24 °C

Първите двама астронавти на SpaceX (видео)

Осем години след преустановяването на програмата на НАСА "Космическа совалка", за първи път от американски космодрум ще бъдае изстрелян кораб с екипаж и то от частна компания. След спирането на космическите совалки, астронавтите излитаха с руски кораби. Сега предстои SpaceX да стана първата частна компания, която ще изпрати кораб в космоса с двама астронавти от НАСА.

Видеото на The Verge ни срещна с тези астронавти в щаба на SpaceX в Хауторн, Калифорния.

Както SpaceX, така и неговият конкурент, авиокосмическата компания Boeing,  разработват за НАСА нови космически капсули, които могат да превозят екипажи до и от ниската орбита на Земята. Boeing създаде ново превозно средство от нулата - CST-100 Starliner. SpaceX модернизира своята капсула Dragon cargo, която вече се използва за транспортиране на доставки до и от Международната космическа станция. През последните пет години компанията я модифицира, за да носи много по-ценни товари - астронавти.

Крайната цел на програмата за комерсиални екипажи е да има две нови американски превозни средства, с които астронавтите на НАСА редовно на летят от и към Международната космическа станция.

През август НАСА обяви първите девет американски астронавти, които ще управляват корабите на SpaceX и Boeing. Ако целевите дати за стартиране останат относително същите, първите, които ще летят за програмата за комерсиални екипажи, ще бъдат Боб Бенкен и Дъг Хърли.

Двамата ветерани летци на НАСА трябва извършат първия полет с екипаж на кораба Dragon Crew на SpaceX. В момента те се подготвят да летят в Dragon Crew за двуседмично пътуване до Международната космическа станция като част от тестова мисия. Dragon Crew с Falcon 9 ще ги изведе в орбита, ще се скачи с МКС, след което ще се оттегли и се върне на Земята, където ще се падне в океана.

Боб Бенкен и Дъг Хърли са летели с космическата совалка на НАСА, но сега се обучават за изцяло ново превозно средство. Тъй като Crew Dragon е в крайна сметка на SpaceX, SpaceX е отговорна и за обучението на хората как да използват капсулата. Въпреки че това е нов процес, астронавтите казват, че няма много драстични промени в техния режим на обучение.

"Обучението за превозно средство си прилича, независимо дали е самолет, кола", казва Behnken на The Verge. "Очевидно е, че е малко по-лесно да управляваш кола, отколкото космически кораб. Но искам да кажа, че изучавате системите, научавате се как да взаимодействате с превозното средство, а след това също се научавате да се справяте с неизправности, ако се появят. Учите се как да живеете с това превозно средство в космоса." 

SpaceX построи симулатори за капсули в централата си, за да подготви астронавтите за пътуването до космоса. Тези машини пресъздават вътрешността на капсулата, включително столовете, люка и сензорните екрани, които ще използват за наблюдение на полета. Това е далеч от дизайна на Space Shuttle, който има хиляди ключове и прекъсвачи в пилотската кабина. В крайна сметка ще бъде необходим минимален принос от екипажа при нормално пътуване, въпреки е предвидено да могат да се намесят, ако е необходимо. Голяма част от процеса на обучение преминава през всеки малък детайл, който би могъл да се обърка, така че екипажите да знаят как да решат даден проблем, ако е необходимо.

Всичко е ново за този първи полет, включително "скафандрите" на екипажа. Те са изработени от тефлон и материал, наречен Номекс.

Боб Бенкен и Дъг Хърли пътуват от домовете си до щаба на SpaceX, за да тренират, и ще продължат да го правят до полета. Тази мисия, наречена DM-2, е предвидена за юни 2019. Но преди пътуването да може да се случи, SpaceX трябва да стартира Crew Dragon без екипаж като част от тестова мисия, наречена DM-1. Датата на DM-1 продължава да се отмества. НАСА определи дата за 7 януари, а след това промени на 17 януари. Наскоро космическата агенция обяви, че DM-1 ще бъде през февруари.

Ммнозина предполагат, че отлгането е свързано с продължаващия шътдаун на правителството. Въпреки това, програмата работи с относително нормални нива на персонал, тъй като се счита за ключова за мисията на НАСА, запознати с въпроса. А говорителят на НАСА Боб Джейкъбс потвърди пред The ​​Verge, че „съобщението за преместването през февруари и отказът на правителството не са свързани.“

Тъй като датите са толкова непредсказуеми, и двамата астронавти казват, че трябва да бъдат гъвкави, когато става въпрос за планиране на живота си. Така е било и по време на програмата за космически совалки. Но те казват, че знаят какъв е техният график откак са били избрани да летят с Dragon Crew.

"Планираме по няколко неща почти през цялото време и просто правим това, което можем да направим тази конкретна седмица," казва Бенкен „Дали това е семейна почивка или изстрелване на ракета, може и двете да сме планирални за една и съща времева рамка, и просто ще направим тази, която има приоритет по това време. Обикновено ракетите са приоритет.

НАСА иска да се увери, че превозните средства са готови и възможни най-безопасни преди полета. След тестовия полет без екипаж, космическата агенция ще оцени успеха на мисията, преди да даде зелена светлина на екипажа. Това означава, че все още е под въпрос кога ще летят Боб Бенкен и Дъг Хърли и дали ще бъдат първите хора, които ще отидат в космоса по програмата за комерсиални екипажи.

Ако Boeing изпревари SpaceX, първият екипаж на Starliner ще бъде трио - астронавтите на НАСА Ерик Бое и Никол Аунапу Ман, както и бившият астронавт и служител на Boeing Крис Фъргюсън. Но за двамата астронавти, които трябва да летят със SpaceX, това не е най-важното.

„Ще се радвам да бъда на някой от корабите, само да имам тази възможност отново“, казва Бенкен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини