Представителен хор „Незабравки” с хроника на своите успехи

    Представителен хор „Незабравки” има вече хроника на своите успехи. Един от символите на Кърджали притежава своята история, обхващаща половинвековният му юбилей. Тя е под наслов „Живот в незабрава” и неин автор е известният журналист от Кърджали Павел Тенчев. Той отбелязва в началната страница, че хрониката е песен по пътя към шестото десетилетие на „Незабравки”.

    Книгата е издадена с финансовата помощ на община Кърджали в лицето на кмета инж.Хасан Азис и със съдействието на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”; Народно читалище „Обединение 1913” и семейството на диригента на представителния  състав Марин Владинов.

      Книгата съдържа хроники от местната преса. Отбелязана е паметната 1984 г.когато на републикански фестивал във Варна „Незабравки” са удостоени със званието „Представителен хор”.

    Един от символите на Кърджали покорява сцени в страната, Балканите и Европа, прославяйки града ни.

      В книгата може да се прочете и за основателят на хора и негов диригент Марин Владинов. В интервю за Павел Тенчев съпругата му Мариана Иванова споделя, че хорът е бил първото му семейство. Публикувано е и интервю на самия диригент, дадено през 2000 г.на Лиляна Деликирева. Обобщаващ е и разговорът с корепетиторът Тавит Мачикян.

      Публикувани са и изявления на хористките.

    Книгата е безспорен принос към културната памет на Кърджали. Тя е ценност за всяка библиотека.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини