Обновяват централната джамия в Кърджали, ремонтът ще струва 100 000 лв.

По инициатива на Главно мюфтийство обновяват централната джамия в Кърджали. Храмът е на 210 години и според районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед се нуждае от ремонт. За него са предвидени 100 000 лева. Основната част от средствата са осигурени от Главно мюфтийство и дарители. Община Кърджали също ще се включи, като и тя също е осигурила спомоществователи. Главно мюфтийство е избрало изпълнителят-фирма Зи Ай Ди ЕОД на Зия Мехмед от Шумен. Фирмата е работила в Гранд МОЛ-Пловдив.

  Предупредих преди месец мюсюлманите, че ще има ремонт и, че той ще създаде неудобства. Ремонтните дейности започнаха  две седмици преди Курбан Байрама и ще продължат още два месеца, сподели за Кърджали бг вести районният мюфтия Бейхан Мехмед.

   Предвидено е да се заменят плочките в двора на джамията, както и тези на стъпалата на храма. Молитвеният дом ще има и нова врата с калиграфски надписи. Ще бъде ремонтирана и сградата вляво от джамията. Тя ще служи за пиене на чай и кафе преди молитва. Ще бъде променен и т.нар.Рамазански чадър в двора.

 Искаме всичко да е в тон. В една цветова гама ще са изолацията на храма, мазилката на джамията и минарето, сградите в двора. Всички те ще бъдат боядисани, каза още Бейхан Мехмед. Той подчерта, че за всички строително-ремонтни работи мюфтийството има строително разрешение.

В момента се проектира тюрбе над гроба на Кърджа Али. Проектантът чака одобрение.

 Бейхан Мехмед припомни, че това не е първи ремонт. Преди години със съдействието на отдел „Вакъфи” при Главно мюфтийство са ремонтирани вакъфски имоти-магазини заради течове на покривите.

  Предвиждаме церемония за откриване на обновената джамия, каза още Бейхан Мехмед.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини