10 °C

РИОСВ ни уверява ,че през 2018 г.в Кърджали сме дишали чист въздух

Концентрацията на фините прахови частици (ФПЧ10) в региона през миналата година е била под средногодишната норма от 40 мкг/м3. Това  сочат данните от АИС ”Студен кладенец” в гр. Кърджали, АИС ”Раковски” в гр. Димитровград” и ръчен пункт ,,РИОСВ - Хасково”. Тенденция за трайно подобряване на състоянието на въздуха в Димитровград и Кърджали показва провежданият през последните три години мониторинг на качеството на въздуха.

В законодателство по отношение чистотата на атмосферния въздух (Наредба №12 от 15 юли 2010 г., обн. ДВ, бр. 58 от 30 юли 2010 г.) са регламентирани норми за пределно допустими концентрации (ПДК) за ФПЧ10 (фини прахови частици). Регламентираните ПДК за фини прахови частици са: СДН (средноденощна норма)- 50 мкг/м3, (която не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти годишно) и СГН (средногодишна норма)- 40 мкг/м3.

Забелязва се положителна тенденция към намаляване броя на превишенията за средноденонощната норма от 50 мкг/м3в Кърджали. Анализът на данните през последните 3 години показва 43 превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици през 2018г., докато броят им през 2017г. е 58, а през 2016г.- 78. За същия период няма превишение на средногодишна норма от 40мкг/м3, като стойностите съответно са 37.7 мкг/м3 за 2016г., 34.8 мкг/м3 за 2017г. и 33,2 мкг/м3за миналата година.

Положителна тенденция към намаляване броя на превишенията за средноденонощната норма се наблюдава и в Димитровград, където през 2017г.са били регистрирани 48, а през 2018г.- 35. През последните две години няма превишение и на средногодишната норма, сочат данните за 2017 г. – 36.7 мкг/м3 и за 2018 г. – 30.2 мкг/м3

В Хасково се запазват нивата на замърсяване на въздуха през 2016г. и 2017г., когато са регистрирани по 69 превишения на средноденонощната норма, докато през 2018г.са 62.През изминалата година няма превишение на средногодишна норма, като стойностите са били през 2016 г.– 41.4 мкг/м3, 2017 г.– 41.6 мкг/м3 и 2018 г.– 35.3 мкг/м3

Постигнатото подобрение през последните три години е в резултат на изпълнение на заложените мерки в актуализираните програми за качество на въздуха на Общините Димитровград, Кърджали и Хасково и газифицирането на част от промишлените предприятия, домакинства и обществени сгради.

От началото на 2019 г. по показател ФПЧ10 са отчетени 8 броя превишения на средноденонощната норма в Кърджали, като най-високата – 71.4 мкг/м3е отчетена на 10.01.2018г. и 5 броя превишения в Димитровград, където най-високота-76,8 мкг/м3е отчетено на 14.01.2018г. Към момента няма данни за броя превишения в пункт „РИОСВ-Хасково“, тъй като пункта е ръчен и резултатите излизат със известно закъснение.

Това съобщиха от РИОСВ-Хасково.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
13 дек 2019
Последни новини