Кестените и чемширите в Кърджали загиват

Конският кестен и чемширът в Кърджали загиват, сигнализираха слушатели на Радио Кърджали. Кестените в Кърджали изсъхнаха много преди естественото есенно окапване на листата. Цели улици, засадени с едно от най-обичаните дървета, вече са ръждиво-кафяви, казват нашите слушатели. 

В момента кестенът е в отчайващо състояние, изсъхнал е и листата му окапват, потвърди Соня Новодрянова, началник отдел "Оперативна растителна защита" в Кърджали към Националната служба по растителна защита. Причината за това е нападение на кестенов молец, който мори вида. Той напада само кестените, гъсениците на вредителя минират листата и водят до изсъхването им. Особено агресивни са второто и третото поколение на вредителя, на които сме свидетели в момента, обясни Соня Новодрянова. Миналите години в Кърджалийско се извеждаше борба с първото поколение на кестеновия молец, която се изразяваше в пръскане с биологични препарати и беше успешна. Но в момента препаратът, който се използваше, е забранен. Ще се търсят нови, които да не вредят на хората. Спасението е единствено пръскане. Предполагам, че горските вече са открили ефективен препарат, заместител на досегашния. Биологичните препарати са много скъпи обаче и общините трябва да планират средства за тях, обясни Соня Новодрянова 

Според нея тази година на 100 процента е унищожен и чемширът, единственият български вечнозелен храст, който се среща във всеки двор и в много от парковете в страната ни. Унищожението започва от 2017 година от чемширов молец, който се разпространява в България от три-четири години. Вредителят е с азиатски произход, но  влиза в страната ни най-вероятно от Румъния.

Женската снася до 70 яйца от долната страна на малките листенца. От тях се излюпват гъсенички, които започват да скелетират листата. В началото не се виждат, защото са от долната страна. Когато се качат отгоре на листата, вече е късно, обяснява Соня Новодрянова. Борбата с молеца е много трудна, защото чемширът е храст, Хората пръскат отвън и отстрани, а гъсениците се крият вътре в храста, казва Соня Новодрянова. 

Там, където все още има запазени живи чемшири, е необходимо да се пръска с инсектициди с контактно действие, казва специалистът и уточнява, че във всяка селскостопанска аптека ще посъветват стопаните за подходящия препарат. Борбата може да се води и механично, като гъсениците се унищожават на два-три дни. Други варианти са да се използва прахосмукачка или насочена струя вода.

Там, където обаче храстите са унищожени, се изисква ниско изрязване и изгаряне за загиналите храсти. След това мястото трябва да се натори и полее, за да може отново да разпука и да се появи нова зелена листна маса. Друг вариант е чемширът да се изкорени, но пак трябва да се изгори, обясни Соня Новодрянова.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини