Две съпредседателки на Ученическия парламент в „Славейков“

Поредните бурни и непредсказуеми избори за ново ръководство на Ученическия парламент в СУ „Петко Рачов Славейков“ се проведоха снощи в училището за шампиони. Истинска драма се разви при обявяването на изборните резултати, което се оказа повод за поредната иновация.

Най-оспорваната битка очаквано бе за позицията председател на Ученическия парламент. Кандидатите за ученическата подкрепа бяха Преслава Митева от 10“в“ и Демет Джамбазова от 11“а“ клас. Кандидати за заместник-председатели на всяка от тях са съответно Теодора Байрактарова от 10“в“ и Антония Колева от 10“б“.

Водещите на събитието Антоанета Димитрова от 12“а“ и Ангелина Ванчева от 11“а“ откриха церемонията, както те сами нарекоха изборите, с думи за уникалността на самата организация и на начина, по който се избира ръководството й. Първият изказал се бе досегашният председател на УП – дванадесетокласникът Стамен Сарчев. Той направи отчет на работата на ученическата структура за изминалата календарна година. Акцентира върху постиженията, запазените традиции и създадените нови такива. Голяма гордост за него е златният „Даскеер“, който бе връчен на тазгодишната церемония за най-високи заслуги към Ученическия парламент и училищния живот.

Водещите дадоха думата на директора на училището за шампиони Милко Багдасаров, за да нахъса кандидатите, както се изразиха. В своята реч директорът направи кратка ретроспекция на преминалите през годините разтърсващи драматични избори, в които всякакви изненади са възможни. В крайна сметка, според него, за да бъде училището водещо в страната, главната причина са именно те – учениците. И то тези от тях, които се наемат с отговорната и амбициозна задача да бъдат лицето на Ученическия парламент.

Оказвайки се пророк до някаква степен, дори директорът не очакваше такъв паритет в гласовете на представителите на всички паралелки от 7-ми до 12-ти клас. Комисията по преброяване на гласовете отчете абсолютно равен резултат за двете кандидатки за председател и заместник-председател.

За отговорник за културните дейности бе избрана Ели Мечтанова от 10“б“, за отговорник за спортните дейности – волейболистите Октай Мехмед от 11“б“ и Стефан Башев от 10“а“ в екип, ръководител на медийния център ще бъде Слави Солакчиев от 9“а“, а системата „Връзки с обществеността“ ще завежда Анелия Крумова, която е и главен редактор на училищния вестник „УПКО“.

Последва събрание на членовете на стария и новия ученически парламент, за да решат как да излъчат едноличен председател. Много варианти обсъдиха гимназистите, докато накрая достигнаха до решение, което да уважи в пълна степен вота на избирателите. За първи път Ученическият парламент ще бъде управляван от съпредседатели с разграничени функции. Демет Джамбазова ще се занимава с въпросите на спорта и здравословния начин на живот, тъй като е дългогодишна баскетболистка и това е сферата, в която има най-много познания. Тя пое ангажимент да организира всеки месец тематични семинари с отборите на училището, по време на които да ги обучава като техен връстник на техники на тренировки, които да ги предпазват от контузии и природосъобразен начин на живот, който да ги прави по-добри спортисти.

Като председател Преслава Митева от своя страна ще има основната представляваща функция и ще ръководи организирането на многобройните прояви, които са ангажимент на ученическата институция.

Ще се акцентира на работата в екип и в спора ще се ражда истината, при взаимно уважение и включване на всички участници в ръководството на УП и останалите ученици, които свободно могат да дават своите идеи за новаторство в училищния живот.

„Поредната иновация в „Славейков“, възкликна директорът Багдасаров след така обявеното решение и пожела успешен мандат на новото ръководство.

На учениците предстои организиране на Бал на шампионите, тържество за осветяване на коледната елха, коледни концерти и други до края на календарната година. Междувременно върви подготовката на годишните награди „Даскеер“, които по традиция се провеждат през месец февруари. Повечето от учениците, избрани в новия Ученически парламент, са и част от екипа, който ще пътува в края на януари към Страсбург за участие в деня на ЕВРОСКОЛА.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини