Увеличаване на минималната работна заплата до 560 лева и добавките за нощен труд обсъжда тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава днес, за да обсъди проекта на постановление за определяне на новия размер на минималната заплата от 560 лева за 2019 година. Предвиденото увеличение е с 50 лева спрямо тазгодишната минимална заплата. Така се цели да се запази покупателната способност и да се повиши стандартът на живот на нискодоходните групи от заетите. 

По всяка вероятност работодателите няма да се съгласят с това предложение, защото Българската стопанска камара предварително отбеляза, че предвиденият ръст надвишава средногодишната инфлация и ръста на производителността на труда. 

Социалните партньори ще обсъждат също предложение на КТ "Подкрепа" за повишаване заплащането за нощен труд, който сега се оценява на 25 стотинки за един час. От синдиката предлагат и ограничаване на полагането му, тъй като вреди на здравето. Президентът Димитър Манолов с аргументите за инициативата:

"Всички институции признаха, че нощният труд е проблем. От една страна, повече от ясно е, че 25 ст. на час са подигравателно ниво, от друга страна, отсъства регламент за неговото полагане".

Заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество ще председателства вицепремиерът по икономическата и демографска политика Марияна Николова.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини