Бактерии ще произвеждат електричество в бъдеще

Дълбоко в мините, на дъното на езерата и дори в собствените ви черва, бактериите работят упорито, произвеждайки електричество, за да оцелеят в нискокислородната среда.

Тези мощни миниатюрни електроцентрали се използват в спекулативни експерименти и някой ден може да захранват всичко – от батерии до биодомове.

Съществуват множество видове бактерии, способни да произвеждат електричество, но някои се справят по-добре от други. Проблемът с тези бактерии, че отглеждането им в лабораторни условия е трудно е скъпо, което засега ни пречи да разработим нови технологии с тях.

Нова техника, дело на Технологичния институт в Масачузетс улеснява сортирането и идентифицирането на бактериите, произвеждащи електроенергия, което ще ги направи по-достъпни за редица технологични приложения.

Бактериите произвеждат електрони в клетките си и ги освобождават чрез миниатюрни канали в клетъчните мембрани в рамките на процес, познат като извънклетъчен електронен трансфер или ЕЕТ.

Настоящите процеси за идентифициране на бактерии, способни да произвеждат енергия, включваше измерване на активността на ЕЕТ протеини, но те са трудни и отнемат много време.

Понякога изследователите използват процес, познат като диелектрофореза, за да разделят два вида бактерии, на база електрическите им свойства. Този процес може да се използва за различаване на два вида клетки, например клетки от жаба и клетки от птица.

Екипът от Технологичния институт в Масачузетс разделил клетки на база способността им да произвеждат електричество.

Прилагайки ток със слаб волтаж върху бактерии в микрофлуиден канал с форма на пясъчен часовник, екипът успял да раздели и измери различни видове близко свързани клетки.

Отбелязвайки волтажа, необходим за манипулиране на бактериите и записване размера на клетките, учените успели да изчислят поляризацията на всяка бактерия – до каква степен клетката успява да произведе електричество в електроческо поле.

Изследването стигнало до извода, че бактериите с по-висока поляризация са по-активни производители на енергия.

Като следваща стъпка екипът ще тества бактерии, за които вече се знае, ча са силни претенденти за производство на енергия в бъдеще.

Ако наблюденията им върху поляризацията се окажат верни, новата техника ще направи бактериите, произвеждащи електричество, по-достъпни от когато и да било.

Източник: futurism.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини