Намаляват престъпленията в малките населени места на областта, увеличават се престъпните деяния на малолетни и непълнолетни

50 са проведените срещи на мобилни екипи на ОД на МВР-Кърджали в малките и отдалечени населени места през третото тримесечие на годината, съобщи на брифинг с журналисти началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димитър Димитров. Срещите са осъществени в общините Кърджали, Джебел, Кирково и Момчилград. Служителите от мобилните екипи са осведомили населението за механизмите за извършване на кражби, телефонни измами и други престъпления, като са обърнали внимание как да реагират хората, ако станат жертви или свидетели на престъпление.

Специален акцент е бил поставен на телефонни измами. През тази година са 9 на брой, като предадените пари са на обща стойност 73134 лв. и златни накити. Криминалистите са установили четирима посредници, участвали в този вид престъпления. Кметовете на населени места са споделили, че обстановката е спокойна. На няколко места са поискали да бъдат изградени изкуствени неравности на рискови места по пътища, където водачи управляват моторни превозни средства с несъобразена скорост. Повечето от изтъкнатите проблеми са от компетенциите на други институции, до които са изпратени сигнални писма за реакция по компетентност.

Комисар Димитров оповести и наложилата се тенденция през последните години за намаляване на общия броя на регистрираните престъпления в областта. През месец септември, тази година, са регистрирани 56 престъпни деяния при 84 за същия период на миналата година. 13 от престъпленията са разкрити /23,21%/, с което разкриваемостта е нараснала в сравнение със същия период на 2017 г. с 5,5%.  Намаляват престъпленията против собствеността – 16 броя при 26 през 2017 г. 11 са кражбите – с 9 по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Структуроопределящи са общоопасните деяния, които през месец септември са 23 и са намалели с 13 броя в сравнение с 2017 г. Преобладават престъпленията по транспорта – 15 броя.  Комисар Димитров изтъкна, че регистрираната конвенционална престъпност на територията на ОД на МВР-Кърджали е сред най-ниските в страната.

Анализът на противоправните деяния на малолетни и непълнолетни беше представен от старши инспектор Красимир Спиров, началник на група в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОД на МВР-Кърджали. През изминалите девет месеца на 2018 година са извършени 66 противоправни деяния от лица от тази възрастова група срещу 56 за същия период на 2017 г. Установените извършители са 67 срещу 60 за 2017 г.             Структуроопределящи за малолетната и непълнолетната престъпност са кражбите. През деветмесечието на 2018 година кражбите, извършени от малолетни и непълнолетни, са 24 срещу 16 за 2017 година. Като нова тенденция се отчита управлението на МПС без необходимата квалификация, с използване на чужди регистрационни номера или въобще без такива: през 2017 г. случаите са 11, през 2018 – 18. За деветте месеца няма извършени тежки престъпления от малолетни и непълнолетни. През периода 34 деца са обявени за издирване по молба на родители и настойници. Всички издирвани са установени и са предадени на близките си.

Приоритет в работата с малолетни и непълнолетни продължава да бъде противодействието на разпространението и употребата на наркотични вещества. Сред непълнолетните остава стабилна тенденцията за употреба на канабис и синтетични наркотици от амфетаминен тип поради по-достъпна цена. По отношение на индивидуалната превенция през деветте месеца на 2018 г. инспекторите от Детска педагогическа стая са водили 19 профилактични и 54 възпитателни дела на малолетни и непълнолетни. По предложение на инспекторите са образувани 13 възпитателни дела по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. През отчетния период един непълнолетен е настанен във Възпитателно училище Интернат.

В изпълнение на планираната дейност по програмата „Работа на полицията в училище” и след съгласуване с училищните ръководства, през учебната 2017/2018 г. са изнесени 551 лекции, които обхващат теми, отнасящи се до личната безопасност, противоправно поведение от малолетни и непълнолетни, допълнени са теми за безопасен интернет и телефонни измами). Освен инспекторите от Детска педагогическа стая в изнасянето на лекции са включени служители от Охранителна и Пътна полиция.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини