Париж като след война. Стотици арестувани и ранени

Погром в Париж след протестите на жълтите жилетки. Няколкостотин са арестувани, а повече от 100 са ранените, сред които и полицаи.

Според очевидци центърът на френската столица е заприличал на бойно поле. Демонстрантите поискаха оставката на президента Еманюел Макрон и изписаха по фасадата на Триумфалната арка: "Жълтите жилетки ще триумфират". Самият Макрон осъди насилието и заяви, че днес свиква спешно заседание на кабинета заради протестите.

Бившият заместник-министър на външните работи на България Любомир Кючуков коментира пред Bulgaria ON AIR, че недоволството се формира от дефицит на три основни неща - сигурност, справедливост и доверие.

По думите му точно тези проблеми оформят това недоволство, което наблюдаваме не само във Франция, но у нас, а и на други места. Кючуков обясни, че гражданското недоволство често изниква по най-различни проблеми.

"То е доста спонтанно и в доста случаи е наясно с това какво не иска, но много често не е наясно какво точно иска", обясни и той и допълни, че това е така, защото просто проблемите са много различни, които предизвикват конкретните протести.

Именно обаче това гражданско недоволство се използва от популисти. Любомир Кючуков каза също, че това, което се наблюдава във Франция, а и по много други места в света, показва разминаване между управляващи и управлявани в цяла Европа.

Стефан Тафров, който е бивш посланик на страната ни в Париж, пък допълни, че ескалацията на напрежението и насилието по време на протестите води до стабилизиране на електората на френския президент Макрон, защото много от недоволните граждани, които протестираха, се разграничиха от тези, които рушат и оскверняват символи на Франция.

"Франция трябва да извърши определен брой реформи, които никой не извършва. Президентът Макрон започна да ги случва и те са непопулярни. Те поставят в напрежение по-бедните слоеве от обществото, които сега реагират отрицателно", обясни още Тафров.
Той добави, че протестите са били яхнати от крайни организации, които са леви и десни и затова се е стигнало до това напрежение.


 

Източник: http://www.bgonair.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини