Диета с мазнини или диета без мазнини? Учените постигнаха консенсус

Кое е по-добре, диета с ниско съдържание на мазнини и повече въглехидрати или диета с високо съдържание на мазнини и малко въглехидрати - или няма значение?

В нова статия, публикувана на корицата на специалното издание на списание Science по въпросите на храненето, изследователи от Харвардската школа по обществено здраве TH Chan, Детската болница в Бостън и екип с разнообразен опит и гледна точка по въпроса, постигат консенсус по този въпрос, а по нюансите в този спор се предвижда в бъдеще научноизследователска програма, която да изясни и другите аспекти по темата, съобщава Science Daily.

Изследователите са на единно мнение, че няма специфично съотношение на мазнини към въглехидрати, което да е най-доброто за всички и че една цялостна висококачествена диета, която е с ниско съдържание на захар и рафинирани зърна, ще помогне на повечето хора да поддържат здравословно тегло и нисък риск от хронични заболявания.

"Това е модел как можем да преодолеем противоречията по въпросите за храненето", коментира водещият автор Дейвид Лудвиг (David Ludwig), професор в Катедрата по хранене в Харвард и лекар в Детската болница в Бостън. "Нашата цел бе да съберем екип с различни области на компетентност и противоположни възгледи и да открием областите, по които имаме съгласие, без да се задълдочаваме в различията".

Прегледът бе публикуван онлайн в Science.

Авторите описват фактите по три противоположни позиции в диетите относно насоките за консумация на мазнини и въглехидрати:

  1. Високата консумация на мазнини причинява затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и вероятно рак, поради което диетите с ниско съдържание на мазнини са оптимални.
  2. Преработените въглехидрати имат отрицателно въздействие върху метаболизма, ниско въглехидратните или кетогенните (много ниско въглехидратните) диети с високо съдържание на мазнини са по-добри за здравето.
  3. Относителното количество диетични мазнини и въглехидрати има малко значение за здравето - важно е какъв тип са консумираните мазнини или въглехидрати.

Учените се споразумяха, че ако се фокусират върху качеството на храната - замествайки наситените или трансмазнините с ненаситени мазнини и замествайки рафинираните въглехидрати с пълнозърнени храни и зеленчуци - повечето хора могат да поддържат добро здраве в рамките на широк диапазон от съотношения на мазнини към въглехидрати.

По някои въпроси не бе постигнато съгласие и авторите определиха списък с въпроси, които според тях могат да послужат като основа на нова програма за научни изследвания в областта на храненето, включително:

  1. Дали диетите с различни съотношения въглехидрати и мазнини влияят на състава на тъканите на тялото (съотношението на мазнини към друга тъкан), независимо от приема на калории?
  2. Дали кетогенните диети имат метаболитни преимущества, надхвърлящи тези на умереното ограничаване на въглехидратите и особено за диабета?
  3. Какви са оптималните количества от определени видове мазнини (включително наситените мазнини) в диета с много ниско съдържание на въглехидрати?

Разкриването на отговорите на тези въпроси, заявиха изследователите, в крайна сметка ще доведе до по-ефективни препоръки за хранене.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини