Полет над Марс - мястото, където ще кацне следващият ровър (видео)

НАСА показа мястото за приземяване на мисията Марс 2020 - Кратерът Джезеро. Видеото показва с какво това място заслужава оттам да бъдат взети проби, които след това да бъдат доставени на Земята. То е направено от снимки на НАСА, направени от орбита.

Синият кръг показва зоната, която вероятно ще се приземи. В центъра му има хълмове, високи около 500 метра, които ограждат езерото в кратера.

Целта на Марс 2020 е да научим дали някога е съществувал живот на Марс. Твърде студено и сухо е, за да съществува живот на повърхността на Марс днес..Но след като кратерът се обрзувал преди милиарди години, той се напълнил с вода и се образувало дълбоко езеро, с размер приблизително колкото езерото Тахо.

В крайна сметка климатът на Марс се променил и езерото в кратера Джезиро пресъхнало, когато повърхностната вода изчезнала от планетата.

Древното езеро е фантастично място за търсене на евентуален марсиански живот. На Земята езерата са пълни с живи същества. Доказателства за този живот често се запазват в калта и пясъка на дъното на езерото. Така че НАСА ще използва инструментите на роувъра за проучване на скалите на древното дъно на езерото

В клипа виждаме доказателства за някогашното езеро. Каньонът, пресичащ кратера, е бил издълбан от река. Когато водата влизала в езерото, тя се забавяла и пясъкът и калта, които носела се утаявали и образували делта.

Показан е с бяло пътят, който роувърът може да следва през първите две години, наречен основна мисия. През този период НАСА ще използва научните инструменти на ровъра за анализиране на езерото. След като разгледат делтата, учените се надяват да проучат бреговата линия на някогашното езеро. За да стигне там, ровърът ще трябва да прекоси море от пясъчни дюни.

Видеото показва гледна точка, от която се виждат някогашните брегове, извити около нос. Можем да си представим вълните в езерото Джезиро, които разбиват на пясъчния плаж.

И накрая стигаме до кратера Джазеро. Кратерът се образувал, когато голям обект се сблъскал с Марс, изкопавайки скали от дълбините на кората му, Ровърът ще ги изучава. Тези скали биха били горещи малко след удара и може да е имало горещи извори. Депозитите от тези извори ще са другата цел в търсенето на възможен древен живот на Марс, разказва видеото на Лаборатория за реактивни двигатели на НАСА и Техническия институт в Калифорния

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини