С голям концерт “Родопски фар 1938“ чества 80 години

Изображение 1 от 3

    С голям концерт Народно читалище “Родопски фар 1938“ кв.Гледка чества своята 80-годишнина и 10 години от създаването на Фолклорен танцов състав „Тракийска младост”. На сцената на Дома на културата се представиха близо 150 певци и танцьори от 8 до 80 години от всички състави и групи, лауреати на много награди от национални събори, фестивали и конкурси. Да поздравят самодейците бяха дошли много кърджалийци. Сред гостите на празника бяха кметът инж.Хасан Азис и зам.- кметът по „Хуманитарни дейности” Веселина Тихомирова, областният управител Никола Чанев, отец Петър Гарена, представители на общински, държавни и културни институции, спонсори на духовното средище.
          С Почетен знак - Герб на община Кърджали - Златен кметът на Кърджали инж. Хасан Азис награди НЧ „Родопски фар 1938” по случай 80 години от създаването на духовното средище и за изключителния му принос за съхранение и популяризиране на автентичния фолклор и за развитието на културния живот в община Кърджали. „За мен е особено приятно и вълнуващо да бъда на празника на читалище „Родопски  фар 1938”. Неговата дълга история е най - голямото доказателство, че то е важна институция, защото съхранява нашата памет, сила и българскто национално достойнство”, каза кметът  инж. Хасан Азис. Той посочи, че българското читалище повече от век и половина е онзи най-устойчив модел на нашето общество, който е дал възможност за запазване на традициите и богато автентично народно творчество. В тази връзка градоначалникът припомни, че първи двигатели и създатели и на читалище „Родопски фар” в кв. Гледка преди 80 г. са свещеник и учител с подкрепата на местната управа.„Този устойчив модел може да се види и днес в Кърджали.За мен е особено приятно и вълнуващо да бъда част от този великолепен състав.Искам лично да благодаря на настоятелството на духовното средище и на самодейците за тяхното доверие и за това, че ме приеха да бъда първият почетен член на НЧ „Родопски фар 1938”, каза г-н Азис и съобщи, че общината подарява на читалището фотоапарат, с който да бъдат запечатвани най – важните моменти от живота и дейността на всички състави. Председателят на УС на читалището Иван Узунов, дългогодишен член на мъжката певческа група, благодари за подкрепата на община Кърджали и подчерта, че най-голямо удовлетворение и радост за читалищното ръководство е все по – големия брой деца и младежи, които участват в дейността на духовното средище. Областният управител на Кърджали Никола Чанев също поздрави самодейците.”За мен е истинска чест и гордост да бъда сред вас, а като потомък на тракийски българи този ден е специален. В Деня на Съединението, деня, в който преди 133 години българите показаха, че могат да бъдат силни и обединени, ние отбелязваме годишнината от читалище „Родопски фар 1938”, което съхранява вече осем десетилетия автентичните песни, танци и фолклорни традиции на Беломорието и Родопите”, каза Чанев.
     Препълнената зала на Дома на културата дълго аплодира участниците в концерта, който започна с изпълнение на трима гайдари и прочутото Слядно тракийско хоро, в което се включи и кметът инж. Хасан Азис като  почетен член на състава. Музикално -танцовият спектакъл продължи с „Ръченица с шиници” и „Еленино хоро” в изпълнеиие на ФТС”Тракийска младост , следваха изявите на ДФВГ „Слакопойниче” и народния  оркестър. В края на двучасовия концерт бяха прочетени много поздравителни адреси и поднесени много букети и кошници с цветя от читалища в Кърджали и региона, от Дома на културата, учебни заведения и институции.Специален поздравителен адрес изпрати и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
     Народно читалище “Родопски фар 1938“ кв. Гледка е създадено на 3 февруари 1938 г.  Тогавашният кмет Захари Велчев, епархийският свещеник Василий Топузлиев, главният учител Никола Костов, Недялка Захариева и Мара Куцарова основават културната институция - пазител на родовото мислене и опора на творческите пориви.През 1950 г. младият тогава Димитър Топузлиев е ръководител на битовата група за автентичен фолклор към читалището в Гледка, по-късно се създава и танцов състав с ръководител Тодор Момчилов. Осем десетилетия „Родопски фар 1938” е дом, сцена и смисъл на живот за стотици творци.Заедно с дългогодишните изпълнители в съставите участват и много млади хора и деца. Преди няколко години със съдействието на община Кърджали е обновена материалната база, която е на разположение на самодейците и на читателите в библиотеката. По случай 50 -годишния юбилей читалището получава орден „Кирил и Методий” – втора степен. През 2012 г. съставът за автентичен тракийски фолклор е включен в националната система на МК ”Живи човешки ресурси”. Много са златните медали от съборите в Копривщица, Рожен, Неделино. Вече десет години Фолклорен танцов състав „Тракийска младост”, създаден на 1 октомври 2008 г., с худ. ръководител  Георги Бояджиев, радва кърджалийци. През състава са преминали над 100 деца от 8 до 18 г.Участията на танцьорите винаги се посрещат с голям  интерес от публиката в Кърджали, региона и страната. ФТС” Тракийска младост” има изяви и в Македония, Гърция и Франция. През 2016 г. е сформирана и Детска вокална група „Сладкопойниче” с рък.Гинка Матева.ДФВГ за кратко време също печели много награди от престижни конкурси -  Стара Заора, Казанлък, Приморско. 

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини