3 °C

ALMA и MUSE откриха галактически фонтан - черна дупка

Наблюденията на ALMA и данните от спектрографа MUSE на VLT (Very Large Telescope) на ESO разкриха колосален фонтан молекулярен газ, задвижван от черна дупка в най-ярката галактика на звездния куп Abell 2597. Пълният галактически цикъл на вливане и изхвърляне на материя в този огромен космически фонтан никога не са били наблюдавани в комбинация досега.

На един милиард светлинни години, в близката галактика, известна като Абел 2597, се намира огромен галактически фонтан. Огромна черна дупка в сърцето на далечна галактика изпомпва огромно количество студен молекулярен газ в космоса, който след това вали в черната дупка като междугалактически поток. Вливането и изхвърлянето на такъв огромен космически фонтан никога преди не е било наблюдавано в комбинация.

"Това е може би първата система, в която откриваме ясни доказателства за приток на студен молекулярен газ към черна дупка и изтичането или изхвърляне от черната дупка", обясни Грант Тремблай от Харвард-Смитсонианския център за астрофизика и бивш ESO Fellow, който ръководи това изследване. - Супер масивната черна дупка в центъра на тази гигантска галактика действа като механична помпа на фонтан.

Трембли и неговият екип използват ALMA, за да проследят позицията и движението на молекулите въглероден окис в мъглявината. Тези студени молекули, с температури от порядъка на минус 250-260 ° С, се оказват падащи навътре към черната дупка. Екипът също използва данни от инструмента MUSE на ESO's Very Large Telescope, за да проследи по-топлия газ, който се изхвърля от черната дупка под формата на джетове.

"Уникалният аспект тук е много подробният обвързан анализ на източника, използвайки данните от ALMA и MUSE", обяснява Трембли. "Двата уреда правят невероятно мощна комбинация."

Заедно тези два комплекта данни образуват цялостна картина на процеса; студеният газ пада към черната дупка, запалвайки черната дупка и предизвиквайки изстрелване на бързо движещи се струи от нажежена плазма в празнотата. Тези струи след това се изливат от черната дупка в грандиозен галактически фонтан. Без надежда да избяга от гравитационните сили на галактиката, плазмата се охлажда, забавя се и накрая вали на черната дупка, където цикълът започва отново.

Това безпрецедентно наблюдение може да хвърли светлина върху жизнения цикъл на галактиките. Екипът спекулира, че този процес може да бъде не само често срещан, но и от съществено значение за разбирането на образуването на галактики. Вливане и изтичане на студен молекулярен газ от черни дупки са били откривани и преди, но това е първият път, когато и двете са в рамките на една система, а оттам и първото доказателство, че двете са част от един и същ мащабен процес.

Клъстера Абел 2597 е открит в съзвездието Водолей и наречетн така при включването му каталога Abell на богати на галактики звездни купове (клъстери) . В каталога са включени и такива клъстери като клъстера Fornax, клъстера Hercules и клъстера Пандора.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
25 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
25 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
25 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
25 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
25 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
25 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
25 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
25 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
25 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
25 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
25 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
25 яну 2020
Последни новини