Новата палестинска държава включва Ивицата Газа и част от Западния бряг?

Високопоставени палестински представители твърдят, че бившият военен министър на Израел Авигдор Либерман е разкрил пред тях подробности от дългоочаквания мирен план за Близкия изток на президента на САЩ Доналд Тръмп. Либерман е съобщил информацията две седмици преди да подаде оставка през ноември 2018 г., пише израелският вестник "Таймс ъф Израел".

Базираният в Лондон арабскоезичен вестник Al-Hayat цитира палестинските представители, които са разкрили, позовавайки се на думите на Либерман, че планът предвижда палестинска държава в Ивицата Газа и ограничена автономия в някои части на Западния бряг.

Държавата в Газа ще се нуждае от огромна финансова инжекция от държавите по света, за да построи летище, пристанище и възможен морски коридор до Кипър, както и гранични пунктове, става ясно от разпространената информация.

Терористичната групировка Хамас контролира Газа, откакто изтласка Фатах от територията през 2007 г. Фатах доминира в палестинския кабинет.

На Западния бряг се предвижда според плана - определя се от Тръмп като "сделката на века" - палестинците да получат пълен контрол на всички територии в Зона А - региони, които според Споразуменията от Осло от 1993 г., са под палестинска гражданска администрация и сигурност - и в малки части от Зона Б и Зона В.

Либерман е пояснил, че палестинците ще получат значителна финансова помощ.

Израелските селища ще останат без промяна и Израел ще запази контрола над пропускателните пунктове на Западния бряг, граничните пунктове и водните източници. Израелската армия ще запази присъствието си в Йорданската долина, а голяма част от Източен Йерусалим ще остане под израелски контрол.

Но самият Либерман отрича информацията. От пресслужбата му заявяват, че той никога не е виждал плана и доколкото знае американците не са разкривали подробности на израелците.

"Информацията е просто невярна", допълват от пресцентъра.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини