Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Здравното министерство предлага два алтернативни модела за бъдещето развитие на здравеопазването - единият е пълна реформа с демонополизация на НЗОК, а другият с включване на допълнително здравно застраховане.
 
"Макар и закъснял този разговор в годините назад имаме шанс заедно и съвместно да обсъдим необходимите промени в здравната система, така че те да работят за българските пациенти. Промяната е наложителна", заяви Кирил Ананиев в началото на национална кръгла маса за бъдещето на здравеопазването в България в НДК. В нея участват пациенти, лекари и държава в лицето на здравното министерство, Народното събрание и Министерския съвет.
 
Здравният министър подчерта, че днес дискусията ще започне и ще продължи достатъчно дълго - "колкото е нужно". Ананиев призова да не се приемат предложенията на МЗ като "крайни".
 
Той пое ангажимент, докато не приключат дебатите, да не тръгне по "утъпкания административен път към МС и парламента."
 
"Искам да постигнем висока степен на съгласие и тогава да тръгнем по пътя на законодателните промени", заяви министърът.
 
Нов тип контрол, конкуренция от страна на финансиращите органи - НЗОК и здравните застрахователи, премахване на нерегламентираните разходи и модернизация на българското здравеопазване. Това са четирите ключови думи, които са залегнали във вариантите на министър Ананиев за нов здравноосигурителен модел."Тези основни принцип ще видите и усетите във вариантите, които ще представя пред вас. Може да има критики към тях или да възникне и трети вариант. Готови сме на конструктивен и честен разговор в името на развитието на българското здравеопазване", каза още Ананиев.
 
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев предложи два модела за промяна на здравната система. Първият модел е свързан с незабавна конкуренция на НЗОК със застрахователите, двустълбов модел, задължително осигуряване срещу 8% и допълнително доброволно застраховане. Тук здравните вноски на записаните при застраховател пациенти се прехвърлят не към НЗОК, а към съответния застраховател. При фалит на застрахователя пациентите ще се обслужват от НЗОК или от Гаранционен фонд. При този модел НЗОК и застрахователите се договарят пряко за предоставяне на здравни услуги с лечебните заведения, затова НЗОК трябва да получи застрахователен статут, за да предлага доброволно застраховане. НАП ще акумулира вноските на всички здравноосигурени пациенти и ще ги превежда на месечна база към НЗОК или съответния застраховател. Ананиев посочи, че е необходимо разпределение на ресурсите, за да се преодолее териториалното разделение при получаването на здравни услуги. С участието на НЗОК ще бъде гарантирана финансовата сигурност. Един от рисковете при този модел е невъзможността да се премахнат нерегламентираните плащания.
 
Вторият модел за нова здравна система е чрез въвеждане на три стълба - НЗОК и здравна застраховка като задължителни и доброволна здравна застраховка, като тук ще се запази болничният ресурс от 8%.
 
Ананиев подчерта т.нар. критична линия. Това е сумата, над която разходите за лечение и престой в болнично заведение се заплаща от задължителната застраховка. Ако тази сума не е превишена, тя би следвало да се поеме съвместно от НЗОК и застрахователя.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    антимишок
    1 0
    18:38, 26 сеп 2018
    все ви влече към уравлиловката другари гербери!!!от всекиму според възможностите-на всекиму според потребностите!!!

Още новини

Последни новини