11 °C

Изчезна китайският учен, който създаде първите генно редактирани бебета в света

Неговата работа може би е довела до раждането на първите генетично модифицирани бебета в света с помощта на технологията за редактиране на гени CRISPR-Cas9, но в момента Хъ Циянкуи вероятно има големи неприятности.

Според съобщения от китайски медии понастоящем не е известно местонахождението на генетика Хъ Циянкуи, предава ScienceAlert.

По-рано бе съобщено, че е под домашен арест в Южния университет за наука и технологии в Шенжен, Китай, институцията, в която работи Циянкуи, и от която е бил в отпуск от февруари.

Университетът обаче отрича това, според South China Morning Post, „Точно сега ничия информация не е точна, а може да вярваме само на официалните канали“.

Циянкуи не е бил виждан публично от сряда миналата седмица, когато е присъствал на Втората международна конференция за редактиране на човешкия геном в Хонг Конг, за да изясни своите твърдения.

Той направи сензация миналата седмица, когато в интервю за Associated Press и след това в поредица от видеоклипове в YouTube обяви, че успешно е редактирал генома на човешки ембриони с помощта на CRISPR-Cas9 и след това тези ембриони, близнаци, успешно са се родили.

Ако това, което твърди, се окаже вярно, а има такива, които не вярват, че е станало и въпреки че все още трябва да мине независима проверка, това би било огромна новина.

Не само защото това ще са първите „дизайнерски бебета“ в света, а защото Хъ Циянкуи очевидно е провел този експеримент без никакъв надзор или одобрение и срещу регламентите.

Това е огромна етична грешка и научната общност широко критикува действията му.

Сред причините за това са: Първо, не знаем дългосрочните рискове. Второ, Циянкуи редактира нещо напълно ненужно. На трето място, това бе редакция на зародишната линия - което означаваше, че ще бъде предадено на потомството на бебетата. Четвърто, прави всичко това без прозрачност. Пето, това напълно ще разклати общественото доверие в бъдещото използване на CRISPR-Cas9.

Според китайската информационна агенция Синхуа китайските власти са определили експеримента като действия, които „пресичат морала и етиката и са шокиращи и неприемливи“.

Южният университет за наука и технологии публикува изявление, в което се дистанцира от работата на Циянкуи, като казва, че той „сериозно нарушава академичната етика и академичните норми“.

Китайският научен съюз също осъди изследването, като обяви, че „решително се противопоставя на така наречените научни изследвания и биотехнологични приложения, които нарушават духа на науката и етиката“.

Циянкуи е изправен пред разследване от Южния университет за наука и технологии, както и от китайското министерство на науката и технологиите, което му е забранило да извършва по-нататъшни изследвания, съобщават от South China Morning Post.

Неговият колега, професорът по биоинженерство Майкъл Дийм (Michael Deem) от Университета „Райс“ в САЩ също се разследва за неговата потенциална роля в работата.

Ако служителите на университета имат някаква информация за местонахождението на генетика, те я пазят за себе си.

„В момента не можем да отговорим на никакви въпроси по тази тема, но ако имаме някаква информация, ще я актуализираме чрез официалните ни канали“, заяви говорителкат на университета.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви радостни моменти и доволство от постигнатото, най-вече във финансовата сфера. Проявете повече енергичност и не се предавайте лесно. Ще получите подкрепа от хората около вас. От тях може да дойде интересно предложение за съвместно сътрудничество. Не пристъпвайте към проблемите със свито сърце, освободете мисълта си и ще успявате.
24 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Погрижете се за себе си днес, осигурете си онова, от което смятате, че имате нужда. С каквото и да се заловите днес, то ще ви донесе удовлетворение, така че не се отказвайте от нищо. Отношенията ви с околните са отлични и ще се радвате на споделени чувства. Тревогите ви свързани с отсъстващи близки са неоснователни.
24 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се заемете с реализацията на идея, с която очаквате да подобрите бюджета си. Това ще повиши отговорностите ви, но няма да съжалявате. Някой ще се опита да ви подведе, за това бъдете внимателни и не се доверявайте на хора, за които не съществуват духовни и морални ценности.
24 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Доверете се на онези, които са доказали лоялността си към вас, не бъдете прекалено мнителни. С хората, с които имате общи интереси ще планирате конкретни действия, позволяващи ви да разширите обхвата на дейността си. Вникнете в личен проблем и го решете веднъж за винаги, в противен случай той отново ще напомни за себе си
24 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Явно изразен късмет както в деловия, така и в личния ви живот. Най-изразително ще го почувствате във финансовите занимания и във всичко свързано със сметки. Денят е подходящ за тяхното уреждане във ваша полза. Не се колебайте а действайте акуратно. За някои, промяна на служебното място. Положителни емоции ще разнообразят любовния ви живот.
24 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настъпва нов период за вашия бизнес. Смели идеи, от които може само да спечелите. Проверете свободните средства, с които разполагате. Има голяма вероятност днес да ви се открие възможност за изгодна инвестиция. Ваши близки са ви подготвили приятна изненада за вечерта. Проявете чувство за хумор и не им се ядосвайте.
24 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Предприемате решителни стъпки в непозната за вас сфера на дейност и се налага да бъдете много предпазливи. Вслушайте се в съвета на ваши приятели и ще спечелите стратегическо предимство. Не подценявайте конкурентите си. Днес те са особено активни. Опитайте да предвидите действията им. Това би ви спестило много неприятности.
24 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще посветите от времето си на задача, чиито срок за приключване е днес. Може би в известна степен други, които търсят компанията ви ще се почувстват ощетени, но отговорностите ви са с предимство. Без усилия ще решите спорен въпрос, за някои свързан с финанси, за други с лични взаимоотношения.
24 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти, което може да се изтълкува погрешно от околните.
24 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Обмислете добре действията си днес. Мнозина от вас планират начинания, за чието осъществяване се изисква доста сериозна работа. Изяснете напълно основните моменти в проекта си и едва тогава започвайте. Ако действате разумно най-вероятно няма да имате непредвидени пречки и ще успеете.
24 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Много от вас ще използват времето си, за да попълнят знанията, които им липсват. Други ще са заети с подготвителна работа във връзка със стартирането на нов проект. Във всички случаи заниманията ви ще са полезни и в голяма степен ще разкрият творческият ви потенциал.
24 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
24 окт 2019
Последни новини