7 библиотекари от област Кърджали повишиха квалификацията си

Свидетелство за придобита III степен на професионална квалификация по професия "Библиотекар“ получиха 7 читалищни библиотекари от общини на област Кърджали. Церемонията се състоя на 1 ноември от 12 часа в библиотеката на НЧ „Обединение 1913” в Кърджали. Свидетелствата бяха връчени от инж. Георги Петров, председател на Асоциация „Съвременни читалища”.

Фондация „Глобални библиотеки  –  България”  предостави безвъзмездна  финансова подкрепа  на служители  със средно образование от обществените библиотеки, подписали споразумение за партньорство с фондацията. Финансовата подкрепа е  90% от  пълния размер  на индивидуалните такси  за  обучение в лицензирани  от  НАПОО центрове за професионално образование. НЧ „Обединение 1913” Кърджали е учебна база на Асоциация „Съвременни читалища”, с лиценз  на Център за професионално обучение № 200612327/31.05.2006 г. Курсовете се проведоха в периода до  31 октомври 2018 г.

Продължителността на обучението бе 960 учебни часа.  Основните  дисциплини в програмата са:  Общо библиотекознание, Библиотечни фондове, Библиотечни каталози, Библиотечно обслужване, Управление и организация на библиотеката, Справочна и библиотечно-информационна дейност и др. Практическите занятия се водеха от специалисти от РБ ”Н. Й. Вапцаров”. Обучението завърши с  Държавен изпит за придобиване на професионална квалификация, съгласно чл. 39, т.2 от Закона за обществените библиотеки.

Целта на обучението  е да бъдат подкрепени библиотечни служители с натрупан

практически опит, но без придобита степен на професионална квалификация да изпълнят изискванията на Закона за обществените библиотеки.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини