Лабораторно създаден минерал поглъща въглероден диоксид от атмосферата

Учени откриха как да произведат минерала магнезит в лабораторни условия. Той може да абсорбира въглероден диоксид от атмосферата, предлагайки потенциална стратегия за справяне с климатичните промени.

Редуцирайки процес, който обикновено отнема хиляди години, до едва няколко дни, изследователите правят още една важна крачка в областта на улавянето и съхраняването на въглеродния диоксид.

Докато светът се бори с все по-нарастващите емисии на парникови газове, експертите са единодушни, че технологиите, поглъщащи въглерод от въздуха, ще се окажат жизненоважни в борбата с глобалното затопляне.

Магнезитът е естествен минерал, използван в бижутерията и редица индустриални процеси, капацитетът му да улавя въглерод вече е известен на учените.

Всеки тон магнезит е способен да улови и съхрани половин тон въглероден диоксид от атмосферата.

И макар предишни изследвания да установиха потенциала на подземните скални образувания за поглъщане на газовете, по-нататъшните действия на учените бяха осуетени заради времето необходимо за формиране на минерала – от стотици до хиляди години.

За да решат този проблем, професор Йън Пауър от Университета Трент и екипът му идентифицирали процесите, при които магнезитът се формира естествено в природата при ниски температури, след това използвали натрупаните знания, за да ускорят значително кристализацията му.

С помощта на полистиренови микросфери като катализатори, те съкратили времето за образуване на минерала до 72 дни.

Целият процес протича при стайна температура, което го прави изключително енергийно ефективен.

Учените предупреждават, че засега това е само експеримент, който в бъдеще трябва да бъде проведен в далеч по-големи мащаби, за да се разбере дали магнезитът би могъл да се използва за поглъщане и съхранение на въглерод от атмосферата.

Резултатите от експеримента бяха представени пред учените на геохимичната конференция Голдшмит в Бостън.

Някои изследователи вече наресоха експеримента “прекалено оптимистичен”.

Въпреки оценките, обаче, единодушното мнение е, че подобни технологии трябва да бъдат разработвани ръка за ръка с намаляването на въглеродните емисии и като цяло научната общност приветства пробива, постигнат от Професор Пауър и екипа му.

 

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини