Светилището Харман кая

Харман кая е един от най-мащабните праисторически скални култови комплекси в Родопите, а според проф. Васил Миков в подножието му личат останките на "най-големия тракийски град". Намира се край село Биволяне, в непосредствена близост до Вкаменената гора, и си заслужава отбивката, ако така или иначе вече сте в региона. Ще го достигнете, ако поемете по черния път, отбиващ вдясно около 1.5 км преди селото. Оттам имате 15 минути ходене.

За разлика от близките Татул и Перперикон тракийското светилище Харман кая е не толкова добре проучено и рекламирано, поради което тук липсват тълпите организирани туристи. Благодарение на това създаденият преди 4000 г. от траките скален култов мегакомплекс за векторно-хоризонтална астрономия е запазил онова рядко усещане за уникалност и мистицизъм

Светилището е изградено на невисоко плато около естествена малка пещера, която изпълнявала функцията на вътрешно сакрално пространство. Във външното сакрално пространство са разположени основи на помещения, стълби, жертвени ями, олтари, басейни за пречиствания. В това пространство се намират и две изравнени в скалата площадки, едната с овална форма и 6 изсечени концентрични полукръга, а другата с почти кръгла форма и 11 концентрични полукръга. Според учените тези площадки най-вероятно са служели за измерване на годишния цикъл и за установяване на лятното и зимното слънцестоене.

www.capital.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини