Туристическите маршрути, препоръчани от Георги Белев.Връх Вежен

Кърджали се слави със своите планинари. Затова и предлагаме поредица от туристически маршрути , препоръчани от адв. Георги Белев.Ето и първият от тях:

Скъпи приятели, планинари,

Моят голям приятел и незаменим планински водач Бельо Георгиев от гр.Кърджали реши да ме посвети за особеностите на някои туристически маршрути, за да можете  всички вие да бъдете улеснени в желанието си да ги посетите и им се насладите.

Първия туристически маршрут, който Ви предлагам е : от  с.Рибарица - хижа ВЕЖЕН /1650 М/ - вр.Вежен/2198м/

Изходно положение е с. Рибарица.Пътеката води към хижа Вежен/1650м./ и се движи по долината на река Заводна.Хижа Вежен е построена от клисурци и преди се е казвала Царичина. Каменният път е бил наричан още и Тетевенската пътека, защото до него се е стигало до Тетевен. Пътят губи значението си, след като по билото на планината е прокарана границата между Княжество България и Източна Румелия, а на седловина Каменната порта е сложена митница. Митничарите започват да събират такси от клисурци, за да ги пуснат до имотите им на север и движението по пътя спира.Денивелацията от х.Вежен до вр.Вежен/2198 м./ е 500- 600 м. До х.Вежен се стига за около 2 часа.Към х. Вежен водят само две маркирани пътеки, едната е по  река Заводна , а другата по билото на рида Царичина. Може да се качите  по едната и да  слезете  по другата.С кола се стига до  мястото където двете пътеки се разделят. Това става при сливането на реките Заводна и Левкокалски дол. Там където ще оставите колата има асфалтова отбивка дълга едва няколко метра.  Под отбивката до река Заводна има красиво оформен кът за отдих с маси и пейки. От мястото където двете пътеки се тръгва по асфалтовия път на юг. Асфалтът скоро свършва, а пътя стана обикновен черен път, по който могат да се движат само коли с висока проходимост. След около 40 минути пътя прави остър завой като река Заводна се пресича последователно два пъти по мостове с метални перила. Между двата моста е местността Данчова бичкия, където е началото на туристическата пътека. 
    От село Рибарица до това място се върви пеша около 2.30 часа. Веднага започна много стръмно изкачване.Изкачването става по един малък страничен рид-„Тънката рътлина”.Пътеката е почистена и много добре маркирана. Скоро се достига до малък поток, който се пресича по мостче с дървени перила. След мостчето наклона значително намалява. Навлиза се в долината на река Христова долчина и покрай нея се завива в източна посока. Пътеката за кратко става  хоризонтална, пресича реката и завива отново на юг. Излиза се на кръглата Горна Дудкова поляна, на която има останки от овчарници. Поляната се намира вече на билото на рида Царичина. На същата поляна от север излиза и другата маркирана пътека която върви по билото на този рид. В най-южния край на поляната пътеката ще ви качи отново на черния път. Върви се още няколко минути по пътя и се излиза от гората на поляната Царичина, на която е построена хижа Вежен.От хижата  към вр.Вежен се продължава по маркираната пътека на юг, като се навлиза в стара иглолистна гора.След 15 мин. се достига до десен разклон и се очертава летния път,  маркиран  в  червено и синьо. Върхът може да се качи по три основни маркирани пътеки. Две от пътеките са летни и по тях върха се изкачва от изток и от запад/на ляво/. Третата пътека е зимна и е много стръмна. Зимната маркировка е нагоре по жалоните, а лятната е вляво.Изкачването по зимната маркировка е по острия,скалист, северен ръб на върха, като в горната си част е обезопасена с метално въже. Над хижата стигате до  м. Сухата гора в началото на която е раздела на пътеките.Ако тръгнете  по пътеката през м. Касаджика от запад и после можете да  слезете  от върха по римския Каменен път от изток.  Пътеката в началото върви водоравно през красива, беломурова гора, край скалички, поточета и малки водопадчета. Скоро гората свършва и пътеката над нея достигна до един забит сред тревите дървен кол. Пътеката следва релефа на върха,като пресича две поточета.
Пред погледа ви ще се открие изумителна картина - на север и на запад. От билото на планината на север се спускат  ридовете Царичина и Братаница.Между двата рида се намира огромната бездънна долина на река Заводна. В началото си, на север, ридът Царичина е доста плосък и по билото му се виждат множество полянки. От запад рида Братаница първо рязко се снижава към седловината Ветровити преслап,  след което бързо се издига нагоре към връх Големи Братанишки уши. 
    Зад рида Братаница се виждаха още и ридовете Гугла, Коджаюрт и Боатин, а панорамата завършваше при вр. Тетевенска Баба. От източната ви  страна е връх Вежен. Пътеката продължава през местността Касаджика и е много широка и добре маркирана. Изкачването към централното било става плавно и неусетно. Пътеката обхожда от север долината на река Заводна, като постепенно завива към изворите и. Над изворите стъпвате на  билната пътека Ком-Емине и продължавате по нея към вр. Вежен. Районът около връх Вежен представлява равно и затревено плато, широко няколко километра По пътя се пресича един огромен улей, по който пада най-дългата лавина в България. След улея пътеката ставаше все по-водоравна и постепенно се доближаваше до р. Заводна. След около 1ч.40 мин.стигате до седлото на Каменна порта.След около 2.30 мин., малко  под билото, ще достигнете до  красива каменна чешма, през която минават водите на реката. Следва спускане,  а пътеката прави завой надясно, след което наклона отново се увеличава. След 3.20 мин. следва седло и поляна на местността Равна.Вдясно се вижда заоблено връхче, което следва да се обиколи отляво.Тръгвате обратно към Каменната порта.Отсреща на се вижда добре оформено седло с редки борчета.По него върви пътеката за с.Розино. След 300-400 м., пътеката става хоризонтална и обикаля посоченото връхче.Следва спускане по левия бряг на сухо дере, след което се навлиза в букова гора.Следва много стръмен серпентинов участък в гората. Прехвърляте  дерето, като пресичате един десен сух дол.Продължавате да вървите високо, над рекичката, по десния и бряг, почти по хоризонтал, а отпред следва седло.За първи път се вижда гр.Клисура вляво.Отпред е гора Стряма.Следва стръмен спусък и се влиза в друг десен дол.Отпред се виждат характерните скали като се минава през тях по малко долче се слиза на магистралата София –Бургас.От нея се стига по асфалта до гр.Клисура – на 6 часа път. Стигате до платото на вр.Вежен.

СЛИЗАНЕ: По римския каменен път, който плавно се спуска по северния склон на вр. Вежен.На някои места по  римския Каменен път калдъръма все още стои. След около час слизане по римския път достигате до мястото, от където се отделя зимната пътека за вр. Вежен. На това място римския път изведнъж изчезва, а към хижа Вежен се продължава по тясна пътека през гората. При преминаване през реки и улеи Каменния път е укрепван допълнително с каменни зидове.От хижата можете да слезете до Рибарица по пътека,  която върви по билото на рида Царичина.  

Това беше от мен.Успех!

Адв.Георги Белев

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини