Може ли да ядем пилешки хапки, а пилето да е живо?

Американска фирма прави месо без да убива животните

Да сме наясно. Тези пилешки хапки не бива да се бъркат с вегетариански бургъри, нито с други заместители на месо на растителна основа. Действително в случая става дума за месо, генерирано от живи животни. Но що е то?

Фирмата за хранителни продукти “Джъст” с централа в Сан Франциско е развила метод за производство на месо от клетките на пилешка перушина. Значи пилешките хапки са от пилета, които продължават да си кудкудякат във ферма, намираща се в непосредствена близост до лабораторията.

Това пише сп. “Щерн”, позовавайки се на Би Би Си, чиито репортери дори са пробвали култивираното месо.

Производственият процес трае само два дни. За да се размножат клетките, в малък биореактор се използва протеин. В реактора се намира един вид скеле, което оформя структурата на месото. Клетките се подхранват с култура, която стимулира растежа.

Резултатът все още не може да се намери в търговската мрежа, но управителят на фирмата Джош Тетрик уверява, че още до края на годината култивираното месо ще се предлага в подбрани ресторанти.

Джош Тетрик не е непознат. Още преди няколко години той си постави за цел да елиминира яйцата в хранителните продукти. Примерно при майонезата. Със своята “Джъст Майо” предприемачът създаде майонеза единствено от растителни съставки. Тя съдържа олио от рапица, филтрирана вода, лимонов сок, оцет от бяло вино, захар, сол, ябълков оцет, белтъчини от грах, модифицирана скорбяла, чесън, подправки и бета-каротин.

“Правим неща, като яйца, сладолед и масло от растения. Правим месо просто от месо. За целта животното не трябва да се убива”, казва Тетрик за Би Би Си.

Редактори на Би Би Си са се насладили на пилешките хапки от живи пернати. И какво са установили? Хрупкави, вкусът е на месо, консистенцията е била малко по-мека от тази при продуктите на “Макдоналдс” или KFC.

Чрез месо, произведено от животински клетки, Тетрик и колегите му целят да се сложи край на масовото отглеждане на животни и така да се щади околната среда.

И ООН непрестанно предупреждава, че масовото отглеждане на животни е една от основните причини за глобалното затопляне и замърсяването на въздуха и водите в света.

По данни на германската Федерална статистическа служба от януари т. г. консумацията на месо през изминалите десетилетия значително се е увеличила. За периода от 1990 до 2013 г. в световен мащаб средната консумация на глава от населението се е увеличила с 10 кг – на 43 кг.

Източник: http://clubz.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини