Макрон отменя увеличаването на акциза върху горивата

Френското правителство отменя увеличението на акциза върху горивата от 1 януари, съобщи правителствен източник, цитиран от агенция Франс прес и БНР.

Именно планираното увеличение от догодина беше в основата на бурните протести в страната през последните две седмици.

Очаква се премиерът Едуар Филип да обяви стъпката по-късно днес, както и други мерки, целящи успокояване на националните демонстрации, които се превърнаха в бунт срещу президента Еманюел Макрон.

Отмяната на увеличаването на акциза бе едно от основните искания на лидерите на „жълтите жилетки“, заедно с по-висока минимална заплата и връщането на данък „богатство“ за печелещите повече, който бе отменен миналата година.

Около 36 000 души са участвали в протестите в цялата страна в събота, но докато участие е по-слабо от предишните два уикенда, протестиращите сега се сблъска с полицията, нападнаха коли, издигнаха барикади и гориха барикади. Размириците се превърнаха от несъгласие с покачващите се цени на природния газ и еко-данъците в по-широка демонстрация срещу Макрон, неговото правителство и напрежението между метрополията и бедните селските райони. 

Протестите първоначално бяха в отговор на покачващите се цени на горивата. Цената на дизела е скочила с 16% тази година от средно 1,24 евро на литър до 1,48 евро,  достигайки 1,53 евро през октомври, според Френската пертолна федерация. Повишаването на цените в голяма степен се дължи на скока в цените на едро на петрола, като суровият петрол "Брент" се увеличи с повече от 20% през първата половина на 2018 г. от около 60 долара за барел от $ 86,07 в началото на октомври, съобщи CNN. 

Макрон е решил да замрази планираното увеличение на акциза късно в понеделник през нощта, съобщи NOVA.

Междувременно представители на „жълтите жилетки” се отказаха от насрочената за днес среща с премиера Едуар Филип. Някои от тях съобщиха, че са получили смъртни заплахи от твърдолинейни протестиращи, които са ги предупредили да не преговарят с властта.

„Длъжен съм да ви кажа, че нито един легитимен аргумент за протест не бива да бъде отхвърлян, но в същото време нито един аргумент не може да оправдава насилието и намерението да убиваш. Защото това, пред което бяхме изправени, е желанието да се убива и то наши служители на реда. Това са хулигани, които се възползваха от хаоса, за да разбиват и ограбват магазини”, заяви Кристоф Кастанер pred NOVA.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини