12 °C

ИДЕЯ: Кърджали – Зелена столица на Балканите

Кърджали – Зелена столица на Балканите. Тази нова визия за града в сърцето на Източните Родопи предложи доц. д-р Румен Драганов, председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм по време на дискусията „Регионални брандове развитие на култура и туризъм“, организирана от Асоциацията по туризъм „Перперикон“ и вестник „Стандарт“ в Кърджали. България вече има ски-столица – Банско, СПА-столица Велинград, европейска столица на културата – Пловдив. Кърджали е един от най-чистите райони в България и напълно заслужава да получи европейско признание като Зелена столица на Балканите, каза Драганов. И сега Кърджали е зелената столица на Балканите, съгласи се Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земеделска политика“ в Земеделското министерство. В Кърджали може и да не го усещат така ясно, но хората като мен, които често идват в региона, виждат как той става все по-екологично чист, допълни Маринов и поздрави кмета инж. Хасан Азис за усилията, които полага в това отношение. Ние и в момента сме може би най-чистият град в България и реализираме много проекти в тази посока, каза зам. -кметът на Кърджали Веселина Тихомирова.

Тя приветства идеята градът да предприеме официални стъпки в посока институционализиране на идеята. Не го ли направите вие, ще го направи някой друг, каза Румен Драганов. Той предложи още създаването на туристически бизнес парк „Източни Родопи“. Това е една от най-успешните форми за развитие на туризъм в Европа, каза експертът. Това е възможоност за развитие на туризма и със сигурност ще привлече чужди инвеститори в икономическата зона на града, каза Юлиян Балчев, зам. -председател на Българската агенция за инвестиции. Той съобщи, че в момента има засилен интерес към региона от страна на турски инвеститори.

По думите на доц. Драганов паркът трябва да подпомага местните производители и развитието на туризъм, който се основава само върху предлагането на продукти от съответния регион. Идеята е много любопитна и със сигурност ще определи нова визия на областта и ние трябва да се стремим към нея, каза областният управител Никола Чанев. Кърджали е на второ място по брой отглеждани говеда и по брой регистрирани земеделски стопани в страната, съгласи се и Йорданка Гочева, директор на областна дирекция „Земеделие“. Имаме превъзходни чушки, нови овощни градини с череши, био ябълки и сливи и със сигурност сме готови за идеята да предлагаме на туристите само уникални продукти от региона, допълни тя.  

Повече пари за фестивали предвижда Норвежката програма, съобщи на форума Амелия Гешева, зам. -министър на културата. Повече пари за проекти, свързани с култура, заложени и в бюджета на самото министерство. Увеличени са и парите за разкопки. Учените, които искат да разкопават скалното светилище „Ковил“, трябва да кандидатстват с проекти за финансиране, препоръча Гешева. Тя подробно разясни всички програми за социализация, реставрация и живо културно наследство, от които общините в областта могат да се възползват. Амелия Гешева обеща съдействие за изясняване собствеността на крепостта „Патмос“ в Ардино, а също така и за уреждане на неясноти със статута на рагионалния исторически музей в Кърджали. Амелия Гешева се ангажира да съдейства за уреждане собствеността на пет знакови за културно-историческия туризъм в Кърджали обекта – крепостите „Вишеград“, „Моняк“ и твърдината при устието на река Боровица, античните рудници за злато в Стремци и пещерата „Утробата“. Процедурата за крепостта при река Боровица е започнала, чакат се данни от кадастралните карти.  

За голям проблем с кадрите в туризма алармира още зам. -кметът Тихомирова. До миналата година филиалът на Пловдивския университет в града е поддържал специалност „Туризъм“. От тази учебна година специалноста е прамахната. Туризмът е приоритет, а нямаме кадри, каза Тихомирова.  
От разговорите ми с Пловдивския университет разбрах, че специалността е премахната, защото към нея няма интерес, каза губернаторът Никола Чанев и поиска от бизнеса да му дадат справка колко са завършили специалността Туризъм“ докато тя е съществувала, колко от тях са наети в туристическите фирми и на каква позиция. До седмица ще имате тази инфхормация, ангажира се организаторът на кръглата маса инж. Фахри Идриз, председател на Асоциация по туризъм „Перперикон“.  

Имате пълното съдействие на УниБИТ за разкриване на програма за културно-историческо наследство, каза доц. Румен Драганов, който е преподавател в университета. Той се ангажира да осигури докторантури на завършилите специалността млади хора. На всеки магистър, който иска да работи за Кърджали – Зелена столица на Балканите и култкурното наследство на града, гарантирам, че ще продължи докторското си образование в УниБИТ, каза доц. Драганов и обеща дори съдействие за преподаватели в Кърджали.  

Основен приоритет на Министерството на туризма за 2019 година е насърчаване на вътрешния туризъм и развитие на регионите, каза Венелина Червенкова, директор дирекция Стратегическо планиране на ведомството. Тя съобщи, че министерството е направило инвестиционна карта. Два от обектите в нея са от Кърджали – Перперикон и Водното огледало. При своите визити зад граница министърът на туризма Николина Ангелкова промотира картата пред стратегически международни инвеститори.  

www. standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  От
  от Синята столица
  4 0
  08:02, 29 яну 2019
  Тези да сменят хапчетата. Градът отдавна не е зелен. Пстана ли един „зелен” не заграбен терен в Кърджали? Не. Кърджали тъне в боклуци,колите ни са бензинови и нафтени горелки. Градът е пълен с бездомни кучета и коне на паша.

Хороскоп за 25.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се по-сериозно към здравето си днес. Предразположени сте към простудни заболявания и е наложително да вземете мерки, за да ги избегнете. Предложение за светско събитие може да разнообрази деня ви. Не отивайте с прекалено големи очаквания, за да не останете разочаровани. Непукизмът ви може доста да поизнерви обстановката у дома.
25 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
25 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте убедени в правотата на аргументите си, не се страхувайте за общите решения, защитавайте до край интересите си. В обкръжението ви ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Необвързаните ще изживеят романтична връзка, за някои преминаваща и в брак.
25 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вечерта имате среща, мисълта за която ще поддържа настроението ви добро през целия ден. Успявате да постигнете голяма част от намеренията си, но въпреки това продължавате да се ангажирате с нови нелеки въпроси. Дайте си почивка за момент, за да успеете да бъдете наистина пълноценни, когато дойде момента.
25 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повечето от вас днес ще се занимават с въпроси, свързани с близки роднини. Поели сте ангажименти, който трябва да изпълните дори в последния момент да ви се наложи да свършите нещо друго. Запазете спокойствие обаче, скоро ще се радвате на благоприятни позиции. В личен план ви очаква нещо незабравимо, а вие можете да направите така че то да остави трайна следа не само у вас.
25 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
25 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
25 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загрижени за финансите си, ще търсите нови начини за справяне с кризата. Прагматично ще проявите интерес към човек, с когото сте имали връзка в миналото, но най-вече заради добрите му позиции сега. Полезно е да признаете поне пред себе си несправедливото си отношение към него тогава, за да не повторите грешката си отново.
25 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Въпреки усилията ви не всичко ще се развива според очакванията ви. Съюзете се с хора, които имат добри познания по интересуващите ви въпроси и заедно работете по решаването им. Така по-бързо ще стигнете там, за където сте тръгнали. Същевременно с това не преувеличавайте значимостта на проблемите си, а намерете време и за почивка.
25 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изчистите вътрешните си притеснения, ако говорите открито за тях с хората, които ви ги създават. Покажете широко скроената си природа, не издребнявайте и не позволявайте да ви владеят емоциите. Нужен ви е здрав разум, такъв, какъвто винаги сте показвали. Търсете компанията на по-весели и усмихнати хора.
25 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Динамичен ден за вас, скъпи Водолеи. Сами ще се ангажирате с много неща едновременно, и само вроденото ви чувство за отговорност ще ви дава сили да ги свършите. Не си създавайте сами напрежение, а помислите и за почивка. Няма да ви липсва внимание и нежност от хората, които ви обичат.
25 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Домашни ангажименти ще отнемат по-голяма част от времето на някои от вас. Става дума за промени, които отдавна търсите. Не бързайте да давате оценка за някого, изчакайте и няма да сгрешите. Поговорете с него и едва тогава преценете действията му. Ще се изненадате много, когато разберете как стоят нещата. Да бъдете арбитри никак не е лесно.
25 яну 2020

Случаен виц

Последни новини