8 г. затвор за Вальо Пуйката за грабеж в трезор и 2 разбити сейфа в Кърджали

4000 евро, задигнати при обир на трезор в Кърджали през 2013 г., са открити заровени. Плячката е малка, тъй като за лош късмет банковите касети се оказват празни с изключение на една. Но законът е суров дори когато не се крадат милиони.

 6 г. след грабежа, спецсъдът в София приключи делото и издаде присъда за известния в ъндърграунда перничанин Валентин Кирилов - Пуйката. Той получи 8 г. затвор при първоначален строг режим.

 Пуйката единствен от разследваните за "удара" в Кърджали отказа преди 3 г. да сключи споразумение с прокуратурата. Но 4-ма от съучастниците му го сториха и се отърваха с леки присъди. Славчо Мегеров - Мегера, Явор Воденов и Хубен Митев получиха между 7 и 9 месеца затвор, а Росен Драгомиров-Синбад - година и половина условно. Те се признаха за виновни още през март 2016 г., а по делото на Пуйката са само като свидетели. Митев вече е покойник, умрял е при катастрофата. Другите са на свобода.

 Пуйката застана пред съда по 4 обвинения през 2016 г. заедно с Красимир Йорданов. "Делото е един добре скалъпен комплот, за който Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) ще се окаже непреодолима бариера. Доказателствата срещу мен са манипулирани и фабрикувани. Никога не съм участвал в престъпна група. Моля и се надявам да вземете правилното решение", каза в последната си дума пред спецсъда Вальо Пуйката.

 3-членен състав с председател Иво Хинов го оправда по първото обвинение, че е бил бос на банда за кражби, грабежи и отнемане на коли из цялата страна. Оневини и Красимир Йорданов, нарочен за член на групировката. Освен за нахлуването в трезора, Пуйката бе осъден и за два разбити сейфа в шивашки цех в Перник преди близо 12 г. Прокуратурата поиска той да получи едно общо наказание от 5 г. затвор, но съдът му даде 3 г. отгоре.

 Пуйката не е хванат на местопрестъплението за разлика от Мегера, който е заловен след гонка с полицията минути след като мъже с маски излизат от трезора в нощта на 3 срещу 4 януари 2013 г.

 Бандата пристига в Кърджали с няколко коли. Според прокуратурата Пуйката кара БМВ Х5, с него са Синбад и Воденов. Преди Нова година техен човек е проучил всичко, дори си наел банкова касета. Трезорът се намира на ул. "Сан Стефано", охранява се с камери, пазачи няма. Офисът с мониторите за видеонаблюдение е в блок на 2-3 км от него. Собственикът на трезора и охранителната фирма е един.

 Двама служители, които във фаталната нощ трябвало да следят камерите, са открити в мазето вързани с белезници за тръба на парното. Нападнати са в полунощ от 5-6 маскирани, които нахлуват в помещението за видеонаблюдение. В първия момент Стоян Милошев и Михаил Костов ги вземат за полицаи. "Помислихме, че има учение", разказва по-късно единият. Качулатите нареждат на охранителите да легнат на земята. Залепят им устата с тиксо, свалят ги в мазето и ги връзват с белезниците. Влизат в трезора, като избутват страничен прозорец. Почват да чупят банковите касети една по една. Едва в касета номер 36 попадат на пачки евро и бележка с изписана сума. В 1,22 ч на тел. 112 е получено съобщение за тропане и необичаен шум. Информацията е подадена на дежурния в полицията 2 минути по-късно.

Един от бандата пазел отвън, но не е ясно дали е успял да предупреди навреме останалите, че идва полиция. Униформеният Стефан А., участник в гонката, разказва, че чул колега по радиостанцията да предупреждава: "В трезора има хора". Той слязъл, а колегата му продължил с колата. Чул изстрели и видял мъж с черни дрехи и маска. Извикал: "Спри!", и подгонил бандита, светейки си с фенерче в тъмното. Изстрелял 4 стоп-патрона. Негови колеги тичали след останалите. Хванат е обаче само Мегера с маска и ръкавици, другите се измъкват.

