Министерството на културата: Пускаш музика на клиенти? Плащаш авторско право

Министeрството на културата публикува на официалния си сайт брошура, в която се разяснява в кои случаи се дължи авторско право за музикални изпълнения и как може да се заплати. Според разясненията в нея озвучаването с музика на търговски обект, хранително или развлекателно заведение, както и всяко друго място, в което се посрещат клиенти, се отличава от използването за лични цели и представлява “публично изпълнение”, за което се дължи заплащане на авторско право. В този случай търговецът може да плати за два вида права. Авторски – на създателите на произведението (композитор, текстописец и аранжор), и сродни – на лицата, позволяващи това произведение да се възприеме от публиката (изпълнител и продуцент).

Авторските права се заплащат на две организации - “Музикаутор” - за авторски и на “Профон” - за сродни права.

Авторските права могат да бъдат платени и чрез така наречените “независими дружества за управление на права”, но при тях става дума за определен брой изпълнения с предварително уредени права. Тези дружества предоставят своите репертоари за възпроизвеждане.

В брошурата също така се посочва, че при публично изпълнение от безплатни източници, като радио например, или пък закупен диск, също се дължи заплащане на авторско право.

Пълният текст на брошурата на министерството на културата можете да видите тук.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини