14 °C

Откриха потомък на неандерталка и денисов човек

Малко парче кост, открито в пещера в Сибир, бе идентифицирано като първите в света останки от дете с майка Неандерталец и баща Денисов човек – мистериозен човешки праотец, живял в региона.

Изследователите направили откритието, когато анализирали ДНК от костта и установили, че тя съдържа хромозоми от неандерталец от женски пол и Денисов човек. За пръв път в света бива идентифицирано потомство на подобна двойка.

Сванте Паабо от Института по еволюционна антропология описва находката “като да намериш игла в купа сено”.

Откритието кара учените да вярват, че различни групи древни хора, включително предци на днешните хора, не са имали никакви притеснения да се чифтосат с други видове, когато им се отдаде възможност. “Започвам да си мисля, че когато тези групи са се срещнели, са били доста щастливи да се чифтосат едни с други”, казва Паабо.

До преди 40 000 години, Евразия е била дом на два вида древни хора – неандерталците на Запад и неуловимите Денисови хора на Изток. Макар тези групи да били разделени в продължение на над 390 000 години, понякога пътищата им се пресичали.

Едно от местата, на които очевидно се е състояла подобна среща е Денисовата пещера в планината Алтай, Южен Сибир. Там учените открили частици от кост, пренадлежала на така наречения Денисов човек. В пещерата били разкрити и кости от неандерталец. Като причина за разтрошаването на материала се сочат хиените: следите от ДНК и отпечатъците от киселина доказват, че поне една от костите е преминала през стомасите на животните преди да бъде изгубена в наслагванията в пещерата.

Учените установили, че костта е принадлежала на поне 13-годишно момиче, починало преди над 50 000 години. Най-поразителен бил нейният произход. Докато майката предала гените си на неандерталец, момичето наследило ДНК на Денисов човек от бащата, който самият имал далечен предшественик неандерталец.

Подозрението, че отдалечени групи древни хора са били щастливи да се чифтосат помежду си опровергава идеята, че неандерталците и Денисовите хора са били изтребени чрез ожесточен конфликт със съвременни хора, пристигнали в Евразия преди 60 000 години. Възможно е те просто да са били претопени. “Възможно е да се е разиграл далеч по-мирен сценарий”, казва Паабо. Благодарение на този инбридинг, 5% от ДНК-то на някои австралийци, най-вече тези от Папуа Нова Гвинея, принадлежи на Денисовите хора. Междувременно, съвременни хора извън Африка, носят около 2% неандерталска ДНК. Като цяло близо половината от неандерталския геном се е запазил в днешните хора.

Учените почти нямат представа как са изглеждали Денисовите хора, но се появиха някои предположения. В пещерата били открити няколко зъба, принадлежали на Денисови хора, които изглеждали значително по-големи от тези на Неандерталците. Скорошно изследване откри, че парче от черепа на Денисов човек е по-дебело от това на други древни хора. Изглежда те са били доста по-големи и издържливи.

Сега учените анализират седименти от Денисовата пещера за следи от ДНК, които да отговорят на въпроса кога различните групи хора са намерили подслон в нея. Възможно е някъде в пещерата да се намират други парчета кост, които да разкрият по-нататъшни детайли от историята на момичето. “Може би някой ден ще намерим и родителите”, казва Паабо.

Източник: theguardian.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
22 окт 2019
Последни новини