 Мегера е един от лидерите на престъпния свят, свързан е с обири на трезори и чейнджбюра, обявява след ареста тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов. В 1,25 ч на 4 януари жена съобщава, че е видяла мъж на тересата си, но по време на разговора той скочил и побягнал, става ясно от справка по делото. При разследването жената казва, че този човек ѝ прилича на Пуйката, но синът ѝ сочи друг от обирджиите. Майката и синът стават тайни свидетели по делото, но по време на съдебния процес самоличността им е разкрита.

 При огледите близо до трезора е намерена кърпа, която според някои е ползвана за маска. На паркинга е изоставено БМВ и криминалистите веднага се усъмняват, че е крадено. По-късно ДНК експертиза на следи, иззети от скоростния лост на колата, показва, че те са на Пуйката.

 "ДНК-то е мое, но не е възможно да е намерено там, където твърдят", заяви Пуйката в съда малко преди присъдата. Според адвоката му Иво Найденов преди време Кирилов взел от Мегера БМВ-то да го изпробва. "Вещите лица заявиха, че ДНК може да остане по скоростния лост по-продължително време", добави Найденов.

 Защитата твърди още, че следите, дадени за ДНК анализ, не са годно доказателство и не трябва да се приемат от съда. Причината - БМВ-то било огледано на място, а после откарано в подземния гараж на кърджалийската полиция. Едва там, а не при огледа на паркинга с тампони са иззети следи и са дадени за експертиза. Твърди се, че Кирилов е карал колата, но как си обяснявате, че по кормилото и шофьорската кабина няма никакви следи от него, попита Найденов.

 Първоначално арестуваните по делото за разбитите касети в трезора са повече, но някои са пуснати без обвинение. После един от тях заявява в съда, че е притискан да натопи Пуйката и че той не е бил в Кърджали, а на банкет в пицария в Перник.

 Други свидетели, като известния Станислав Ангелов - Сиси, който лежи в затвора за убийства, се отмятат от показанията си. Сиси и Бисер Бизона, който също е разпитан по делото на Вальо Пуйката, са свидетели и срещу бандата на Бай Васо, известна като Килърите 3.

 Щетите от грабежа в трезора в Кърджали са за 18 395 лв., посочи при пледоариите прокурор Детелина Йотова. Тя поиска Пуйката да бъде осъден и за два разбити сейфа в Перник на 14 май 2006 г. Тогава бил строшен стъклопакет в цех на грък. От заключените каси изчезнали съответно 1074 и 1634 лв. В цеха работела приятелка на Пуйката. Защитата му твърди, че двамата имали проблем и Пуйката отишъл да говори с жената. При разговора се ядосал и ударил стъклото, но сейфове не е пипал. "Собственикът на фирмата дори не е открит за разпит, не е установено кога са отнети парите, имало ли ги е на 14 май, или не",твърди защитата.

 Пуйката носи прякора си от дете. Той и аверите му са проверявани и за други обири, но те не са доказани. "Полицията чрез медиите се опитва да внуши, че Кирилов е голям престъпник, свързан с кражби и касоразбивания", твърди адвокатът на Пуйката, който настояваше за оправдателна присъда.

 "От 2014 г. насам нямам образувано дело. Преди се водеше кампания срещу мен от полицаи в Перник заради една охранителна фирма. Притискани са свидетели. Има доклад в инспектората, че дори са предлагани пари. Твърдеше се даже, че едновременно съм обрал банкомат на "Симеоновско шосе" в София и трезора в Кърджали. Обявиха ме за шеф на банда, а никой не провери, че през тези години съм бил в Испания", казва Кирилов. Той може да обжалва присъдата си в 15-дневен срок пред Апелативния спецсъд в София.

 http://legalworld.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини