12 °C

Арда и Върбица повишават нивата си заради снеготопенето, язовирите имат свободен обем

В следствие на снеготопенето речните нива в старопланинските и родопските притоци на река Марица, както и във водосбора на Арда краткотрайно се повишават. От следобедните часове на 29 януари до вечерните часове на 30 януари вследствие на валежи, комбинирани със снеготопене се очакват повишения на речните нива в басейна, съобщиха за TrafficNews.bg от пресцентъра на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район". По-значителни са възможни в горните части на Тунджа, старопланинските притоци на Марица (Луда Яна, Пясъчник и Стряма) и родопските притоци на Марица (Стара (Пещерска) и Въча), както и във водосбора на Арда (горните му части и притока й Върбица). От 31 януари се очаква речните нива да се понижават, като в резултат на оттичане ще има повишения в долното течение на реките Марица и Тунджа. На 31 януари в резултат на валежи, комбинирани със снеготопене, са възможни незначителни повишения във водосбора на Съзлийка и притоците на Марица и Тунджа в долните им течения.

В резултат на интензивни валежи, комбинирани със снеготопене в следобедните и вечерните часове на 29 януари има опасност от възникване на поройни наводнения в горното течение на Тунджа (над яз. Копринка) и Марица (в горните части от водосбора на Въча и притока й Девинска). Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ прогнозира, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Водното количество на Черна река при Смолян има вероятност да достигне жълтия праг на внимание в следобедните часове на 29-и и в обедните часове на 30 януари. Водното количество на река Елховска при Рудозем има вероятност да достигне жълтия праг на внимание в следобедните часове на 30 януари.

Няма данни за засегнати населени места и за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях. Експлоатационните дружества са предприели мерки за изпълнение на условията, посочени в графика, като намаляването на обема се извършва чрез работата на ВЕЦ и при необходимост чрез контролирано изпускане през основен изпускател.

Коритата на реките след язовирните стени са в добро състояние и проводимостта им е осигурена. Проводимостта на реките след язовирите е много по-голяма от количеството вода, което се изпуска контролирано през основен изпускател, или изтича през преливника.

Язовирите „Кърджали“ и „Студен кладенец“ провеждат висока вълна, но постъпващият приток се сработва чрез работата на ВЕЦ. В яз. „Студен кладенец“ има свободен обем 86,7 млн.м3, което е 22,36% от общия обем, притокът към 12 часа е 120,8 м3/ сек (намалява). В яз. „Кърджали“ свободният обем е 72,2 млн.м3, което е 14,52% от общия обем, притокът към 12 часа е 133,1 м3/сек  (намалява).

Каскада „Арда“:

- Язовир „Кърджали“ – 425,037 млн. м3, което е 85,48% от общия му обем;

- Язовир „Студен кладенец“ – 301,077 млн. м3, което е 77,64% от общия му обем;

- Язовир „Ивайловград“ – 123,151 млн. м3, което 78,59% от общия му обем.

 Каскада „Горна Тунджа“:

- Язовир „Копринка“ – 48,580 млн. м3, което е 31,16% от общия му обем;

- Язовир „Жребчево“ – 172,756 млн. м3, което е 43,19% от общия му обем.

trafficnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ив
  Иван Хаджиев
  0 0
  09:59, 30 яну 2019
  До
  ГЛАВЕН РЕДАКТОР - Георги Кулов
  на http://www.kardjali.bgvesti.net/
  ЕСКОМ-МЕДИАГРУП ООД

  Здравейте,
  получавате това писмо като остро възражение относно публикувана новина в интернет пространството на адрес:
  http://www.kardjali.bgvesti.net/news/465827/-Arda-i-Varbica-povishavat-nivata-si-zaradi-snegotopeneto--yazovirite-imat-svoboden-obem?fbclid=IwAR3P2dy4_37fa7Ear0t16pvUB03kOQUgBaeifDu3_3GOvfXXzZYW0vrorPQ
  касаеща публикуване на авторска снимка на Дяволския мост над река Арда с пълноводие.
  В сайта си твърдите че "Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Kardjali.bgvesti.NET, освен ако изрично е посочено друго",
  при разглеждането на вашата публикация не открихме да пише нещо - име на автор фотограф или друго за тази снимка, т.е. така публикувана тя е ваша.
  Да ама НЕ, снимката е направена от Иван Хаджиев и е лична собственост, публикувана е в сайта:
  https://photo-forum.net/i/1891407
  съответно е защитена с авторските права съгласно действащо законодателство в Република България и правилата на сайта.
  Информирам Ви че като автор и собственик на тази снимка остро възразявам срещу вас и публикацията ви,
  настоявам незабавно същата да бъде премахната от новината ви, или да пишете името на автора и източника на снимката,
  в противен случай ще бъда принуден да си потърся правата по съдебен път срещу вас, съответно ще си навлечете голяма разправия,
  вие избирате какво да предприемете.

  с подпис:
  Иван Хаджиев
  Ардино
  30.01.2019 г.

Хороскоп за 25.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се по-сериозно към здравето си днес. Предразположени сте към простудни заболявания и е наложително да вземете мерки, за да ги избегнете. Предложение за светско събитие може да разнообрази деня ви. Не отивайте с прекалено големи очаквания, за да не останете разочаровани. Непукизмът ви може доста да поизнерви обстановката у дома.
25 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
25 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте убедени в правотата на аргументите си, не се страхувайте за общите решения, защитавайте до край интересите си. В обкръжението ви ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Необвързаните ще изживеят романтична връзка, за някои преминаваща и в брак.
25 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вечерта имате среща, мисълта за която ще поддържа настроението ви добро през целия ден. Успявате да постигнете голяма част от намеренията си, но въпреки това продължавате да се ангажирате с нови нелеки въпроси. Дайте си почивка за момент, за да успеете да бъдете наистина пълноценни, когато дойде момента.
25 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повечето от вас днес ще се занимават с въпроси, свързани с близки роднини. Поели сте ангажименти, който трябва да изпълните дори в последния момент да ви се наложи да свършите нещо друго. Запазете спокойствие обаче, скоро ще се радвате на благоприятни позиции. В личен план ви очаква нещо незабравимо, а вие можете да направите така че то да остави трайна следа не само у вас.
25 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
25 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
25 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загрижени за финансите си, ще търсите нови начини за справяне с кризата. Прагматично ще проявите интерес към човек, с когото сте имали връзка в миналото, но най-вече заради добрите му позиции сега. Полезно е да признаете поне пред себе си несправедливото си отношение към него тогава, за да не повторите грешката си отново.
25 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Въпреки усилията ви не всичко ще се развива според очакванията ви. Съюзете се с хора, които имат добри познания по интересуващите ви въпроси и заедно работете по решаването им. Така по-бързо ще стигнете там, за където сте тръгнали. Същевременно с това не преувеличавайте значимостта на проблемите си, а намерете време и за почивка.
25 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изчистите вътрешните си притеснения, ако говорите открито за тях с хората, които ви ги създават. Покажете широко скроената си природа, не издребнявайте и не позволявайте да ви владеят емоциите. Нужен ви е здрав разум, такъв, какъвто винаги сте показвали. Търсете компанията на по-весели и усмихнати хора.
25 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Динамичен ден за вас, скъпи Водолеи. Сами ще се ангажирате с много неща едновременно, и само вроденото ви чувство за отговорност ще ви дава сили да ги свършите. Не си създавайте сами напрежение, а помислите и за почивка. Няма да ви липсва внимание и нежност от хората, които ви обичат.
25 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Домашни ангажименти ще отнемат по-голяма част от времето на някои от вас. Става дума за промени, които отдавна търсите. Не бързайте да давате оценка за някого, изчакайте и няма да сгрешите. Поговорете с него и едва тогава преценете действията му. Ще се изненадате много, когато разберете как стоят нещата. Да бъдете арбитри никак не е лесно.
25 яну 2020
Последни новини