Мюсюлманите от Кърджалийско отбелязаха рождения ден на Пророка Мохамед

    Мюсюлманите от Кърджали и областта отбелязоха вчера рожденния ден на Пророка Мохамед.Това стана с мевлид кандели.По традиция районният мюфтия Бейхан Мехмед ги поздрави с нарочно обръщение:

    Уважаеми братя мюслюмани, скъпи съграждани! Позволете ми, най- искрено да ви поздравя с празника“ Мевлид кандили“ т.е с рождеството на последния пратеник Мухаммед Мустафа. ( За тази година дата е 19.11.18– поради това че ползваме лунния календар всяка година датата е променлива) Роден през 571 година в едно невежо и идолопоклонно (съдружаващо) общество в гр. Мекка. В знатно семейство на племето“ Курейш“. Баща му Абдуллах починал още преди пратеника ни да се роди. Сияйната светлина по челото на 21 вия дядо на Мухаммед, пратеника Ибрахим ( Авраам) била предадена на последния пратеник. Това отбелязва районният мюфтия. Пратеника Мухаммед който е жител на Мекка, е удостоен с прозвишщето “ Емин“ доверения, от страна на своите съграждани, поради това че никога не е изричал лъжа, че си е държал на обещаното, помагал на бедните и нуждаещи се хора. Той е избрания последен вестител на цялото човечество, както преди него бяха избрани Авраам, Ной, Муисей, Христос и др. Той се обръща към тях с уважение наричайки ги братя. Всеки пратеник беше изпратен с големи чудеса, специфични за обществата на които бяха изпратени. Чудото на Мухаммед е Корана. В превод книга, която се чете непрекъснато – жизнена и динамична е корана. От 1400 години насам е запазило своята същност и оригиналност, тъй като тя не е изопачена тя е под закрилата на Аллах, който гарантира запазването и. Корана е последната божествена сияйна светлина, информираща ни с житиетата на предишните пратеници, задължаваща ни да бъдем примерни и отговорни хора и мотивираща ни към задгробния живот. Мухаммед е единственият пратеник на когото живота се знае със всички детайли, от рождеството до смъртта му на 63 години.,подчертава районния мюфтия.

    Съветникът на главния мюфтия Фикри Сали бе в чернооченското село Железник,където  мюсюлманите също отбелязаха рождения ден на пророка Мохамед. Бившият главен мюфтия Фикри Сали и местният имам Шабан Мюслюм отслужиха молебена.
    “Щастлив съм, че спазихме традицията и се събрахме в този свещен ден“, споделиха имамът Шабан Мюслюм и кметът на село Железник Себахтин Мустафа. Подобни програми се проведоха и в други населени места от района. Според традицията за рожден ден на пророка се счита 12-то число от третия месец на ислямския лунен календар.
    Празникът се отбелязва с молитви и религиозни четения. В този ден е прието да се канят гости и да се угощават, да се четат хадиси /пасажи и разкази от живота на Мохамед/ и да се раздава милостиня на бедните.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини