,
  вие избирате какво да предприемете.

  с подпис:
  Иван Хаджиев
  Ардино
  30.01.2019 г.

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини