Бедрово, Кърджалийско: Плачът на обезлюдената земя

След няколкостотин километра спираме в с. Бедрово, Кърджалийско. Край автобусната спирка висят некролози което е знак, че къщите опустяват, а селото загива. В областта има 10 села без жители, а на 23 населението е по-малко от пръстите на двете ръце. На площада се мотаят двама-трима души на пределна възраст. Казват, че през летните месеци идват "гости", които бягат от големите градове, но иначе селото е почти безлюдно. С болка споделят, че с решение на МС от 23 юли селото е закрито, тъй като не отговаря на  изискванията в Закона за административно-териториалното устройство за наличие на самостоятелно землище и постоянно живеещо население. За промяната има решение и на ОбС в Черноочене. Независимо от решението, табелката на селото все още стои, а и малцината хора се възприемат като негови жители и не искат да го напуснат.
Бедрово е само на 18 км от Кърджали. Най-близките здравни и учебни заведения, детски градини, полицейско управление и пощенска станция са в с. Черноочене. Населеното място е било някога махала със 7-8 къщи, но в него няма дори улици, телефон и път. Още преди повече от 25 години хората започнаха да се изселват към близкото централно с. Драганово, обяснява кметът на общината Айдън Осман. Независимо от решението на ОбС обаче още има обитатели, които не искат да напуснат родното си място. Осман обяснява, че обезлюдяването на селата в региона е процес, който продължава няколко десетилетия. "Една част хората са на гурбет в Западна Европа, други се изселиха в Турция. В момента в населените места реално живеят по 70-80 души", казва Осман. Според него не толкова демографската криза, колкото липсата на препитание кара хората да напускат селата.
С традиционния поминък - тютюна, в момента се занимават 50-60-годишни стопани. Младите заминават на гурбет и май няма да се върнат, обяснява кметът на Черноочене. Ако през 2002 г. родопската община е произвеждала 1800 т от зеленото злато, сега са около 300. За десетина години шест пъти е намаляло производството. "От няколко години някои чернооченци залагат на производството на червена капия, други работят като сезонни работници в селското стопанство в района на Първомай. Всеки ден пътуват, което е уморително и затова не е изненада, че по-младите семейства, които имат деца, се ориентират към трайно установяване в по-големи села в нашия регион или във вътрешността на страната", подчертава кметът. 

duma.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини