Паисиевци с участие във срещата „Създавай мир с история“

Двама възпитаници на СУ „Отец Паисий“ – Момчил Димов и Милица Гечева – се завърнаха от провелата се от 14 до 19 ноември 2018 г. в Берлин среща на високо равнище ЕUSTORY next generation на тема: „Making peace with history“ („Създавай мир с история“) с работен език – английски. Заедно със 120 млади европейци, както и експерти от академичната общност, от областта на журналистиката, образованието и изкуствата, нашите ученици, съсредоточиха вниманието си върху процесите на вземане, водене на преговори и поддържане на мира в Европа, защото точно тя – историята – може да ни служи като отправна точка за международно общуване и разбиране.

Пред екип на вестник „Паисиевци“ Момчил и Милица споделиха впечатленията си от участието им в международния проект.
Момчил участва в семинар под формата на симулативна игра на тема: „How to end a war“ и търси възможните начини да бъде спряна една война, като се пренапишат договорите. Жребий отрежда при пресъздаването на Парижките мирни преговори да бъде в ролята на Фердинанд Фош (военен деец и историк, френски маршал, главнокомандващ съюзническите войски по време на Първата световна война).
„Първоначално държавите победители имаха право да изразяват мнението си и да гласуват дали да се приемат обсъжданите клаузи, а победените държави можеха само да изразяват мнението си, без възможност да гласуват. Позицията на Франция бе особена. Едновременно трябваше да имаме мнение за всичко, а в същото време, като домакини на преговорите, да даваме думата на всички, без да взимаме лично отношение. На следващия етап от симулацията държавите победители и държавите победени имаха еднакво право на глас и вот. Това правеше задачата доста по-сложна… Как се договаряш, когато всички са победители?

Финалната ни задача бе да подготвим и да представим по интересен начин това, което бяхме разработили в Workshop-а през изминалите дни, като създадем 11 точки, по подобие на 14-те на Удроу Уилсън, но обобщавайки факторите, осуетяващи разбирането между хората. Беше интересно и развиващо преживяване. Нови запознанства и култури, различен поглед към миналото и нашето време. “ – споделя впечатленията си единадесетокласникът.
Темата, избрана от Милица – „War and peace cast in stone“, разглежда как войната и мирът през различните епохи са оставили своя отпечатък върху камък. Тя има предварително поставена задача от координаторите да представи паметници от страната ни и избира чрез видеофилм да разкрие мистиката на Мадара и Белинташ. Участието й включва посещения на определени обекти, запознаване с различни архитектурни забележителности и паметници в Берлин – цитаделата, Unveiled, Berlin and its monuments, най-старата сграда в Берлин, построена още през 19 век, паметници, намиращи се в центъра на града, близо до хората всеки ден – Soviet War Memorial, Memorial to the Murdered Jews of Europe, Lessing Monument, Berlin Peace Column, Brandenburg Gate, St. Hedwig's Cathedraw, Marx-Engels monument и др. Като краен резултат всеки трябва да изработи свой макет, представящ усещания, мисли, чувства от преживяното и да сподели какво от живота трябва да се помни.
„Днес получих писмо от координаторите на моя Workshop със снимки от експозицията на макетите ни в галерия на Цитаделата, която е последваща дейност по проекта. Участието ми бе вълнуващо и градивно… Да се докосна до нечия чужда история, да я почувствам, да направя съпоставка с това, което народът ни е изживял, да предам своите мисли, разсъждения, чувства и емоции в един единствен може би бъдещ паметник, да бъда част от нещо много по-голямо и по-силно от мен самата бе трудна, но изключително полезна, интересна, вдъхновяваща и различна задача. Щастлива съм, че имах възможността да бъда на точното място, в точния момент и с точните хора, които да ми покажат, че животът ни човешки не е просто една бързо изчезваща прашинка в безкрая."

Напомняме, че до участие в този проект паисиевци стигнаха след класирането им в Десетия юбилеен национален исторически конкурс през 2017 г. на фондация „Ценности“ с уебразработка по темата: „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим“. Работата на нашите участници и техния научен ръководител – г-н Кирил Гогов – бе оценена на международно ниво и бяха поканени да кандидатстват за срещата в Берлин през ноември тази година, а кандидатурите им одобрени по първото посочено от тях желание. От България са класирани само четирима участници, двама от които са от СУ „Отец Паисий“.
Благодарим им за отличното представяне и ги поздравяваме за успеха!

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини