20 °C

Арда и Върбица повишават нивата си заради снеготопенето, язовирите имат свободен обем

В следствие на снеготопенето речните нива в старопланинските и родопските притоци на река Марица, както и във водосбора на Арда краткотрайно се повишават. От следобедните часове на 29 януари до вечерните часове на 30 януари вследствие на валежи, комбинирани със снеготопене се очакват повишения на речните нива в басейна, съобщиха за TrafficNews.bg от пресцентъра на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район". По-значителни са възможни в горните части на Тунджа, старопланинските притоци на Марица (Луда Яна, Пясъчник и Стряма) и родопските притоци на Марица (Стара (Пещерска) и Въча), както и във водосбора на Арда (горните му части и притока й Върбица). От 31 януари се очаква речните нива да се понижават, като в резултат на оттичане ще има повишения в долното течение на реките Марица и Тунджа. На 31 януари в резултат на валежи, комбинирани със снеготопене, са възможни незначителни повишения във водосбора на Съзлийка и притоците на Марица и Тунджа в долните им течения.

В резултат на интензивни валежи, комбинирани със снеготопене в следобедните и вечерните часове на 29 януари има опасност от възникване на поройни наводнения в горното течение на Тунджа (над яз. Копринка) и Марица (в горните части от водосбора на Въча и притока й Девинска). Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ прогнозира, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Водното количество на Черна река при Смолян има вероятност да достигне жълтия праг на внимание в следобедните часове на 29-и и в обедните часове на 30 януари. Водното количество на река Елховска при Рудозем има вероятност да достигне жълтия праг на внимание в следобедните часове на 30 януари.

Няма данни за засегнати населени места и за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях. Експлоатационните дружества са предприели мерки за изпълнение на условията, посочени в графика, като намаляването на обема се извършва чрез работата на ВЕЦ и при необходимост чрез контролирано изпускане през основен изпускател.

Коритата на реките след язовирните стени са в добро състояние и проводимостта им е осигурена. Проводимостта на реките след язовирите е много по-голяма от количеството вода, което се изпуска контролирано през основен изпускател, или изтича през преливника.

Язовирите „Кърджали“ и „Студен кладенец“ провеждат висока вълна, но постъпващият приток се сработва чрез работата на ВЕЦ. В яз. „Студен кладенец“ има свободен обем 86,7 млн.м3, което е 22,36% от общия обем, притокът към 12 часа е 120,8 м3/ сек (намалява). В яз. „Кърджали“ свободният обем е 72,2 млн.м3, което е 14,52% от общия обем, притокът към 12 часа е 133,1 м3/сек  (намалява).

Каскада „Арда“:

- Язовир „Кърджали“ – 425,037 млн. м3, което е 85,48% от общия му обем;

- Язовир „Студен кладенец“ – 301,077 млн. м3, което е 77,64% от общия му обем;

- Язовир „Ивайловград“ – 123,151 млн. м3, което 78,59% от общия му обем.

 Каскада „Горна Тунджа“:

- Язовир „Копринка“ – 48,580 млн. м3, което е 31,16% от общия му обем;

- Язовир „Жребчево“ – 172,756 млн. м3, което е 43,19% от общия му обем.

trafficnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ив
  Иван Хаджиев
  0 0
  09:59, 30 яну 2019
  До
  ГЛАВЕН РЕДАКТОР - Георги Кулов
  на http://www.kardjali.bgvesti.net/
  ЕСКОМ-МЕДИАГРУП ООД

  Здравейте,
  получавате това писмо като остро възражение относно публикувана новина в интернет пространството на адрес:
  http://www.kardjali.bgvesti.net/news/465827/-Arda-i-Varbica-povishavat-nivata-si-zaradi-snegotopeneto--yazovirite-imat-svoboden-obem?fbclid=IwAR3P2dy4_37fa7Ear0t16pvUB03kOQUgBaeifDu3_3GOvfXXzZYW0vrorPQ
  касаеща публикуване на авторска снимка на Дяволския мост над река Арда с пълноводие.
  В сайта си твърдите че "Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Kardjali.bgvesti.NET, освен ако изрично е посочено друго",
  при разглеждането на вашата публикация не открихме да пише нещо - име на автор фотограф или друго за тази снимка, т.е. така публикувана тя е ваша.
  Да ама НЕ, снимката е направена от Иван Хаджиев и е лична собственост, публикувана е в сайта:
  https://photo-forum.net/i/1891407
  съответно е защитена с авторските права съгласно действащо законодателство в Република България и правилата на сайта.
  Информирам Ви че като автор и собственик на тази снимка остро възразявам срещу вас и публикацията ви,
  настоявам незабавно същата да бъде премахната от новината ви, или да пишете името на автора и източника на снимката,
  в противен случай ще бъда принуден да си потърся правата по съдебен път срещу вас, съответно ще си навлечете голяма разправия,
  вие избирате какво да предприемете.

  с подпис:
  Иван Хаджиев
  Ардино
  30.01.2019 г.

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
20.09.2019
Последни новини