Китай осъди канадец на смърт

Китайски съд осъди на смърт гражданин на Канада. Съдът го определи като "ядро" на организирана престъпна мрежа за трафик на наркотици, пише канадският вестник The Globe and Mail.

Съдът в Далян, Североизточен Китай, отбелязва, че действията на Робърт Шелънбърг са оказали "изключително голямо" негативно влияние върху Китай. Присъдата е издадена един час след приключване на процеса. Зашеметяващо бързата присъда ще увеличи напрежението между Китай и Канада.

Съдът отхвърли защитата на канадеца, която определи обвиненията като "нелепи".

36-годишният канадец се описва като турист, който е задържан в конспирация за трафик на наркотици до Австралия от човек, който е смятал за свой преводач.

"Не съм наркотрафикант. Не съм наркоман. Аз съм нормален човек. Невинен съм", каза той.

Но преводачът му се яви като свидетел в съда и заяви, че е бил пионка в план на Шелънбърг и други да пренесат 222 килограма метамфетамин в чанти с пластмасови гранули, скрити в гуми.

Канадецът може да обжалва присъдата в 10-дневен срок. Според Пекин 36-годишният вреди на социалната стабилност на Китай.

Китайската полиция арестува канадеца на борда на самолет в Гуанджоу на 3 декември 2014 г. Близо четири години по-късно беше осъден на 15 г. затвор за съучастничество в наркотрафик. Но на 29 декември 2018 г. беше организиран нов процес заради доказателства, че е участвал в организирана международна наркомрежа.

Китай и Канада обтегнаха отношенията след ареста на финансовия директор на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" Мън Ванчжоу на 1 декември 2018 г.

На 10 декември Китай арестува двама канадци - бившият дипломат Майкъл Ковриг, работещ за мозъчния тръст Международна кризисна група, и Майкъл Спейвър, консултант за КНДР. Според китайските власти има подозрения, че са "заплаха за националната сигурност" - често използвана фраза от Пекин, когато става въпрос за шпионаж. Но арестите се разглеждат като отмъщение след задържането на Мън Ванчжоу.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини