Конфликтът във Войводиново: Държавата или ромите са виновни

Вълна на недоволство се надигна във Войводиново след като двама младежи от ромската махала пребиха 33-годишния ефрейтор от специалните сили Валентин Димов.

Вчера на място пристигна вицепремиерът Красимир Каракачанов, който увери, че всички незаконни постройки махалата ще бъдат съборени.

Според местните хора напрежението расте, защото властта с години си е затваряла очите за незаконните постройки и неспирните шумни забавления.

Коментар по темата в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 направиха Юлиан Ангелов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти" и Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България.

30 години държавата бездейства. Вина за тази ситуация обаче имат не само правителствата и институциите, но и неправителствените организации, които толеритат подобно поведение през всички тези години, смята депутатът.

Юлиан Ангелов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти": Надявам се, че през последната година и половина са взети достатъчно мерки и институциите вече действат адекватно.

По ромските квартали действително има престъпност, но вече 30 години никой не взима мерки, допълни от своя страна Петко Асенов.

Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България: Ние сме в тези квартали и знаем, че има т.нар. ромски тартори, но държавата я няма там. Не може г-н Каракачанов, който е вицепремиер, държавник, да казва, че всички цигани са нагли, да насажда страхотна омраза.

Юлиан Ангелов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти": Това е самата истина и всички го знаем. Г-н Каракачанов отиде там, за да тушира напрежението, а не да налива масло в огъня.

Представителят на ромите е категоричен, че конкретни мерки за проблема не може да се вземат без участието на представители на малцинството.

Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България: Решението е в контактна група и ние вече сме сформирали такава, в която участват Съюза на архитектите, Камарата на строителите, бившият министър на образованието Сергей Игнатов.

Трябва да се намери общ диалог, без да се хвърлят обвинения, категорични са представителите и на двете страни в спора.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ка
    какъв общ диалог, глупости
    6 0
    09:46, 9 яну 2019

    Имаме огромна нужда от крумовите закони.В тая държава( не, тая дума не е верна) няма справедливост.Каракачанов и той малоумен, щял да събаря незаконните къщи!Защо изобщо има незаконни къщи?Отговора в случая е да си ги приберат полицията, да си ги обвинят за предумишлено убийство и да ги вкарат в затвора.Трябва да се знае че като се влезе в затвора и няма излизане и България спешно трябва да почне да строи затвори.Докато няма справедливост така ще е. Днеска циганина има наглостта да каже че няма да гласува за никого, който и каквото и да му дава.Следоватрелно си призна че и до сега са им давали.Излезте и ме защитете щото иначе няма да гласувам за вас.Бойко да се засрами и да се извини пред целия народ защото винаги толерира циганското малцинство за да гласуват за него.А сега им кажи че ще влезнат в затвора и няма да излезнат.Крайно време е като не може да управлява да каже че не може и да излезе от власта!

  • 2
    Де
    Дечо Таралежков
    3 0
    11:29, 9 яну 2019
    Бойко да излезе и да и да се извини казва горекоментиращиятТова е немислимо все едно аллах да слезе при поданниците си Той знае само асфалт и брюксел
  • 3
    Ми
    Мина
    4 0
    13:14, 9 яну 2019
    Защо никой не пита кмета на Войводиново как така на общински парцел се строят незаконни цигански къщи.Ами то е с условие,че после ще гласуват за него. И къде отиват циганите , след като се изнесат от това село - в друго село , където кметът е по- сговорчив и за когото пак ще гласуват. Решението на проблема е да се въведе образователен ценз, или бюлетината да е достатъчно усложнена - без номера и абревиатури , за да могат да гласуват само образованите, не само ц*****,но и българи.Тогава ще спрат да ухажват тази група " българи".
  • 4
    Тр
    ТРЪМП
    0 0
    15:27, 9 яну 2019
    Народа има хубава поговорка -------Намерили село без кучета тръгнали без тояга------ Къде са кучетата в държавата ами крият се на Дондуков 1 в парламената в НФСБ в Атака в ВМРО и ние чакаме да ни защитават Момчето е ходило на мисии в Афганистан и Ирак и не пострадало а тук в собствената си страна бере душа Пълен резил Как да защищаваш такава държава
Последни новини