18 °C

Изхвърлянето на еволюционната теория от учебните програми е стъпка назад

През последните седмици се появиха тревожни публикации, че Израел и Турция изваждат Теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин от учебните програми, пише Майкъл Диксън, директор на Природонаучния музей в Лондон.  В Турция като основна причина за решението бе изтъкната невъзможността на гимназистите да разберат концепцията за еволюцията, която между другото във Великобритания се преподава в основен курс. В Израел учителите твърдят, че повечето студенти изобщо не изучават еволюция, според тях просветният министър тихомълком ги насърчава да се фокусират върху други теми от биологията.

Новините се появяват след смейващите изявления на индийския министър на висшето образование по-рано през годината. Сатя Пал Сингх заяви, че Дарвин греши и настоя Теорията за еволюцията да бъде извадена от учебните програми, защото “никой все още не е виждал маймуна да се превръща в човек”.

Изкушаващо е да пренебрегнем всички тези атаки по най-големия принос на Дарвин към природните науки. В крайна сметка, нито една друга научна теория не е ставала обект на толкова яростна съпротива и критика – със сигурност не и през последните 150 години. Но това би означавало да пренебрегнем спешната нужда от подобряване разбирането ни за природния свят и как най-добре да го опазим за бъдещите поколения.

Теорията за еволюцията на Дарвин не просто поставя основите на всички останали биологични науки, тя притежава и огромна прогностична сила. От осъзнаване опасността от устойчивите на антибиотици организми, до начините, по които различните видове реагират на глобалното затопляне – човешкото здраве и благоденствие зависят от решения, базирани на еволюционни доказателства.

И въпреки всичко еволюцията бива подлагана на съмнение. Като оставим настрана религиозните съображения, една от причините за това е невъобразимият мащаб на нещата, които описва. За да разберете еволюцията, трябва да приемете концепцията за дълбочината на времето – огромен отрязък от време, в което хората дори не са съществували.

До известна степен вината е и на термина “теория” - синоним на идея, интуиция, предположение, който внушава липса на съществени доказателства. И все пак от появата и в края на 19-ти век, еволюционната теория е била изпробвана и тествана в множество научни дисциплини от десетки хиляди учени по света, затова в момента се смята за неоспорим научен закон.

Как трябва да реагираме на откритите и коварни опити за омаловажаване на тази жизненоважна научна концепция? Разбира се, че тя трябва да бъде преподавана в училищата като част от всяка учебна програма. Трябва да защитаваме научните доказателства и смислените дебати. Но преди всичко, трябва да вдъхновим децата и да разпалим любопитството им към чудесата и разнообразието на природата.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
С целенасочените си действия ще привлечете интереса на специален за вас човек, провокирайки в него активност. Очертава се романтична връзка за едни, за други ползотворно сътрудничество. На работното място не са изключени изненади, но предвид особеното ви състояние на духа ще се справите с всичко.
23 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекрасен ден за обновление от какъвто и да било вид. Опитайте дори да скъсате с някои вредни навици, които са ви неприятни. Вниманието на околните към вас едва ли ще ви смути. Чувството ви за хумор и жизнеността ви правят център на внимание. Може да свършите и малко полезна работа, ако разпределите добре времето си.
23 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се концентрирате върху нещата, с които бихте подобрили живота си. Сред тях са явявания на изпити, образователни и други програми, повишаващи квалификацията ви. Деловите начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите.
23 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Мнозина от вас обмислят нови сфери за действие. Работата в екип ще се стимулира и заедно ще ускорите приключването на печеливш проект. Не забравяйте близките си, зарадвайте ги с жест на внимание. Повече физическа активност ще ви се отрази тонизиращо, не се щадете. Любовни обяснения.
23 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Резултати от работата ще ви удовлетворят, но умората ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. Наред с това ще трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Бъдете търпеливи, запазете добрия тон и всички ще останат доволни. Личен проблем ще ви отведе на друго място и накара да станете дискретни.
23 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате всички основания да се надявате, че трудът ви ще бъде оценен и съответно възнаграден. Финансовите придобивки ще ви удовлетворят. Любовни авантюри, но не се увличайте твърде много, ако желаете да продължавате в същия дух. Възможно е неприятен за вас човек остро да ви провокира. Запазете добрия тон.
23 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ако се чувствате уморени и ви липсва активност, не се насилвайте. Ще се заредите с енергия, правейки онова, което ви носи наслада и запълва духовните празноти в душата ви. Пътуванията също биха ви се отразили обновяващо на духа, ако разбира се го желаете. Каквито и възможности да имате си осигурете пълноценна почивка и достатъчно сън.
23 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Удовлетворени сте от делата, с които се занимавате напоследък. Положихте доста усилия, които съвсем естествено биват възнаградени. Сериозни финансови постижения ще повишат самочувствието ви. Можете да си позволите отдавна отлагани покупки. Сега е момента за инициативи от всякакво естество.
23 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добро настроение и без да изпадате в крайности ще общувате и създавате полезни контакти. Денят е подходящ за пътувания или начало на сериозни промени. За някои те са свързани с професионалната им заетост, смяна на едно работно място с друго, стартиране на голям проект или нова връзка.
23 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес ще бъде свързана с получаване и обмен на информация. Добре ще е ако запазите спокойствие в напрегната ситуация и съвместно с колегите си намерите най-подходящия начин на действие. Печелите време с нещо, което сте свършили преди определения срок. Ваш приятел ще ви помоли за съвет, опитайте се да му бъдете максимално полезни.
23 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят не е подходящ за силни изяви и други активности, а предразполага към размисъл, смирение и блага дума, които биха свършили по-добра работа. Ако сте в позиция на търсещи, това е печелившата формула, но и не само за този случай. Всичко ще си дойде на мястото, стига да вървите напред с разума, да се вслушвате в интуицията си и почитате вярата си.
23 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Настроението ви ще е променливо, но не и разколебани в намеренията си. Взаимоотношенията в семейството ще ви носят повече сигурност, взаимното доверие, доказало се през годините е факт, който не подлежи на съмнение. Постигнали не малко, ще споделяте преживяванията си с близки или приятели вечерта.
23 окт 2019
Последни новини