31 °C

Осем грешки, които не бива да допускаме

Който иска да гарантира сигурността на данните си в интернет, често смята, че е достатъчно да инсталира антивирусна програма. Има обаче редица грешки, които не бива да се допускат, защото отварят вратите на хакери.

Ако хакер иска да осъществи успешна виртуална атака, той трябва да пробие защитата на чуждите компютърни системи, за да се добере до съответните информации. Най-добрата защита, която администраторите и потребителите са в състояние да осигурят, е да не разпространяват лекомислено личните си данни и да пазят информациите, които са за вътрешна употреба. Но в повечето фирми и предприятия това се оказва проблематично. Ето най-често срещаните грешки, които се допускат:

1. Несигурни пароли

Най-честата грешка, която хората правят, е да използват за парола рождената си дата, името на своя домашен любимец или на член от семейството - все неща, които един хакер лесно може да открие. Сигурните пароли съдържат главни и малки букви, цифри и специални символи. Освен това паролите трябва да се променят редовно. Друга лоша практика е записването на паролите на лист хартия и поставянето им на видно място край компютъра. Който ползва уеб камера, може - без да иска - да ги разгласи публично.

2. Една и съща парола за различни цели

Някои потребители искат всичко да е просто и затова употребяват само една парола. Но ако служител на институция с високо ниво на сигурност използва служебната си парола и за достъп до уеб сайта на своя спортен или хоби клуб, той улеснява хакерите. Особено сред по-малките организации и фирми сигурността на данните не винаги е основен приоритет. Софтуерът не се обновява навреме, тъй като компютрите често се поддържат от хора, които не са професионалисти.

3. Една парола за много хора - с достъп за всички

Често се случва колеги да използват заедно една и съща парола - за конкретно приложение, например. Такива пароли обикновено се съхраняват някъде на сървъра, така че всички, които имат нужда от тях, да имат лесен достъп. Това улеснява онези, които искат да проникнат в системата, даже и да не разполагат с администраторски права.

4. Фишинг и спиър фишинг

Класическата атака най-често се извършва с т.нар. фишинг (phishing) мейл. Такива електронни съобщения приканват потребителите да отворят прикачен файл или да кликнат върху линк в интернет, който след това активира програма за кражба на данни от компютъра. Много фишинг мейли се появяват като спам в пощенските кутии и са лесно разпознаваеми като такива. Не така стоят нещата с  т.нар. спиър фишинг (spear phishing), наричан още „харпуниране". При него нападателят си набелязва конкретен човек и му изпраща мейл, който да изглежда правдоподобно. Тогава вероятността получателят да го отвори е голяма. Подобно нещо предполага добро познаване на жертвата на електронната атака.

5. Небрежни системни администратори

Знанието е сила! Най-амбициозните нападатели се стремят да се сдобият с администраторски права, за да контролират цялата система. Ако веднъж успеят да се промъкнат в нея като обикновени потребители, те имат достъп до вътрешния телефонен указател на компанията. От него разбират кой има администраторски права. А преглеждането на социалните медии – например Фейсбук – може да им даде данни за хобитата на въпросния човек, както и за имената на членове на неговото семейство или приятели. Оттам нататък е вече по-лесно да се извършват персонализирани атаки, които жертвата възприема като приятелски поздрав от познат.

6. Пропуски в сигурността, които се откриват твърде късно

Производителите на софтуер често изчакват известно време, преди да излязат публично с информация за даден пропуск в сигурността. Най-лошият сценарий е, когато този пропуск стане известен още преди да е разработена съответна поправка.

7. Немарливо инсталиран софтуер

Много доставчици на ИТ услуги са принудени да работят под натиск, за да пестят време и пари. Когато правят настройка на сървъра, те често слагат нещо елементарно като първоначална парола за достъп - например „1234“  или „1111", с идеята комбинацията да бъде променена по-късно от администратор. Но ако този служител не е достатъчно квалифициран, той може и да я остави непроменена.

8. Софтуерът не е актуален

Не на последно място: операционната система и всички приложения трябва да са актуални, за да бъдат сигурни. Антивирусните програми все още са важни, но тяхното значение постепенно намалява за сметка на сигурността на самия софтуер, който би трябвало да реагира на подозрителни действия. Добрият софтуер открива и прихваща вируси и други атаки, дори и ако антивирусната програма не ги е забелязала.


Източник: http://www.dw.com/bg/Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 22.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Откриващата се възможност за кратко пътуване не е за изпускане. Не се колебайте да използвате шансовете си на всички фронтове, на които това ви се отдава. В личен план ще се радвате на спокойствието и удовлетворението, които носи пълноценната връзка. Щастливи сте с човека до вас.
22.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни и се пазете от необмислени постъпки, за които после може да съжалявате. Не са изключени конфликти с близки хора или колеги. Правете неща, които са ви приятни и не изискват особени усилия. Шофирайте спокойно, колкото и да сте напрегнати. Решителността няма да ви е полезна точно сега.
22.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Способността ви да убеждавате ще привлече на ваша страна много съмишленици, както и ценни предимства. Не подценявайте обаче хора, които действат самостоятелно. Има огромни шансове проектите ви да се осъществят, но трябва да бъдете по-настоятелни. В личен план сте объркани, но нещата скоро ще си дойдат на мястото.
22.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на интересите си ще проявите инициатива и ще постигнете намеренията си в сферата, която ви интересува. Не се притеснявайте, имате потенциал да се справите. Вярвайте в себе си и търсете сътрудничеството на хората, които цените. От това зависи в известна степен успеха ви.
22.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес Лъвовете са в стихията си. С размаха на действията си и едновременно с обаятелното си присъствие едва ли някъде ще останете незабелязани. Тежко на онзи, който реши да се изправи на пътя ви – просто ще бъде пометен. Действате хладнокръвно и решително. Резултатите не закъсняват, още днес ще научите новина, която ще ви зарадва.
22.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсва добра енергия и с желание ще се включите в събитията около вас, дори нещо повече. За много от тях ще станете инициатори, привличайки и други участници. Развлеченията няма да останат на втори план, умеете да създавате настроение и подходяща атмосфера, в която да се забавлявате всички.
22.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Сърцето ще ви подскаже на кое да отдадете предпочитание днес, ако сте затрупани със задачи, които чакат вниманието ви. Но пощадете здравето и нервите, като си дадете малко отдих. Свежият въздух и красотата на природата ще се отразят чудесно на духа ви, а споделените мигове с любими хора ще открият нови хоризонти пред вас.
22.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се губите в догадки и излишни обяснения, ще се съсредоточите върху важни за деня задачи. Бъдете търпеливи към онези, които открито ви показват къде грешите (най-често в служебен план), ако искате съвместната ви работа да продължи. Други ще пристъпят към действия, насочени към подобряване на бита си.
22.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За сетен път ще се убедите, че в този живот са нужни компромиси. Ще се поставите в позиция да изпълнявате желанията на близките си, но по ваше желание. Така вие разбирате съвместното съжителство. От вас зависи дали то ще бъде интересно и приятно. Деловите задачи изискват повече яснота в организацията им.
22.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С рисковани действия днес се отклонявате от пътя, който сте следвали досега. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги поставяйте на карта. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
22.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Действайте решително днес и не се колебайте да изложите възгледите си. Шансовете са на ваша страна, затова бъдете сигурни в успеха на начинанията си. Проверявайте всяка информация, която е необходима за работата ви. Не излагайте на риск нещо, което вече сте постигнали. Получавате ценен съвет.
22.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Старайте се днес да няма никакви причини за недоволство на работното място. Опитайте се да се съсредоточите само върху едно нещо и бъдете сигурни ,че така усилията ви ще са най-ефективни. Отлагате нещо важно, но помислете дали не пропускате удобен шанс да постигнете своята цел още сега.
22.08.2019
Последни новини