10 когнитивни изкривявания, които рушат психиката

Нашите обстоятелства не ни определят. Независимо какво се случва в живота, винаги имаме силата да избираме нашето отношение. И така, каква е разликата между някой, който продължава да се надява, въпреки че изпитва голямо страдание, и човека, който удря пръста си и остава ядосан през останалата част от деня? Отговорът се крие в моделите на мислене.

Психолозите използват термина „когнитивни изкривявания“, за да опишат неразумни, напомпани мисли или убеждения, които изкривяват възприятието на дадено лице за реалността, обикновено по негативен начин. Когнитивните нарушения са често срещани, но трудно могат да бъдат разпознати, ако не знаете какво да търсите. Много се появяват като автоматични мисли. Те са толкова обичайни, че човек често не осъзнава, че има силата да ги промени.

Когнитивните нарушения могат сериозно да повлияят психическото здраве и да доведат до повишен стрес, депресия и безпокойство. Ако не бъдат коригирани, тези автоматични модели на мислене могат да се утвърдят и да повлияят отрицателно върху рационалния, логически начин, по който вземате решения.

За тези, които искат да подобрят психическото си здраве и да разпознават досадните когнитивни изкривявания, GoodTherapy са съставили списък с най-разпространените. Ето първите 10 от начините на мислене, които вече може да изкривяват вашето възприятие за реалността. Вижте дали ще разпознаете себе си или някой свой близък::

1. Черно-бяло мислене
Човек с този двуполюсен начин на мислене обикновено вижда нещата „или-или“. Нещо е добро или лошо, правилно или погрешно, всичко или нищо. Черно-бялото мислене не може да признае, че почти винаги има няколко нюанса на сивото, които съществуват между черно и бяло. Като вижда само две възможни страни или резултати в нещо, човек пренебрегва средната и вероятно по-разумна позиция.

2. Персонализиране
При този тип мислене индивидът има склонност да приема нещата лично. Той или тя може да приписва нещата, които други хора правят, на собствените си действия или поведение. Този тип мислене също кара човек да се обвинява за външни обстоятелства извън контрола на личността.

3. „Трябваше“ 
Мислите, които включват „трябва“ или „трябваше“, са почти винаги свързани с когнитивно изкривяване. Например: „Трябваше да пристигна на срещата по-рано“ или „Трябва да отслабна, за да стана по-привлекателна“. Този тип мислене може да предизвика чувство на вина или срам. „Трябва“ изявленията също са често срещани, когато става дума другите в нашия живот. Тези мисли може да са нещо като „Трябваше да ми се обади по-рано“ или „Тя трябваше да ми благодари за цялата помощ, която ѝ оказах“. Такива мисли могат да накарат човек да изпитва неудовлетвореност, гняв и горчивина, когато другите не отговарят на нереалистичните му очаквания. Независимо колко силно го искаме, не можем да контролираме поведението на друг, така че мисленето за това, което другите трябва да вършат, не е здравословно.

4. Катастрофично мислене
Това се случва, когато човек види каквото и да е неприятно явление като най-лошия възможен изход. Човек, който е катастрофализиращ, може да пропусне изпит и веднага да мисли, че той или тя е пропуснал целия курс. Едно лице може да не е взело дори изпита и вече вярва, че той или тя ще се провали - приемайки най-лошото или превантивно катастрофално.

5. Преувеличаване
С този тип когнитивно изкривяване нещата са преувеличени или раздути несъразмерно, макар и не до степен на катастрофизация. Това е реалната версия на старата поговорка „От мухата прави слон“.

6. Минимизиране
Човек, който изпитва преувеличащо изкривяване, може да сведе до минимум положителните събития. Тези изкривявания понякога са свързани. Човек, който нарушава реалността чрез минимизиране, може да мисли нещо като: „Да, имах напредък, но не беше много голям и все още не съм много добър в работата си“.

7. Четене на мисли
Този тип мислител може да поеме ролята на телепат и може да мисли, че знае какво мисли или чувства някой друг, въпреки че няма външно потвърждение, че неговото допускане е вярно. Това може да бъде доста обидно за околните, защото поведението на такъв човек е предубедено и той е готов да препише на близките си мисли и чувства, които са неприемливи за тях.

8. Предсказване на съдбата
Мислителят от типа „предсказател“ има склонност да предсказва бъдещето и обикновено предвижда отрицателен резултат. Такъв мислител произволно прогнозира, че нещата ще се окажат зле. Преди концерт или филм може да го чуете да казва: „Знам, че всички билети ще са продадени, когато стигнем там“.

9. Овъргенеризация
При свръхобобщаване човек може да стигне до заключение, основано на едно или две отделни събития, въпреки факта, че реалността е твърде сложна, за да прави такива обобщения. Ако приятел пропусне обяд, това не означава, че той или тя винаги не изпълнява ангажиментите си. Обобщаващите твърдения често съдържат думите „винаги“, „никога“, „всяко“ или „всички“.

10. Пренебрегване на положителното
Тази крайна форма на мислене „всичко или нищо“ възниква, когато човек пропуска положителна информация за представление, събитие или опит и вижда само отрицателни аспекти. Човек с този тип изкривяване може да пренебрегне всякакви комплименти или положително отношение, които получава. Шансът да изпита самота и изолация в много голям, защото упоритото пренебрегване в крайна сметка отблъсква тези, които изразяват одобрение или го подкрепят.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини