13 °C

ИДЕЯ: Кърджали – Зелена столица на Балканите

Кърджали – Зелена столица на Балканите. Тази нова визия за града в сърцето на Източните Родопи предложи доц. д-р Румен Драганов, председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм по време на дискусията „Регионални брандове развитие на култура и туризъм“, организирана от Асоциацията по туризъм „Перперикон“ и вестник „Стандарт“ в Кърджали. България вече има ски-столица – Банско, СПА-столица Велинград, европейска столица на културата – Пловдив. Кърджали е един от най-чистите райони в България и напълно заслужава да получи европейско признание като Зелена столица на Балканите, каза Драганов. И сега Кърджали е зелената столица на Балканите, съгласи се Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земеделска политика“ в Земеделското министерство. В Кърджали може и да не го усещат така ясно, но хората като мен, които често идват в региона, виждат как той става все по-екологично чист, допълни Маринов и поздрави кмета инж. Хасан Азис за усилията, които полага в това отношение. Ние и в момента сме може би най-чистият град в България и реализираме много проекти в тази посока, каза зам. -кметът на Кърджали Веселина Тихомирова.

Тя приветства идеята градът да предприеме официални стъпки в посока институционализиране на идеята. Не го ли направите вие, ще го направи някой друг, каза Румен Драганов. Той предложи още създаването на туристически бизнес парк „Източни Родопи“. Това е една от най-успешните форми за развитие на туризъм в Европа, каза експертът. Това е възможоност за развитие на туризма и със сигурност ще привлече чужди инвеститори в икономическата зона на града, каза Юлиян Балчев, зам. -председател на Българската агенция за инвестиции. Той съобщи, че в момента има засилен интерес към региона от страна на турски инвеститори.

По думите на доц. Драганов паркът трябва да подпомага местните производители и развитието на туризъм, който се основава само върху предлагането на продукти от съответния регион. Идеята е много любопитна и със сигурност ще определи нова визия на областта и ние трябва да се стремим към нея, каза областният управител Никола Чанев. Кърджали е на второ място по брой отглеждани говеда и по брой регистрирани земеделски стопани в страната, съгласи се и Йорданка Гочева, директор на областна дирекция „Земеделие“. Имаме превъзходни чушки, нови овощни градини с череши, био ябълки и сливи и със сигурност сме готови за идеята да предлагаме на туристите само уникални продукти от региона, допълни тя.  

Повече пари за фестивали предвижда Норвежката програма, съобщи на форума Амелия Гешева, зам. -министър на културата. Повече пари за проекти, свързани с култура, заложени и в бюджета на самото министерство. Увеличени са и парите за разкопки. Учените, които искат да разкопават скалното светилище „Ковил“, трябва да кандидатстват с проекти за финансиране, препоръча Гешева. Тя подробно разясни всички програми за социализация, реставрация и живо културно наследство, от които общините в областта могат да се възползват. Амелия Гешева обеща съдействие за изясняване собствеността на крепостта „Патмос“ в Ардино, а също така и за уреждане на неясноти със статута на рагионалния исторически музей в Кърджали. Амелия Гешева се ангажира да съдейства за уреждане собствеността на пет знакови за културно-историческия туризъм в Кърджали обекта – крепостите „Вишеград“, „Моняк“ и твърдината при устието на река Боровица, античните рудници за злато в Стремци и пещерата „Утробата“. Процедурата за крепостта при река Боровица е започнала, чакат се данни от кадастралните карти.  

За голям проблем с кадрите в туризма алармира още зам. -кметът Тихомирова. До миналата година филиалът на Пловдивския университет в града е поддържал специалност „Туризъм“. От тази учебна година специалноста е прамахната. Туризмът е приоритет, а нямаме кадри, каза Тихомирова.  
От разговорите ми с Пловдивския университет разбрах, че специалността е премахната, защото към нея няма интерес, каза губернаторът Никола Чанев и поиска от бизнеса да му дадат справка колко са завършили специалността Туризъм“ докато тя е съществувала, колко от тях са наети в туристическите фирми и на каква позиция. До седмица ще имате тази инфхормация, ангажира се организаторът на кръглата маса инж. Фахри Идриз, председател на Асоциация по туризъм „Перперикон“.  

Имате пълното съдействие на УниБИТ за разкриване на програма за културно-историческо наследство, каза доц. Румен Драганов, който е преподавател в университета. Той се ангажира да осигури докторантури на завършилите специалността млади хора. На всеки магистър, който иска да работи за Кърджали – Зелена столица на Балканите и култкурното наследство на града, гарантирам, че ще продължи докторското си образование в УниБИТ, каза доц. Драганов и обеща дори съдействие за преподаватели в Кърджали.  

Основен приоритет на Министерството на туризма за 2019 година е насърчаване на вътрешния туризъм и развитие на регионите, каза Венелина Червенкова, директор дирекция Стратегическо планиране на ведомството. Тя съобщи, че министерството е направило инвестиционна карта. Два от обектите в нея са от Кърджали – Перперикон и Водното огледало. При своите визити зад граница министърът на туризма Николина Ангелкова промотира картата пред стратегически международни инвеститори.  

www. standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  От
  от Синята столица
  4 0
  08:02, 29 яну 2019
  Тези да сменят хапчетата. Градът отдавна не е зелен. Пстана ли един „зелен” не заграбен терен в Кърджали? Не. Кърджали тъне в боклуци,колите ни са бензинови и нафтени горелки. Градът е пълен с бездомни кучета и коне на паша.

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини