Евгений Дайнов: В България имаме потенциал за революция и ще я имаме

Изображение 1 от 4

    Революция в България прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов по време на представянето на книгата си „Записки по революцията 1997-2017" в Кърджали.

    В България кипи от протести, защото властта затапва каналите на развитие. Според него книгата има за цел да подкани читателя да се включи в народното недоволство. Дори един непобедил протест носи радост смята, професорът-бунтар. Той припомни, че е от първото поколение осъществило протести в страната. Сега водачи са тези оглавили недоволството през 2008 г. Следват ги много млади хора. Това е генерация на четиридесетгодишните. От тях ще излязат новите лидери, смята Евгений Дайнов. Ако се включите в революцията за да станете началник, не го правете. Скучно е, посъветва читателите си професорът. Той посочи, че през 2013 г. негови колеги го упреквали, че е извадил 40 000 души на улицата срещу кабината „Борисов“ и това му доставило радост.

    Дайнов посочи, че е дописвал няколко пъти книгата си, поради бунтове, предимно екологични. Евгений Дайнов констатира, че България е половинчата страна. И драмите и катастрофите ни са наполовина. Победите също.

    Професорът подчерта, че историята е добра майка, когато я слушаш. Ако не го правиш се превръща в мащеха. Така е и с революцията.

    Евгений Дайнов упрекна българските управници, че третират българския народ като руския. Всяка власт в България, която иска да стане олигархична, смята, че българите са като руския народ. Аз имам оптимистична теория. Руския народ се пречупва в края на теглото, докато българите се вдигат на бунт, отбеляза политологът.

    Той посочи, че до сега в живота си е претърпял малко поражения. Едно от тях е да научи турски език. Учил цяла година с учител по три пъти в седмица, но накрая се отказал.

    Евгений Дайнов е професор по политически науки в Нов български университет. Член-основател е на Център за изследване на демокрацията и на Център за социални практики. Той е сред съоснователите на списание „Дано“, първото независимо политическо списание в България в България и на списание „Инсайдър“. Бил е председател на фондация „Отворено общество“ в периода 1997-2000 г. , където е работил с нашия съгражданин Яшар Шабан.

    Евгений Дайнов бе представен пред кърджалийската публика от журналистката Валентина Иванова. Тя посочи, че последната трилогия на професорът е на тема революции. Първата предлага записки по събития от 1962 до 1989 г. , втората обхваща периода 1989. 1997 г. , а третият том времето до наши дни.

    Представянето на книгата стана по инициатива на Гражданско сдружение „Форум“.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини