Безлов: Арестите на бизнесмени изглеждат като поредица

Атака срещу олигарсите или разместване на пазара са арестите от последните седмици?

 „Арестите на известни бизнесмени изглеждат като поредица, защото преди акцията срещу семейство Арабаджиеви се появи операцията по задържането на Митьо Очите. Струва ми се, че това е един опит да се върне стария модел от първото правителство на ГЕРБ – някаква по-твърда линия срещу  т.нар. „черни олигарси”, което би получило по-високо обществено доверие”. Това коментира в студиото на „Здравей, България” Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той посочи и съвпадението, че общинският съветник Бенчо Бенчев, арестуван заедно с Димитър Желязков в Истанбул, също е от Карнобат – мястото, където беше разкрита фабрика за производство на нелегални цигари.

„През 2010 година има голяма акция срещу Миню Стайков и другите производители на алкохол, когато бяха намерени огромни количества без бандерол или с фалшив бандерол. Тогава с натиск от страна на правителството започнаха да се вкарват уреди за измерване в заводите и беше направен опит да се ограничи контрабандата на алкохол, която пък е свързана с ДДС измамите, за които сега и Стайков и Ветко Арабаджиев са получили обвинения”, допълни журналистът Стефан Ташев.

Според Тихомир Безлов все пак не бива да свързваме това, което се е случило в периода 2010 – 2012 година със събитията от последните седмици, защото сега прокуратурата твърди различни неща  – „в единия случай ставаше дума за ДДС, сега в Карнобат говорим за цигарена фарбика”.  

На въпрос възможно ли е да става въпрос за разместване на пазара и конкуренция, в която държавният апарат да е ползван като помощник, експертът от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че „има такава версия, че са подадени на службите от конкурент при цигарите, който е българска компания, но не е „Булгартабак””.

Според Стефан Ташев е странно как работи цигарена фабрика с толкова голям капацитет, в която има стотици работници, товари се продукция на тир-ове, а никой в града не знае нищо, включително сина на кмета на Карнобат, който е собственик на сградата, в която е нелегалното производство.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини