Бойко Борисов не ще да е депутат, иска да е премиер. Преглед на националния печат

"Дневник": Брюксел скастри кабинета заради боклука на София
Европейската комисия (ЕК) не остана безучастна към продължаващата вече месец схватка между правителството и Столичната община за софийския боклук и отправи сериозно предупреждение към кабинета в писмо до вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева. Новината дойде вчера, когато Министерският съвет прие по принцип законопроекта за управление на боклука.
Според дирекцията "Регионална политика" на ЕК управлението на софийския боклук излага на риск усвояването на парите за отпадъци от Оперативна програма "Околна среда". Причината е несъгласието на Брюксел с намесата на Министерския съвет в управлението на боклука и с недостатъчното финансиране на бъдещия завод за преработка на отпадъците. Предупреждението е било изпратено в сряда, като от комисията са припомнили, че заради проблемите със сметта страната вече има една наказателна процедура. От кабинета на Меглена Плугчиева обясниха, че ще излязат със становище днес. "Писмото от Брюксел не е е предупреждение и не създава никаква тревога и пречка. То само потвърждава политиката на правителството", коментира зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев.
От еврокомисията са предупредили, че не одобряват идеята отговорността по събирането на боклука да премине от общината към правителството, тъй като това би поставило в опасност цялостната програма за управление на отпадъците, поделяща територията на страната на 23 региона. Заводът за отпадъци е проект на общината и всяка организационна промяна на този етап ще забави сериозно завършването му, обясни пред "Дневник" експерт в комисията. Кризата с боклука не беше единственият повод за критики от страна на Брюксел. Вчера комисията започна 4 нови наказателни процедури срещу България, като 3 са в областта на екологията и четвъртата - заради изтеклия в началото на годината окончателен срок, в който трябваше да бъде въведена преносимостта на номерата на фиксирани телефони. Часове по-късно 19 оператори подписаха необходимите споразумения с Комисията за регулиране на съобщенията.

"Сега": КРС пак ще ни докара до наказание от Еврокомисията
ЕК започна вчера поредната наказателна процедура срещу България заради дейността на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Този път отново както преди две години поводът е липсата на преносимост на номерата, но вече при фиксираните телефони. Принципът абонатите да си запазват номерата при смяна и на фиксирания оператор у нас не работи въпреки двегодишното отлагане. Първоначално правилата, които написа КРС, бяха оспорени в съда от БТК. Новите пък не се приемат от алтернативните телекоми, тъй като предвиждат 25 лв. такса от всеки абонат с пренесен номер и максимален срок от 25 дни, за да стане смяната.
ЕК съобщи, че ако не получи задоволителен отговор за бавенето, ще прати "обосновано мнение", което означава още 2 месеца отсрочка. След този срок комисията може да почне дело срещу България.

"Стандарт": Гагаузов взима боклука
Софийският боклук става грижа на министър Асен Гагаузов. Кабинетът определи вчера неговото ведомство за отговорник по лъскането на столицата. Функциите на кмета по организиране на сметосъбирането, сметоизвозването и почистването на града се възлагат на министъра на регионалното развитие и благоустройството, реши правителството. Местната такса смет пък става данък, който ще се събира от Националната агенция по приходите. Тарифата още не е ясна, но тя ще се определя, както и досега, от данъчната оценка на имота. Размерът й ще е толкова, че да покрива техническите разходи и административното обслужване на услугата, решиха още министрите. Не е ясно обаче това като средства дали ще бъде повече или по-малко от досегашната сума. Държавата ще търси и решение за ново сметище на София, защото суходолското ще се закрие в края на годината. За целта законопроектът предвижда да се отчуждават спешно имоти. Сроковете за всички процедури по утвърждаването на новото депо ще се съкратят с една трета. Столичната община ще разполага със средства от еврофондовете за изграждане на завода за боклук, категорични са от МС, но без да уточняват размера на финансирането. По предложение на екоминистъра Джевдет Чакъров 20% от обема на регионалните депа може да се използват за депониране на смет от други общини. От правителството припомниха, че държавата е платила 100 млн. лв. на различни общини, за да приемат балите със софийския боклук.

"Монитор": Костов покровителствал Йосич и Самоковеца
По време на правителството на Иван Костов от българските служби е бил покровителстван соченият за сръбски наркобос Сретен Йосич. Това заяви вчера депутатът от ресорната временна комисия Мария Капон, която уточни, че в комисията има неоспорими доказателства за това. По време на проверката са изплували имената и на Метуш Байрами, Иван Тодоров-Доктора, Константин Димитров-Самоковеца и Дмитрий Русевич Минев-Димата Руснака. Това са международни престъпници, които се занимават с контрабандни канали и с търговия на смърт, коментира Капон. Депутатът се надява Костов и бившият шеф на НСС Атанас Атанасов да помогнат за разплитането на случая.
Трябвало да бъдат спрени спекулациите с името на столичния кмет и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов, категорична е избраничката. Според нея не е възможно операцията по задържането на Йосич да е извършена без знанието на главния секретар.

"Дума": Борисов няма да e депутат
Бойко Борисов няма да се кандидатира за депутат на предстоящите парламентарни избори, въпреки че заради това ГЕРБ ще загуби поне 10 депутатски места. Това обяви самият кмет вчера, цитиран от БиТиВи. Градоначалникът на столицата предприема тази стъпка, за да се кандидатира за поста министър-председател при евентуална победа на партия ГЕРБ.
Като премиер той възнамерява да изпълни и ангажиментите си към София, записани в предизборната програма на партията - изграждане на метрото, преасфалтиране и построяване на магистралите "Тракия" и "Люлин". Петър Стоянов няма да бъде нито пропорционален, нито мажоритарен кандидат на ГЕРБ, такъв ще бъде Емил Стоянов, който като успял бизнесмен е крайно време да излезе от сянката на брат си, коментира още Борисов присъствието на Стоянов-брат в листата на ГЕРБ за евроизборите.
В световната политика има и други примери на ярки политически фамилии като семейство Клинтън например, припомни кметът. Бил Клинтън беше президент на САЩ, а съпругата му Хилъри сега заема ключовия пост държавен секретар на страната.

"24 часа": Бойко Борисов чупи крак, пропуска среща с дЕстен

Столичният кмет и лидер на партия ГЕРБ, Бойко Борисов е спукал глезен по време на тренировка с футболен клуб „Витоша" днес. По думите на шефката на пресцентъра на ГЕРБ, Севдалина Арнаудова той е приет в правителствена болница.
Поради нараняването той е пропуснал предвидената среща с бившия френски президент Валери Жискар дЕстен, който участва в дебата "Бъдеще в Европейския съюз", организиран от партия ГЕРБ.
„Днес не можах да се срещна с кмета и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и да прекараме един спокоен следобед, но се питам дали не е по-добре след случилия се днес спортен инцидент с него, той да има по-добър резултат на изборите", каза дЕстен, цитиран от БТА.

"Труд": "Кремиковци" лее стомана на ток

За пореден път вчера "Булгаргаз" не врътна кранчетата на "Кремиковци" в обявения срок. В 14 ч синьото гориво за комбината трябваше да бъде спряно заради натрупаните 70 млн. лева нови дългове.
От Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че крайната мярка се отлага с няколко часа. До края на деня се очаквало да бъде взето окончателно решение за съдбата на дружеството.
Междувременно специалисти от "Булгартрансгаз" подготвяха съоръженията за спиране на газоподаването. През целия ден вчера в "Кремиковци" бяха екипи на РИОСВ-София и Изпълнителната агенция по околна среда. Те трябваше да следят качеството на въздуха, ако започне аварийно изключване на мощностите в коксохимическото производство.
Всъщност "Кремиковци" продължава да работи, но не на газ, а на ток, установи проверка на "Труд". "Тези дни в електропещта сме излели 6 плавки или около 450 тона стомана", разказаха вчера работници. Пусната била и непрекъсната разливка. Откъде е намерен скрап, никой не може да каже. Нито пък къде отива готовата продукция. Токът се подава от НЕК, но също като газа не се заплаща от комбината.
"Такава анархия не сте виждали!"- възмущаваха се вчера работниците. От декември не са вземали заплати. В същото време камиони, натоварени с метални рулони, излизали от завода денонощно. "Явно началниците си пълнят гушите за наша сметка", мърмореха металурзите. Представителят на бондхолдерите Георги Прохаски съобщи, че основните параметри на оздравителния план могат да бъдат подготвени и обсъдени с кредиторите за 2 седмици.

"Дневник": Дузина авиокомпании заблуждават с цените
Скритите такси в цените на самолетните билети и неприятните изненади в дребния шрифт все още са проблем, обяви еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева. Вчера тя представи резултатите от проверката на сайтовете на 67 авиокомпании, работещи на европейския пазар.
При проверката, извършена през март, 52-ма превозвача са получили "чисто свидетелство", тъй като отговарят на всички условия или са дали обещание да се поправят бързо. Между тях са популярни нискобюджетни компании като Ryan Air, Wizz Air и EasyJet (последните две имат полети от България).
Сред компаниите с неизрядни сайтове, които са обещали да ги коригират, за да получат одобрението на Еврокомисията, е "България еър". На интернет страницата на фирмата не е показано ясно как се образува цената на билетите. Освен това е имало предварително отбелязани кутийки за ползване на платени услуги, което може да вкара в нежелан разход невнимателните потребители, показала проверката. Според изпълнителния директор на "България еър" Димитър Павлов от април сайтът на компанията вече отговаря на европейските изисквания, отстранени са нередностите. По думите му докладът на еврокомисаря Кунева е с остаряла информация.
Сред 12-те нарушителя на правилата все още присъстват и някои от най-големите превозвачи - руската "Аерофлот", гръцката Olympic, турските авиолинии и дубайската Emirates.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини