Протестите се опорочават от политически лица, смята Цвета Караянчева

Протестите са коректив на управляващите, но донякъде се опорочават от присъствието на партийни лица. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в "Шоуто на Слави" по Би Ти Ви. Според нея на протестите се забелязват партийни лица. Председателят на парламента заяви, че уважава протестиращите, но не би трябвало да позволяват да ги "яхат" партийни лица. "Те затова започват да се разотиват. Като се налепят партийни лепки и като започнат да обясняват, че и те са "за", затова и протестите донякъде се опорочават", обясни Караянчева.
Посочи, че протестите са коректив на управляващите, за да не започнат да летят в облаците.
Обясни, че положението на хората се подобрява с това, че започва да расте както минималната работна заплата, така и средната. Каза, че наскоро се информирала, че България е най-големият производител на велосипеди в Европа.
В отговор на въпрос посочи, че според нея няма лобистки проекти в Народното събрание, защото се внасяли от правителството като преди това били публикувани за месец за обществено обсъждане. "Ако има няколко съмнение дали даден текст е лобистки, винаги може да се даде на Конституционния съд", допълни тя, цитирана от агенция "Фокус".
Не съм съгласна с намалението на партийната субсидия, но ако парламентарната група на ГЕРБ реши друго, ще го подкрепя. Това каза тя след като в същото предаване миналата седмица в отговор на въпрос премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще предожи такова намаление, но не се ангажира с приемането му.
"Когато е много малка субсидията, не може да се извършва реална дейност. Какво ще стане с малките партии?", попита председателят на парламента и даде пример с партията на Светльо Витков. По думите й тези субсидии са за малките партии, които имат възможност да развиват партийна дейност.
Премиерът Борисов не може да стои непрекъснато в парламента, но президентът също нито един път не е дошъл, обяви Караянчева. "Президентът също има право да прави обръщения от трибуната, но нито един път досега не е дошъл", посочи тя.
Попитана колко пъти е задължила министър-председателя да присъства в парламента, председателят на Народното събрание заяви: "Г-н Борисов винаги идва, когато има въпрос, на който да отговаря". "Има въпроси, които са зададени от парламентарните групи, които не отговарят за общата политика, за която той носи отговорност", каза тя и уточни, че тези въпроси са пренасочвани от нея.
По думите й премиерът в никакъв случай не може да откаже да дойде, ако му е зададен въпрос. Във връзка с отсъствието му при дебатите за оставката на заместник-министър председателя Валери Симеонов и избора на Марияна Николова на негово място, тя уточни, че Конституцията не задължава премиера Борисов да присъства. "Когато сме го повикали, когато е тук, винаги идва", отговори Цвета Караянчева, като допълни, че не иска да се явява негов адвокат.
На въпрос защо депутатът от ДПС Делян Пеевски не ходи на работа, тя посочи, че председателят на съответната парламентарна група може да извинява отсъствие на депутат, а нея само да я уведоми, защото нямала правомощия по темата. Посочи, че ходенето на работа е граждански и морален дълг, който с нейните колеги изпълнявали.
www.dnevnik.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини