„Демократична България“ поиска спиране на сделката с Гергов за варненския ЦУМ

Съпредседателите на "Демократична България" - Христо Иванов от "Да България", Атанас Атанасов от ДСБ и Владислав Панев от "Зелените" заявиха, че обмислят да сезират Европейската комисия за спиране на сделката на община Варна за покупка на "ЦУМ - Варна" АД за над 43 милиона лева от Георги Гергов.

Атанасов и Иванов дадоха пресконференция в морската столица.

От политическата формация вече са сезирали по случая областния управител и варненската окръжна прокуратура.

Ако предприетите досега действия не доведат до прекратяване на сделката, предстои за казуса да бъде информирана и Европейската комисия заради неправомерна държавна помощ.

От коалицията разпространиха изявление, в което се настоява областният управител да упражни правомощията си и да върне на Общинския съвет решението за покупката на "ЦУМ - Варна" за ново обсъждане или да оспори законосъобразността му пред административния съд. Освен това те апелират Окръжната прокуратура да подаде протест пред административния, като оспори законосъобразността на решението на Общинския съвет и поиска спиране на предварителното му изпълнение.

Основанията за подобни правни действия са посочени от "Демократична България" в седем пункта:

1. Решението на Общинския съвет е в нарушение на Конституцията и на Договора за функциониране на ЕС. То е нецелесъобразно и в ущърб на гражданите.

2.Предвижда се сделката да бъде финансирана със средства от държавния бюджет. С необяснима скорост, на 10 октомври Министерският съвет прие Постановление № 219/2018г. за трансфер на 43 244 000 лева на община Варна, но парите са за "решаване на инфраструктурен проблем". В Решението на ОбС-Варна за покупката на "ЦУМ - Варна" АД не е посочен "инфраструктурен проблем", а ясно се посочва само покупката на 100% от капитала на "ЦУМ-Варна" АД.

3. Всички обстоятелства сочат, че то цели единствено огромна сума публични средства да бъдат предоставени на конкретно лице - Георги Гергов, а не да се реши реален проблем на градската среда и благоустройството на град Варна.

4. В Решението на ОбС - Варна е посочено, че сделката за "ЦУМ - Варна" АД, трябва да е с "Пълдин туринвест" АД. От документите е видно, обаче, че "Пълдин туринвест" не е собственик на тези акции от 02.07.2018 г., когато ги е продало на "Слънчев ден" АД.

5. Няма обяснение защо Община Варна купува акции от търговско дружество (което в продължение на години генерира загуба), а не купува само терена, за който се твърди, че е "дългогодишен проблем" в центъра на града.

6. Оценката, по която е определена цената от над 43 млн. лева, се базира на прогнозно застрояване (в нарушение на действащи нормативи) и въображаема продажба на търговски обекти и паркоместа върху силно проблематичен терен без ПУП, без каквито и да е било одобрени строителни книжа, дори без идеен проект.

7, Няма правен анализ на имуществото на купуваното дружество "ЦУМ - Варна" АД и няма никаква яснота какво точно всъщност се купува.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    2 0
    17:35, 16 окт 2018
    Тия юнаци от снимката много ме кефятвсички до един пса големи тарикати
Последни новини