Прогнозират дефицит на 500 000 работници до 5 години. Преглед на печата

"24 часа":

Втори месец чакат Турция да екстрадира Митьо Очите

Българската прокуратура очаква решението на съда в Турция за екстрадицията на Димитър Желязков-Митьо Очите вече втори месец. Засега новини от Истанбул няма, освен че делото върви, каза прокурор.

Очите бе арестуван в луксозния хотел на площад "Таксим" в Истанбул "Рамада" в началото на август т.г. Там наркобосът от Несебър спал в стая, регистрирана на името на общинския съветник в Бургас Бенчо Бенчев, който го закарал в Турция от Солун. Очите е обвинен задочно у нас като шеф на 8-членна престъпна група за изнудване и палежи, която действала по Южното Черноморие. Сред сочените за членове на бандата е и общинският съветник от Несебър Пейко Янков.

 Бедствие.

"Монитор":

Отменят бедственото положение в Лом утре, водата е пусната

Утре слагаме край на бедственото положение - водата е пусната с пълната си мощност, но все още има места без водоподаване. Това каза кметът на Община Лом Пенка Пенкова пред "Фокус" и уточни, че в момента е задействана втора помпа.

"Водата е пусната на пълната си мощност от Добри дол. Сутринта се чух с нашия представител на ВиК. В ниската част на града има вода, но във високата все още няма. Мисля, че до края на деня, навсякъде в Лом ще има вода", обясни Пенкова. Тя уточни, че в момента по предписание на РЗИ и утрешния ден е обявен за неучебен за детските градини и училищата. "Предстои дезинфекция, след което ще се вземе проба от всякъде. Подсигурили сме вода за децата от вторник нататък. Идеята е след водната криза и стрес да дадем възможност навсякъде да бъде почистено", обясни кметът.

Работещи.

"Дума":

Прогнозират дефицит на 500 000 работници до 5 години

Ако България продължи да се развива със средно добри темпове, ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите 5 години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката. Това заяви вчера по БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Най-сериозна ще е липсата на инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители, шофьори, работници в туризма и селското стопанство.

България е едва на 12-то място по ръст на БВП за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата, констатира той. Според Велев, за да ги настигнем, ще ни трябва догонващ, а не изоставащ растеж, какъвто имаме в момента. Той не пропусна и намаляващите инвестиции - както чуждестранни, така и местни.

Здравеопазване.

"Дума":

За година всеки трети българин е лежал в болница

През м.г. са хоспитализирани (в това число изписани и умрели) 2 331 264 души, което е с 241 986 повече от 2016 г. Т.е. всеки трети българин е постъпвал в болница за лечение. В предходната година хоспитализациите бяха намалели с близо 214 хил. Тогава действаха лимитите, пръстовият отпечатък и др. рестрикции, въведени от здравния министър Петър Москов. Междувременно обаче ВАС отмени лимитите и много болници осъдиха НЗОК за неплатената им надлимитна дейност, като поредната е МБАЛ Пазарджик АД (бившата окръжна-б.р.). На нея НЗОК трябва да плати 113 735 лв. със законната лихва и съдебни разноски 8499, 40 лв. за първа инстанция и 3800 лв. за въззивна инстанция.

През 2017 г. хирургична намеса са претърпели 610 696 души (близо 1 на четирима хоспитализирани), а операциите са с 4453 повече от предходната година. Падат се по 1673,14 операции дневно! Починали са 4065 души, като най-много (1187) са при операциите на храносмилателната система. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Най-много са АГ-операциите (115 867), макар че са намалели от предходната година с над 4400. При тях 247 пациенти са получили усложнения, а 16 са починали. На второ място са ортопедо-травматологични операции - 98 213, при които 381 пациенти са получили усложнения, а 431 са починали.

Северин.

"Монитор":

Майката на Северин влязла в болница, не понесла срама

Това твърди жената на Северин Емел Мехмедалиева, която се е скрила при роднини в русенско село и не смее да се върне в ромските махали "Тракцията" и "Селеметя" от страх да не бъде линчувана.

"Чухме се със свекърва ми преди няколко дни, тя обеща да ми прати 50 евро да имам с какво да живея. Парите не пристигнаха и аз се притесних да не е станало нещо. После разбрах от лелята на Селяйдин, че свекърва ми е влязла в болница - нещо удар ли получила и аз не знам какво точно се е случило", обяснява Емел.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини