4 °C

Откриха потомък на неандерталка и денисов човек

Малко парче кост, открито в пещера в Сибир, бе идентифицирано като първите в света останки от дете с майка Неандерталец и баща Денисов човек – мистериозен човешки праотец, живял в региона.

Изследователите направили откритието, когато анализирали ДНК от костта и установили, че тя съдържа хромозоми от неандерталец от женски пол и Денисов човек. За пръв път в света бива идентифицирано потомство на подобна двойка.

Сванте Паабо от Института по еволюционна антропология описва находката “като да намериш игла в купа сено”.

Откритието кара учените да вярват, че различни групи древни хора, включително предци на днешните хора, не са имали никакви притеснения да се чифтосат с други видове, когато им се отдаде възможност. “Започвам да си мисля, че когато тези групи са се срещнели, са били доста щастливи да се чифтосат едни с други”, казва Паабо.

До преди 40 000 години, Евразия е била дом на два вида древни хора – неандерталците на Запад и неуловимите Денисови хора на Изток. Макар тези групи да били разделени в продължение на над 390 000 години, понякога пътищата им се пресичали.

Едно от местата, на които очевидно се е състояла подобна среща е Денисовата пещера в планината Алтай, Южен Сибир. Там учените открили частици от кост, пренадлежала на така наречения Денисов човек. В пещерата били разкрити и кости от неандерталец. Като причина за разтрошаването на материала се сочат хиените: следите от ДНК и отпечатъците от киселина доказват, че поне една от костите е преминала през стомасите на животните преди да бъде изгубена в наслагванията в пещерата.

Учените установили, че костта е принадлежала на поне 13-годишно момиче, починало преди над 50 000 години. Най-поразителен бил нейният произход. Докато майката предала гените си на неандерталец, момичето наследило ДНК на Денисов човек от бащата, който самият имал далечен предшественик неандерталец.

Подозрението, че отдалечени групи древни хора са били щастливи да се чифтосат помежду си опровергава идеята, че неандерталците и Денисовите хора са били изтребени чрез ожесточен конфликт със съвременни хора, пристигнали в Евразия преди 60 000 години. Възможно е те просто да са били претопени. “Възможно е да се е разиграл далеч по-мирен сценарий”, казва Паабо. Благодарение на този инбридинг, 5% от ДНК-то на някои австралийци, най-вече тези от Папуа Нова Гвинея, принадлежи на Денисовите хора. Междувременно, съвременни хора извън Африка, носят около 2% неандерталска ДНК. Като цяло близо половината от неандерталския геном се е запазил в днешните хора.

Учените почти нямат представа как са изглеждали Денисовите хора, но се появиха някои предположения. В пещерата били открити няколко зъба, принадлежали на Денисови хора, които изглеждали значително по-големи от тези на Неандерталците. Скорошно изследване откри, че парче от черепа на Денисов човек е по-дебело от това на други древни хора. Изглежда те са били доста по-големи и издържливи.

Сега учените анализират седименти от Денисовата пещера за следи от ДНК, които да отговорят на въпроса кога различните групи хора са намерили подслон в нея. Възможно е някъде в пещерата да се намират други парчета кост, които да разкрият по-нататъшни детайли от историята на момичето. “Може би някой ден ще намерим и родителите”, казва Паабо.

Източник: theguardian.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини