21 °C

ИДЕЯ: Кърджали – Зелена столица на Балканите

Кърджали – Зелена столица на Балканите. Тази нова визия за града в сърцето на Източните Родопи предложи доц. д-р Румен Драганов, председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм по време на дискусията „Регионални брандове развитие на култура и туризъм“, организирана от Асоциацията по туризъм „Перперикон“ и вестник „Стандарт“ в Кърджали. България вече има ски-столица – Банско, СПА-столица Велинград, европейска столица на културата – Пловдив. Кърджали е един от най-чистите райони в България и напълно заслужава да получи европейско признание като Зелена столица на Балканите, каза Драганов. И сега Кърджали е зелената столица на Балканите, съгласи се Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земеделска политика“ в Земеделското министерство. В Кърджали може и да не го усещат така ясно, но хората като мен, които често идват в региона, виждат как той става все по-екологично чист, допълни Маринов и поздрави кмета инж. Хасан Азис за усилията, които полага в това отношение. Ние и в момента сме може би най-чистият град в България и реализираме много проекти в тази посока, каза зам. -кметът на Кърджали Веселина Тихомирова.

Тя приветства идеята градът да предприеме официални стъпки в посока институционализиране на идеята. Не го ли направите вие, ще го направи някой друг, каза Румен Драганов. Той предложи още създаването на туристически бизнес парк „Източни Родопи“. Това е една от най-успешните форми за развитие на туризъм в Европа, каза експертът. Това е възможоност за развитие на туризма и със сигурност ще привлече чужди инвеститори в икономическата зона на града, каза Юлиян Балчев, зам. -председател на Българската агенция за инвестиции. Той съобщи, че в момента има засилен интерес към региона от страна на турски инвеститори.

По думите на доц. Драганов паркът трябва да подпомага местните производители и развитието на туризъм, който се основава само върху предлагането на продукти от съответния регион. Идеята е много любопитна и със сигурност ще определи нова визия на областта и ние трябва да се стремим към нея, каза областният управител Никола Чанев. Кърджали е на второ място по брой отглеждани говеда и по брой регистрирани земеделски стопани в страната, съгласи се и Йорданка Гочева, директор на областна дирекция „Земеделие“. Имаме превъзходни чушки, нови овощни градини с череши, био ябълки и сливи и със сигурност сме готови за идеята да предлагаме на туристите само уникални продукти от региона, допълни тя.  

Повече пари за фестивали предвижда Норвежката програма, съобщи на форума Амелия Гешева, зам. -министър на културата. Повече пари за проекти, свързани с култура, заложени и в бюджета на самото министерство. Увеличени са и парите за разкопки. Учените, които искат да разкопават скалното светилище „Ковил“, трябва да кандидатстват с проекти за финансиране, препоръча Гешева. Тя подробно разясни всички програми за социализация, реставрация и живо културно наследство, от които общините в областта могат да се възползват. Амелия Гешева обеща съдействие за изясняване собствеността на крепостта „Патмос“ в Ардино, а също така и за уреждане на неясноти със статута на рагионалния исторически музей в Кърджали. Амелия Гешева се ангажира да съдейства за уреждане собствеността на пет знакови за културно-историческия туризъм в Кърджали обекта – крепостите „Вишеград“, „Моняк“ и твърдината при устието на река Боровица, античните рудници за злато в Стремци и пещерата „Утробата“. Процедурата за крепостта при река Боровица е започнала, чакат се данни от кадастралните карти.  

За голям проблем с кадрите в туризма алармира още зам. -кметът Тихомирова. До миналата година филиалът на Пловдивския университет в града е поддържал специалност „Туризъм“. От тази учебна година специалноста е прамахната. Туризмът е приоритет, а нямаме кадри, каза Тихомирова.  
От разговорите ми с Пловдивския университет разбрах, че специалността е премахната, защото към нея няма интерес, каза губернаторът Никола Чанев и поиска от бизнеса да му дадат справка колко са завършили специалността Туризъм“ докато тя е съществувала, колко от тях са наети в туристическите фирми и на каква позиция. До седмица ще имате тази инфхормация, ангажира се организаторът на кръглата маса инж. Фахри Идриз, председател на Асоциация по туризъм „Перперикон“.  

Имате пълното съдействие на УниБИТ за разкриване на програма за културно-историческо наследство, каза доц. Румен Драганов, който е преподавател в университета. Той се ангажира да осигури докторантури на завършилите специалността млади хора. На всеки магистър, който иска да работи за Кърджали – Зелена столица на Балканите и култкурното наследство на града, гарантирам, че ще продължи докторското си образование в УниБИТ, каза доц. Драганов и обеща дори съдействие за преподаватели в Кърджали.  

Основен приоритет на Министерството на туризма за 2019 година е насърчаване на вътрешния туризъм и развитие на регионите, каза Венелина Червенкова, директор дирекция Стратегическо планиране на ведомството. Тя съобщи, че министерството е направило инвестиционна карта. Два от обектите в нея са от Кърджали – Перперикон и Водното огледало. При своите визити зад граница министърът на туризма Николина Ангелкова промотира картата пред стратегически международни инвеститори.  

www. standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  От
  от Синята столица
  4 0
  08:02, 29 яну 2019
  Тези да сменят хапчетата. Градът отдавна не е зелен. Пстана ли един „зелен” не заграбен терен в Кърджали? Не. Кърджали тъне в боклуци,колите ни са бензинови и нафтени горелки. Градът е пълен с бездомни кучета и коне на паша.

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
20.09.2019
Последни новини