18 °C

Нова болест – дигитална парализа

Младите хора ползват средно на ден по два часа смартфон или таблет. Допълнително децата често използват и конзола за игри. Това води до трайни увреждания предимно на мускулатурата в областта на шията и гърба, дори на гръбначния стълб, предупреждава ортопедът проф. Роналд Доротка.

„Дигиталната парализа“ в момента е актуално понятие в сферата на ортопедията. Позата особено при писане на текстове е такава, че се натоварват прешлените“, обяснява специалистът.

Липсата на движения застрашава гръбнака, което не е нищо ново. Отдавна сред подрастващите се наблюдават здравословни проблеми – главоболие при заседяване. Сега това се отнася и до всички, които продължително време се заседяват на писалищата си. Чрез новите портални медии се появяват и допълнителни увреждания. Наклонени работни повърхности и целенасочени движения могат да предотвратят подобни заболявания, както и болки. Застрашени са обаче хора без опит и такива с наднормено тегло.

Движенията помагат

Експертът проф. Роналд Доротка пледира за подхадящи писалища за подрастващи и преди всичко за редовни движения.

„За нас, ортопедите, няма горна граница при часовете за спорт и фитнес“, казва ученият.

Според него въпросът какъв спорт да се предпочита, е второстепенен. Главно е движението. Все пак той препоръчва катерене в спортна зала и плуване. Ако не се укрепят шийните прешлени и гръбнакът, би могло да се стигне до непоправими увреждания. Първите симптоми са изтръпнали ръце, съответно пръсти.

Средното тегло на човешката глава е два килограма. Ако тя продължително време е наведена над смартфона, това е десетократно натоварване на шията, съответно на гръбнака и води до напрежение и болки, предимно главоболие, но също и болки в гърба.

Междувременно от симптомите са засегнати всички възрастови групи. Движенията са задължителни. В противен случай могат да настъпят трайни увреждания, като дископатия.

Натоварването и свръхнатоварването все по-често води до хронични раздразнения. Резултатът са главоболие, болки в плещите и гърба. Липсата на движения и слънчева светлина също е фактор, тъй като това блокира развитието на здрави кости, а така и естествена съпротива. Така новите „детски болести“ в дигиталната ера засягат все повече хора от всички възрастови групи с тенденция към завишаване броя на засегнатите.

Източник: http://clubz.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
С целенасочените си действия ще привлечете интереса на специален за вас човек, провокирайки в него активност. Очертава се романтична връзка за едни, за други ползотворно сътрудничество. На работното място не са изключени изненади, но предвид особеното ви състояние на духа ще се справите с всичко.
23 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекрасен ден за обновление от какъвто и да било вид. Опитайте дори да скъсате с някои вредни навици, които са ви неприятни. Вниманието на околните към вас едва ли ще ви смути. Чувството ви за хумор и жизнеността ви правят център на внимание. Може да свършите и малко полезна работа, ако разпределите добре времето си.
23 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се концентрирате върху нещата, с които бихте подобрили живота си. Сред тях са явявания на изпити, образователни и други програми, повишаващи квалификацията ви. Деловите начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите.
23 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Мнозина от вас обмислят нови сфери за действие. Работата в екип ще се стимулира и заедно ще ускорите приключването на печеливш проект. Не забравяйте близките си, зарадвайте ги с жест на внимание. Повече физическа активност ще ви се отрази тонизиращо, не се щадете. Любовни обяснения.
23 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Резултати от работата ще ви удовлетворят, но умората ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. Наред с това ще трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Бъдете търпеливи, запазете добрия тон и всички ще останат доволни. Личен проблем ще ви отведе на друго място и накара да станете дискретни.
23 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате всички основания да се надявате, че трудът ви ще бъде оценен и съответно възнаграден. Финансовите придобивки ще ви удовлетворят. Любовни авантюри, но не се увличайте твърде много, ако желаете да продължавате в същия дух. Възможно е неприятен за вас човек остро да ви провокира. Запазете добрия тон.
23 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ако се чувствате уморени и ви липсва активност, не се насилвайте. Ще се заредите с енергия, правейки онова, което ви носи наслада и запълва духовните празноти в душата ви. Пътуванията също биха ви се отразили обновяващо на духа, ако разбира се го желаете. Каквито и възможности да имате си осигурете пълноценна почивка и достатъчно сън.
23 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Удовлетворени сте от делата, с които се занимавате напоследък. Положихте доста усилия, които съвсем естествено биват възнаградени. Сериозни финансови постижения ще повишат самочувствието ви. Можете да си позволите отдавна отлагани покупки. Сега е момента за инициативи от всякакво естество.
23 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добро настроение и без да изпадате в крайности ще общувате и създавате полезни контакти. Денят е подходящ за пътувания или начало на сериозни промени. За някои те са свързани с професионалната им заетост, смяна на едно работно място с друго, стартиране на голям проект или нова връзка.
23 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес ще бъде свързана с получаване и обмен на информация. Добре ще е ако запазите спокойствие в напрегната ситуация и съвместно с колегите си намерите най-подходящия начин на действие. Печелите време с нещо, което сте свършили преди определения срок. Ваш приятел ще ви помоли за съвет, опитайте се да му бъдете максимално полезни.
23 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят не е подходящ за силни изяви и други активности, а предразполага към размисъл, смирение и блага дума, които биха свършили по-добра работа. Ако сте в позиция на търсещи, това е печелившата формула, но и не само за този случай. Всичко ще си дойде на мястото, стига да вървите напред с разума, да се вслушвате в интуицията си и почитате вярата си.
23 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Настроението ви ще е променливо, но не и разколебани в намеренията си. Взаимоотношенията в семейството ще ви носят повече сигурност, взаимното доверие, доказало се през годините е факт, който не подлежи на съмнение. Постигнали не малко, ще споделяте преживяванията си с близки или приятели вечерта.
23 окт 2019
Последни новини