Бебетата от по-възрастни мъже "имат повече здравословни проблеми"

Мъжете, които създават семейства на по-късен етап от живота си, трябва да са нясно с потенциалния риск за детето им, според американски лекари, които открили, че бебетата родени от по-възрастни мъже имат повече здравословни проблеми.

Изследователи от Станфордския университет в Калифорния проучили историята на всички раждания в щата между 2007 е 2016, завършили с появата на над 40 милиона бебета. Стотистиката показала, че тези, родени от бащи на възраст над 45 години, се отличават с 14% по-голям риск от преждевременно раждане и ниско тегло, в сравнение с новородените с по-млади бащи.

Пеленачетата от бащи на над 45-годишна възраст, отбелязали по-слаби резултати на теста Апгар, като те били с 18% по-застрашени от припадъци, в сравнение с бебетата на бащи на възраст между 25 и 34 години. При жените рискът от гестационен диабет бил по-голям, ако бащата на детето е по-възрастен.

Макар учените да определят риска за умерен, те са категорични, че двойката не бива да пренебрегва възрастта на мъжа при семейното планиране.

Майкъл Айзенберг, един от участниците в изследването обяснява, че рискът за отделните бебета е слаб. След като взел под внимание възрастта на майката и други фактори като образование и тютюнопушене, той открил, че децата от мъже над 45-годишна възраст се раждат със средно един ден по-рано и са с едва 20 грама по-леки от бебетата с по-млади бащи.

По-важното за Айзенберг е, че с напредване на възрастта на родителите, рискът за здравето на детето се увеличава.

“Когато разговарям с двойките относно здравния риск, винаги давам пример с лотарията. Ако си купите два билета, шансът ви за печалба се удвоявя, и все пак е много малко вероятно да спечелите. Дори и да рискът за детето да се увеличи с 10-20%, абсолютния риск не се променя особено”, казва той.

Според учените откритията им може би се дължат на промени в ДНК-то на спермата на по-възрастните мъже. Това твърдение е потвъдено и от предишни изследвания на учени от Харвард, според които шансовете за успех при инвитро оплождане намаляват с напредване на възрастта на бащата.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини