В Земята водата е три пъти повече, отколкото във всички океани

    Дълбоко под повърхността на Земята е открит резервоар с вода с обем три пъти по-голям от обема на всички океани.

    Откритието може да помогне да се обясни откъде идват земните океани,  пише NewScientist.

    Резултатите от проучването са публикувани в списание Science.  

    Водата е скрита в синя скала, наречена рингудит, която се среща на 700 километра под земята в мантията – слой от гореща скала между повърхността на Земята и ядрото ѝ.

    Огромният размер на резервоара хвърля нова светлина върху произхода на водата на Земята. Някои геофизици смятат, че водата на Земята е дошла с кометите, попадали на повърхността на нашата планета, но новото откритие подкрепя алтернативната идея, че водата в океаните постепенно се е просмукала от вътрешността на ранната Земя.

    „Това е добро доказателство, че земната вода е дошла отвътре“, отбелязва Стивън Джейкъбсън (Steven Jacobsen) от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс. Скритата вода би могла да служи и като буфер за океаните на повърхността, обяснявайки защо са останали с един и същи размер в продължение на милиони години.

    Планетата звъни

    Екипът на Джейкъбсън използва 2 000 сеизмометъра за изследване на сеизмичните вълни, генерирани от повече от 500 земетресения. Тези вълни се движат във вътрешността на Земята, включително през ядрото, и могат да бъдат регистрирани на повърхността. „Те правят Земята да звъни като звънец няколко дни след това“, обяснява Джейкъбсън.

    Чрез измерване на скоростта на вълните на различни дълбочини екипът може да разбере през какви видове скали преминават вълните. Водният слой се открит, защото вълните се забавят, тъй като е нужно повече време, за да преминат през мокра скала, отколкото през суха.

    Джейкъбсън предварително разработва какво би се случило с вълните, ако преминаваха през съдържащи вода рингудити. В лабораторията той синтезира ригудит и го подлага на огромни натоварвания и температури, съвпадащи с тези на 700 километра дълбочина.

    Именно в преходната зона, която разделя горните и долните части на мантията, на дълбочина 700 километра, учените откриват признаци на мокър рингудит. На тази дълбочина, наляганията и температурите са достатъчни, за да изтласкат водата от рингудита.

    „Това е скала с вода по границите между зърната, които изглеждат като че ли са изпотени“, обяснява Джейкъбсън. .

    Водата е някъде дълбоко

    Изводите на Джейкъбсън подкрепят скорошно проучване на Греъм Пиърсън (Graham Pearson) от Университета Албърта, Канада. Пиърсън изучава диамант от преходната зона, който е пренесен на повърхността от вулкан, и установи, че в него има съдържащ вода рингудит. Това са първите силни доказателства, че има много вода в преходната зона.

    „От първоначалния ни доклад за водния рингудит открихме още един кристал, съдържащ вода, така че доказателствата вече са много силни“, подчертава Пиърсън.

    Досега Джейкъбсън има само доказателства, че такива водни скали се намират под САЩ. Сега пред него стои задачата да разбере дали те обгръщат цялата планета.

    „Трябва да сме благодарни на този дълбок резервоар“, коментира Джейкъбсън. „Ако не беше там, щеше да е на повърхността на Земята и планинските върхове щяха да бъдат единствената суша“.

    Източник: nauka.offnews

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини