КЗК отмени като незаконен търга за нови влакове на БДЖ

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за доставка на 42 мотрисни влака за БДЖ-Пътнически превози.

Решението е по жалбата на германския жп гигант "Сименс Мобилити", която е една от трите водещи световни компании, които обжалваха процедурата. Другите са китайската CRRC и чешката "Шкода".

Търгът с рекорден бюджет от 675 милиона лева бе обявен с Решение № 23/14.08.2018 г. на управителя на „БДЖ-Пътнически Превози“ ЕООД Пламен Пешаров при абсурдни условия. В условията на обществената поръчка бяха записани изисквания за закупуване на морално остарели и бавни влакове и изобщо нямаше включени жп състави за дълги разстояния като дестинациите София-Варна и София-Бургас.

В решението на антимонополния орган БДЖ са осъдени да платят на „Сименс Мобилити“ ГмбХ, регистрирано под № FN 483145h на Търговския съд във Виена направените в производството пред КЗК разноски в общ размер на 5 700 лв. (пет хиляди и седемстотин) лева, в това число 4 500 лева внесена държавна такса за образуване на производството пред КЗК и 1 200 лева за заплатено адвокатско възнаграждение.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. Според източници на OFFNews обаче до там няма да се стигне и процедурата за новите влакове ще бъде окончателно отменена.

Очакванията са условията на търга да бъдат пренаписани и да бъдат премахнати дискриминационните клаузи в документацията.

Решението идва в момент когато в БДЖ тече вътрешен одит, назначен от новия министър на транспорта Росен Желязков и след като той поиска оставките на цялото ръководство на компанията, воглаве с център-нападателя аматьор Владимир Владимиров и шефа на борда Велик Занчев.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини