Откриха 13-то издание на екофестивала „Зелена вълна – 21 век”

Тринадесетото издание на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна - 21 век" бе открито днес в Дома на културата. Негови организатори са Европейската комисия и фондация „Европейски екологичен фестивал", а община Кърджали за осма  поредна година е основен партньор и домакин на събитието. Затова и официалното откриване на фестивала бе направено от заместник–кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова. Тя поздрави участниците и представи част от проявите включени във двудневната програма на феста.
Преди това Невена Праматарова-управляващ директор на фондация „Европейски екологичен фестивал”,   приветства дошлите на откриването и  заяви:
 „За 13-та поредна година правим този фестивал. Ние сме малък екип, но полагаме много големи усилия  зелената идея и мисия на филмите,  които показваме, да достигат до много хора. Изключително сме щастливи, че успяхме да превърнем нашия фестивал в устойчиво събитие, което служи за пример и в други градове на страната. Много хора се обръщат към нас, за да може да бъдат видени тези филми и на други места.
Това са сериозни продукции, които показват негативните последици от климатичните промени и от негативната намесата на човека върху природата . Същевременно сме избрали оптимистични заглавия, които ще ни заредят с оптимизъм  и в крайна сметка показват, че нещата могат да бъдат по-различни.”.
В изказването си Праматарова подчерта ролята на община Кърджали в обогатяването на програмата на фестивала с включването на допълнителен практически модул, в който участват много млади хора, които придобиват умения за реакции при природни бедствия, аварии, катастрофи.
В подкрепа на зелената идея на откриването присъстваха адв. Цветан Цветанов, председател на Съвета на Фондация „Европейски екологичен фестивал” и специалните гост Гергана Лаптева, член на Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания, завеждащ отдел „Култура“, участник в седем експедиции до Ледения континент. Тук бе и проф. Лъчезар Филипов - ръководител секция „Космическа астрофизика” в Институт за Космически изследвания и Технологии към БАН. Очаква се да пристигне и председателя на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, който тази вечер ще представи пред аудиторията в дома на културата” книгата си „Антарктика – Студения юг”.
 Официалното откриване на фестивала бе съпроводено и с откриването на изложбата  „Непознатата южна земя - Terra Australis Incognita”  и представянето на едноименния алманах  от техния автор Гергана Лаптева.
Програмата на фестивала продължи с безплатни прожекции на екологични филми за подготовка на населението за реагиране и справяне в критични ситуации, природни бедствия и аварии. По-голяма част от тях са специализирани продукции с образователна и превантивна цел срещу природни бедствия и аварии на водещи европейски и български медии, институции и неправителствени организации, участвали в изданията на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“. Прожекциите ще продължат 17,30 днес.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини